USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чи скуповують заготівельники на Волині м’ясо хворих і дохлих тварин. Експеримент

7 Лютого 2023 15:05
Заготівельники скуповують у селян свійських тварин, м’ясо яких іде на переробку і в результаті опиняється на полицях магазинів у вигляді ковбас, сосисок та інших делікатесів. Селянин може просто зателефонувати за номером, вказаним в оголошенні, і за поголів’ям приїдуть. Однак, як виявилося, заготівельники приймають і хворих свиней чи коней, і навіть дохлих корів.

У більших виробників є власні ферми, де вирощують поголів’я. Є й такі, які скуповують свійських тварин у селян. У газетах – низка оголошень від заготівельників, які готові придбати в сільських жителів свиней чи велику рогату худобу, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Журналісти провели експеримент і зателефонували за кількома номерами. Заготівельникам вони пропонували купити хвору свійську тварину. На превеликий подив, ті погодилися прийняти і хвору свиню, і дохлу корову, і старого коня.

У держпродспоживслужбі інформують, що подвірний забій тварин дозволено лише під реалізацію на агропродовольчих ринках. А от щоби здати тварину на забійний чи м’ясозаготівельний цех, потрібно спершу викликати ветеринара.

«На забійних підприємствах здійснюється попередній огляд, видається ветеринарне свідоцтво, а вже тоді тварина потрапляє на забійне підприємство живою. М’ясо потім реалізовується і супроводжується товарно-транспортною накладною», – пояснює керівник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області Ярослав Зарубайко.
Якщо тварина мертва чи хвора, потрібно викликати з державної установи ветеринарного лікаря. М’ясо такої тварини не можна реалізовувати.

Водночас у держпродспоживслужбі повідомляють, що на планові перевірки на забійних чи м’ясопереробних цехах кілька років накладено певний мораторій, а перевірка подвірного забою не входить до компетенцій установи.

Якщо ж про випадок продажу заготівельнику хворої чи померлої тварини буде повідомлено відповідні органи, юридичній особі за це загрожує штраф у розмірі 750 гривень, а фізичній особі – 170 гривень штрафу.

Лікар-епідеміолог Волинського центру контролю та профілактики хвороб Валентина Новачевська розповідає, що м’ясо – сприятливе середовище для різноманітних бактерій, а багато захворювань людині передаються від тварин саме через споживання м’яса.

«Забруднення м’яса в тварини може відбутися і прижиттєво, коли вона хворіє на те чи те захворювання, і в забійний період… Таке м’ясо, особливо погано оброблене, може стати навіть причиною смерті людини», – наголошує Валентина Новачевська.

Вона радить відповідальніше ставитися до споживання м’ясної продукції, а також завжди звертати увагу на термін реалізації, вигляд упаковки та готової продукції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Здоровий глузд Показати IP 7 Лютого 2023 15:58
Пока не будуть впроваджені європейські правила, коли ви на базарі не зможете реалізувати ніяку тваринну продукцію, яка не пройшла суворий ветеринарний контроль, толку не буде.
Андрій до Здоровий глузд Показати IP 7 Лютого 2023 19:55
вау невже у вас такий оптимізм стосовно магазинів....
Джек до Здоровий глузд Показати IP 8 Лютого 2023 17:20
Якщо в нас будуть гейропейські правила,то ціну на ковбасу посилить тільки Єрмак і вона буде резинова як у польщі
скептик Показати IP 7 Лютого 2023 16:47
це не держава а ... знає що
Інна Показати IP 7 Лютого 2023 18:22
Чому не пишите які підприємства погодились?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus