USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чотири тисячі людей без медпослуг: у селі на Волині просять повернути сімейного лікаря

26 Січня 2022 17:43
Жителі села Чорниж просять повернути сімейного лікаря в амбулаторію. Задля цього вони навіть приїхали на сесію Колківської селищної ради.

Про це розповіла Суспільному місцева жителька Лідія Винарська.

Жителька Чорнижа Лідія Винарська каже: місцева лікарка, з якою підписувала декларацію, звільнилася і поїхала працювати в обласний центр. Амбулаторія, яка обслуговувала три села з населенням чотири тисячі осіб, залишилася без сімейного лікаря.

«Умови є в селі, є амбулаторія, яка нам може прослужити 50 років. Але ніхто не звертає на це уваги. Зараз пік хвороби дуже сильний, батькам дати довідку в школу. Хто дасть? Немає йти до кого», – каже жінка.
Як розповіла інша жителька села Валентина Кот, зараз за медичною допомогою більшість звертаються в Колківській центр первинної медико-санітарної допомоги, Луцьк чи Маневичі.

Лікарів на всіх не вистачає

Амбулаторія в селі Чорниж належить до Колківського центру первинної медико-санітарної допомоги. Як розповів під час сесії керівник медустанови Яков Смокович, нині в центрі працює вісім лікарів, для обслуговування громади не вистачає ще чотирьох.

Як повернути в сільську амбулаторію сімейного лікаря, каже, не знає.
«Це треба вирішувати на рівні міністерства. Я бачу вихід у Чорнижа в тому, що їм треба знайти лікаря, який би оформився там фізичною особою, підприємцем, працював на себе і обслуговував жителів того куща», – додав керівник Колківського центру первинної медико-санітарної допомоги.
Як розповів заступник начальника обласного управління охорони здоров’я Валерій Руцький, який теж був присутній на сесії, відповідає за сімейного лікаря в Чорнизькій амбулаторії керівництво центру первинної меддопомоги в Колках. Відтак забезпечити три села сімейним лікарем має саме цей медзаклад.

«Є таке поняття, як вахтовий метод. Керівник повинен організувати роботу так, щоб двічі на тиждень туди їздив лікар. Іншого варіанту поки що немає», – зазначив представник обласного управління охорони здоров’я.
Зрештою під час сесії депутати Колківської селищної ради ніяких рішень не ухвалювали. Як розповіла жителька села Чорниж Лідія Винарська, люди хотіли привернути увагу влади до своєї проблеми.

Зі слів заступника начальника обласного управління охорони здоров’я Валерій Руцький, в області в центрах первинної медико-санітарної допомоги не вистачає 38 лікарів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Чорниж Показати IP 26 Січня 2022 19:11
Зато живемо в Луцькому районі де все по -людські
Зелёный нацюцюрнык Показати IP 26 Січня 2022 19:14
А ещё будет телемедицына - простую волынскую бабушку может консультировать даже киевский проффесор! Да хоть сам министр. Но надо электронное направление. Желательно вакцинация неСпутником. Реестрация в Дии. И, для надёжности, удостоверение убд.
Немiсцевий Показати IP 26 Січня 2022 19:20
Тут в Луцьку усiх в Гугл посилають...
Олесь Показати IP 26 Січня 2022 19:27
Відкрийте їм ЦНАПи і хай обслуговуються . Дайте медикам по 100 000зарплати а фельшерам мінімалку , позакривайте школи початкові і хай живуть як хочуть . Така політика ....і нікуди діватися бо треба щоб села повимерали чи я незнаю що то за політика така дурна.
Народна прокуратура Показати IP 26 Січня 2022 19:46
Терміново пишіть лист Уляні Супрун в Америку. Вона влаштувала цей армагедець в українській медицині, тож нехай приїждає в село і на практиці реалізовує свої реформаторські ідеї. Вона ходила у вишиванці і волала, що патріотка України - час на ділі довести патріотизм. А тупим українцям наука: не потрібно верещати від захвату, слухаючи різних іноземних пройдисвітів, одночасно змішуючи з болотом вітчизняних фахівців.
Олесь до Народна прокуратура Показати IP 26 Січня 2022 22:38
Супрун на імплантації органів заробила та й поїхала вільно доживати а вишиванка то атрибут для розводняка нас з вами , патріотичні її погляди вмерли з її дибільними реформами . Дай нам тільки господи щоб нас вже нелікували такі заморські коновали.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus