USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Чому на заводі розчленувало людину. Подробиці з суду

1 Березня 2012 12:06
«ВН» уже повідомляли про жахливу трагедію, яка сталася наприкінці листопада 2011 року на Гнідавському цукровому заводі в Луцьку. Одного з працівників підприємства розчленувало системою для подрібнення буряку. Тоді ходили різні чутки. Дехто казав, що з решток тіла знайшли тільки ногу, все інше «пішло» на цукор.
Про це повідомляють Відомості.UA.
На великих виробництвах через недотримання елементарних правил техніки безпеки часто трапляються каліцтва. Справу було направлено до прокуратури, і нещодавно суд виніс вирок – визнати винним у порушенні умов законодавства про охорону праці, що стало причиною загибелі людини, помічника начальника зміни Олексія (з етичних міркувань прізвищ не вказуємо, - «ВН»).

Як стало зрозуміло з матеріалів справи, пан Олексій, відповідно до своїх службових обов’язків, здійснював приймання зміни, а також відповідав за виконання наказів і розпоряджень керівництва заводу. Одним із них є «Порядок відсторонення від роботи працівників ПАТ «Гнідавський цукровий завод» при наявності алкогольного та наркотичного сп’яніння».

В той день на нічну зміну (близько 20-ї години) заступав його давній друг і кум — Василь. На підприємстві він був сезонним працівником виробничої дільниці, а саме подачі цукросировини на завод. Одначе на роботу чоловік прийшов напідпитку. Його товариш Олесій це помітив, але, як потім пояснив слідчим, вважав, що той витверезиться, до того ж не було ким його замінити.

Василь же переконував, що він у нормі, зможе працювати. Олексій повірив, але коли прийшов за кілька годин, аби перевірити його роботу, помітив, що той ще більше сп’янів. Мабуть, за цей час устиг знову пригубити оковитої.

«Його мова була нечіткою, але на ногах тримався», — йдеться у поясненнях.

Щоб вигородити свого друга перед начальством, Олексій не став нікому повідомляти про його стан на робочому місці. Хоча, згідно з посадовою інструкцією, мав би це зробити, а також скласти акт про відсторонення працівника від роботи. Натомість він попросив товариша піти проспатися у вагончик робітників. Той зробив вигляд, що послухався, і попростував до вагончика.

Олексій же пішов перевіряти роботу інших працівників зміни. Та через дві години його потривожив тракторист, який у зміні працював поряд із Василем.

«Я нагортав йому буряк, а він змивав його гідрантом у рів. Василь заступив на зміну в нетверезому стані. Я був присутній при розмові Василя з Олексієм, коли Олексій просив його піти проспатись, одначе він продовжив працювати. Востаннє я бачив Василя о пів на другу ночі, коли нагорнув йому буряків і від’їхав. Через 15 хвилин знову почав нагортати буряки, але помітив, що Василь іще не змив у рів попередніх», - розповідав у своїх свідченнях тракторист.

Тракторист відразу повідомив Олексію про зникнення працівника з робочого місця.

Розпочалися пошуки — Олексій разом із змінним кагатником, який також працював у нічній зміні, пішли уздовж рову. Присвічували ліхтарем, уважно вдивлялися, проте нікого не помітили. Вони дзвонили на мобільний зниклого, але той не відповідав, потім шукали його на території заводу — також безрезультатно.

Вже під ранок Олексій пішов у заводський гуртожиток, де проживав Василь, надіючись, що він усе-таки вирішив проспатись, однак і там чоловіка не було. Під кінець зміни (о 7:30 ранку) Олексій змушений був повідомити начальнику зміни про те, що одного працівника нема на робочому місці, а також зателефонував до дружини зниклого й усе їй розповів.

Жінка відчула недобре й звернулась у міліцію.

Того ж дня ввечері до Олексія зателефонував начальник зміни та сказав, що при встановленні причин зупинки бурякорізки в оглядовому люку виявили людську ногу. Про інцидент повідомили голові правління заводу, інженеру з охорони праці, викликали правоохоронців.Поки чекали на міліцію, у бурякомийці знайшли інші рештки людського тіла.

Відповідно до висновку судово-медичної експертизи, Василь потрапив до дробильного агрегату і загинув. Найімовірніше, з необережності, бо був п’яним. Адже «вміст етилового спирту в крові становив 3,17 проміле, що відповідає важкому ступеню алкогольного сп’яніння». А ще у висновках експертизи сказано: «достовірно судити про причину смерті не є можливим у зв’язку з відсутністю всіх частин тіла».

Дружина загиблого просила суворо не карати Олексія, адже він не винен у тому, що стався нещасний випадок.

Суд узяв до уваги всі обставини події і призначив помічнику начальника тієї злощасної зміни «покарання у вигляді двох років обмеження волі без позбавлення права обіймати організаційно-розпорядчі посади. На підставі статті 75-76 Кримінального кодексу України звільнити його від призначеного покарання, якщо він упродовж одного року не вчинить нового злочину та виконає покладені на нього обов’язки».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 10
VSC Показати IP 1 Березня 2012 12:19
Шок. Упал в бурачную, дальше через шибер и свеклонасосы в мойку, затем на свеклорезку. Скорее всего размолотило тело уже свеклонасосах, дальше шли фрагменты. Не помню еще такого случая на Гнидаве. Одно непонятно, а на мойке, что не было оператора, он куда смотрел? А следы крови на стружке перед диффузией? Там что, в ночную людей нет на местах?
SysR до VSC Показати IP 2 Березня 2012 08:48
Я думаю ти сам знаєш відповідь на питання де були в цей час оператори і в якому стані.
Саша Показати IP 1 Березня 2012 12:32
найшли крайнього!!!!! Там на заводі, з робітників під час сезону можна на пальцях однієї рукі порахувати трезвих....
Александр Показати IP 1 Березня 2012 12:55
Два вопроса: 1. Как уже выпивший человек попал на территорию приедприятия? Охрана есть? Она несет ответственность? 2. Как определили наличие алкоголя в его крови? По остаткам (ноге)?
тиць-здиць Показати IP 1 Березня 2012 13:19
Так я не зрозумів! Чи потрапила людська плоть в готову продукцію гнідавської цукровні?
VSC до тиць-здиць Показати IP 1 Березня 2012 15:23
Конечно попала.
Ха! до тиць-здиць Показати IP 1 Березня 2012 17:20
А скільки в ковбасі крисячої плоті-не цікавить?
тиць-здиць до Ха! Показати IP 1 Березня 2012 19:20
Мене цікавить тільки, чи можна вживати гнідавський цукор в час посту
VSC до тиць-здиць Показати IP 2 Березня 2012 11:06
Однозначно - НЕТ.
Мама Показати IP 2 Березня 2012 14:25
О людочки, я зараз цукру не буду їсти.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus