USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Чиновникам підвищать зарплату

27 Січня 2012 13:37
З наступного 2013 року держслужбовців в Україні має поменшати. Новий Закон України «Про державну службу» матиме більш жорсткий критерій до визначення поняття державної служби. Проте тих держслужбовців, які залишаться на своїх місцях, чекає приємна «несподіванка» - їм піднімуть зарплатню. Найнижча зарплатня на державній службі становитиме 2146 гривень.

Про реформу державної служби журналістам розповів начальник Управління державної служби Головдержслужби України у Волинській області Валентин Малиновський. Посадовець зазначив, що 10 січня Президент України підписав цей закон,
а чинності він набуває майже через рік - з першого січня 2013 року. Тому є ще 11 місяців, щоб підготуватися до нього.

«Для того, щоб закон вступив в силу, треба прийняти цілу низку нормативно-правових актів, без яких закон не може діяти. Якраз цей річний період і дасть змогу прийняти всі необхідні нормативні акти», - розповідає Валентин Малиновський.

Начальник посадовець, що за новим законом ««Про державну службу» держслужбовці будуть отримувати значно вищу зарплатню, ніж раніше. Від наступного року держслужбовець найнижчого рівня отримуватиме гроші за свою роботу у розмірі двох мінімальних заробітних плат – 2146 гривень.

«На це також треба знайти кошти, бо фактично в бюджеті таких грошей нема», - каже він.

Валентин Малиновський також переконує, що підвищення зарплатні держслужбовцям – просто необхідне, щоб зупинити плинність кадрів. «На середніх і нижчих посадах надзвичайно низька оплата праці. І молоді спеціалісти, які приходять на держслужбу, попрацювавши рік-два і не отримавши адекватної оплати, змушені йти на інші сфери, де вони отримають вищу заробітну плату. Таким чином інститут державної служби став своєрідним полігоном для підготовки кадрів для бізнесу, банківської сфери», - каже він.

Причини відсутності в бюджеті коштів на підвищену зарплатню держслужбовцям та необхідність прийняти низку нормативно-правових актів і зумовило те, що новий закон «Про державну службу» вступить в свою силу вже з наступного року.

Начальник Управління державної служби Головдержслужби України у Волинській області пояснив, у чому ж необхідність запровадження змін. «Старий закон був прийнятий ще в 1993 році. Зрозуміло, що з того часу відбулося дуже багато змін в системі органів державної влади. Тому закон не відповідав вже реаліям сьогодення. А в деяких моментах і суперечив іншим законодавчим актам. Тому прийняли рішення не вносити поправки, а приймати принципово новий закон», - розповідає посадовець.

«В першому проекті закону хотіли зробити, що держслужбовці не мають права бути членами політичних партій. Однак, депутати Верховної Ради цю норму не пропустили, вважаючи, що це буде обмеженням прав державного службовця», - розповідає Валентин Малиновський.

Також закон «Про державну службу» дає чіткі кваліфікаційні вимоги до посад державної служби. «Раніше цих вимог не було в законі, вони носили підзаконний характер. Вони більше були рекомендаційного характеру. А що таке кваліфікаційні вимоги? Це ті вимоги до людини, яка має поступити на державну службу. Тобто, яку вона освіту має мати, якого спрямування ця освіта має бути, стаж. Раніше цих вимог не було. І фактично це привело до того, що при проведенні конкурсів, багато комісій не дотримувалось тих рекомендаційних вимог. Тобто, були вимоги, що потрібен стаж роботи рік чи два, а людина не мала такого стажу, то конкурсна комісія якби закривала очі на це», - розповідає Валентин Малиновський.

Тепер стаття 16 в новому закону «Про державну службу» виправляє це і чітко встановлює вимоги до кожної посади.

Крім того, з набуттям цим законом чинності, всі майбутні держслужбовці матимуть проходити спецперевірку. Якщо ж людина не погоджується на неї, то її не допускають до участі у конкурсі на посаду. «Буде перевірятися, чи людина притягалася до кримінальної відповідальності, до адміністративної відповідальності за корупційні діяння. Перевірятиметься наявність корпоративних прав – чи є кандидат в бізнесі, в підприємницьких структурах. А також стан здоров’я»,- розповідає начальник Управління державної служби Головдержслужби України у Волинській області.

Окрім того в претендента перевірятимуться дипломи про освіту – фальшиві чи не фальшиві вони. «Ви цю проблему знаєте, скільки у нас знаходиться фальшивих дипломів на високих посадах?», - каже Валентин Малиновський.

Якщо в ході перевірки виявляється, що людина вказала недостовірні відомості чи щось не вказала, то людина не лише не призначається на посаду, але й нею починають займатися правоохоронні органи за подання неправдивих відомостей. Ця спецперевірка вже вступила в дію з першого січня 2012-го року. «Це нова процедура, якої не існувало раніше», - розповідає Валентин Малиновський.

Окрім того, новий закон визначає і пенсію держслужбовцям. В порівнянні з попереднім законом, вона зменшилась. Тепер вона сягає позначки 80% від останньої зарплатні службовця на державній роботі. Також, якщо службовець пропрацював 20 років на державній службі, то потім він може з неї йти і займатись чимось іншим, але йому всеодно будуть платити 80% від останньої державної роботи.

Довідково:

Зараз на державній службі у Волинській області працює близько 7 тисяч осіб. З них 60% - це жінки, і 40% - чоловіки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 26
Цікавий Показати IP 27 Січня 2012 13:39
Вибори розпочались?
чиновник Показати IP 27 Січня 2012 13:40
М А Л О ! ! !
Не службовець Показати IP 27 Січня 2012 14:37
280 тисяч? Населення області 1 млн. Мірек, що це? Ти нас розводиш?
Дякую!
Мирославу Ватащук до Мирослав Ватащук Показати IP 28 Січня 2012 18:35
Що за назви підбираєте до статті? Яким чиновникам? Тим що клято сидять за компютером цілісінький день в Пенсійних фондах, Центрах зайнятості і обслуговують населення. Та які з них ЧИНИ? Невже Ви їх вважаєте чиновниками? Та зараз кожен головний лікар, чи його придворні, любої районної ЦРЛ отримує більшу заробітну плату, ніж названі Вами ЧИНОВНИКИ.
Державний службовець Показати IP 27 Січня 2012 14:43
до автора статті: ви коли використовуєте якусь інформацію то хоча б перевіряйте її. "280 тисяч державних службовців" - звідки притягнута така цифра. в області 1 млн. населення, з них 290 тисяч - пенсіонери, зайнятого населення (тобото такого, яке має офіційне працевлаштування і сплачує хоч якісь податки 270 тисяч. то перед тим як писати всілякі нісенітниці хоч трошки ознайомтесь з питанням, а не підбурюйте людей.
Лучанка Показати IP 27 Січня 2012 21:43
"Таким чином інститут державної служби став своєрідним полігоном для підготовки кадрів для бізнесу, банківської сфери», - каже він." Цікаво, а що в міськ раді чи облдерж адміністрації можуть навчити нового?! СМІШНО ЧИТАТИ! ЩЕ ЇХ ВЧИТИ ТРЕБА!!!
Гриша до Лучанка Показати IP 28 Квітня 2012 15:18
да да. На таку зарплату нормальні люди не підуть - от і маємо те, що маємо:=))))
статист (не службовець) Показати IP 28 Січня 2012 11:02
В Україні - 310 000 держслужбовців з силивими структурами і місцевим самоврядуванням. Динаміка росту порівняно з 2004 роком складає 25%. І вся ця наволоч висить на худих плечах держави за рахунок відрахувань від зарплати трудяг. Чинуші успішно завойовують околиці міста Луцька: пройдіться по Кічкарівці, 40-му кварталу,Теремно, Львівській - ви зустрінете там багато голубих вивісок на кшалт "Контора "Роги і копита". В Старій Вижві, Локачах, Шацьку чиновники прямо плутаються в центрі цих "городов" між овечками і коровами, топчуться в кізяках - з шкіряними портфелями і в туфлях на пряжці, як циганські барони. Засилля!
Служба ок ) до статист (не службовець) Показати IP 13 Листопада 2012 13:36
Все вірно ми твоє ярмо! Ти повинен все життя нас годувати, а ми будемо тебе перевіряти і ганьбити ))))))
ІССА НДОЙЄ Показати IP 28 Січня 2012 18:11
ПЕРЕДВИБІРНА ЗАТРАВКА ДЛЯ ІДИОТІВ НЕМАЄ МЕХАНИЗМУ РЕАЛІЗАЦІЇ А ДЕРЖСЛУЖБОВЦІВ В ОБЛАСТІ 7 ТИСЯЧ ВОНИ ПРОТИРАЮТЬ ОСТАННІ ШТАНІ ЗА ЖАЛЮГІДНЕ ГРОШОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТРОХИ БІЛЬШЕ 1000 ГРН - ЗА КОГО ВОНИ ПРОГОЛОСУЮТЬ ? ЦЕ ПЕРШИЙ ЄЛЕКТОРАТ ПРОТИ ДІЮЧОЇ ВЛАДИ !!!!
Игор Показати IP 12 Лютого 2012 08:59
Начальнику управління державної служби головдержслужби у Волиньській області, потрібно було би знати що мінімальна заробітна плата на грудень 2012 року становитиме 1139 гривень , отже мінімальний посадовий оклад державного службовця буде 2278 гривень ,а не 2146 це потрібно знати особі яка очолюе обласний орган ось вам і рівень компетенції .
оля Показати IP 29 Березня 2012 19:44
Цікаво, чи будуть працівники Пенсійних фондів держслужбовцями з 2013 року?
оля Показати IP 29 Березня 2012 19:45
Цікаво, чи будуть працівники Пенсійних фондів держслужбовцями з 2013 року?
Олександр Показати IP 3 Травня 2012 11:15
Давно пора. Сам не так давно працював на державній службі. Пішов саме через жалюгідну оплату праці. На ту 1300грн прожити нереально, штани не було за що купити.
Паша - Полтава Показати IP 17 Травня 2012 14:47
Підтримую (оля 29 березня 19:45) більше всього це розводняк і навіть ті 2 тис. грн нам ніхто не платитиме. А на районному рівні зроблять держслужбовцями пару чоловік та плюс керівництво обласних управлінь та держадміністрації. А всі інші як і завжди отримуватимуть мінімалку, бо скажуть в Держбюджеті 2013 КОШТІВ НЕМА!!!!!
оксана Показати IP 2 Серпня 2012 12:44
мало віриться
ляля Показати IP 29 Серпня 2012 11:41
а так хочеться вірити...
Марік Показати IP 29 Серпня 2012 13:59
Цікаво,чи буде відноситись посада - "Головний бухгалтер сільської ради" до стажу Державної служби ???
Лариса Показати IP 1 Вересня 2012 16:07
Цікаво знати при перерахунку пенсії держслужбовця з01.01.2013р буде братись 80% чи більше, якщо державна пенсія призначена до 01.10.2011р
економіст Показати IP 17 Вересня 2012 16:25
якщо ви уважно прочитаєте прийнятий закон,а ще уважніше порахуєте ті виплат,які там гарантується виплачувати,віднімите обовязкові внески,то побачите, що не такі великі гроші будуть платити держ.службовцям.
Наталя Показати IP 26 Вересня 2012 13:14
За президенства Ющенка як як державний службовець 15рангу отримувала зарплату більшу ніж зараз.а ранг у мене вже 13-тий)цікаво,чим більше працюю тим менше отримую. Не вірю в підвищення, може й підвищать,але тільки собі.
Валя Показати IP 10 Жовтня 2012 20:33
2146- ого, прямо ничего себе. С ума сейчас сойду от счастья.Хлопаем в ладоши.
Податківець Показати IP 18 Жовтня 2012 20:38
Згоден зарплата податківця мізерна, фахівці одна назва, які це фахівці будуть працювати за 1500 грн в місяць. Крім того робота невдячна, стресова робочий день ненормований, а безглуздий ЦОП взагалі ускладнює прийом громадян. Влаштуватись на іншу роботу взагалі неможливо тому що роботодавець коли дізнається про попередню роботу вказує на двері. А бухгалтера які пишуть усіляку бридоту про податківців, хай навчаться поважати закон та людей, які контролюють його виконання.
Віктор Показати IP 26 Жовтня 2012 11:45
Ніхто не заплатить нам 2000 грн. Тому що ми бидло яке працюватиме за 1100 грн., бо виходу другого немає!Ми нікому непотрібні крім себе.Влада і опозиція одні олігархи.Хіба їм буде діло до простого службовця?
райдержпенсіонер Показати IP 30 Грудня 2012 07:56
Ще в лютому 2012р попередив облдержспілку, що перенесуть - не повірили. В грудні рекомендував центрдержспілці підтримку в масових протестах - мовчать! Скинув вимогу в КМУ. Пропоную всім закидати зверненнями. Приєднаюсь до інших, кращих пропоз.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus