USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«Деяких єпископів УПЦ КП могли підкупити», – Філарет про обрання глави ПЦУ

14 Червня 2019 11:40
Почесний патріарх Української православної церкви Філарет в ексклюзивному інтерв’ю «Главкому» розповів, як обирали предстоятеля Православної церкви України.

За словами патріарха Філарета, п’ятий президент України Петро Порошенко хотів, щоб предстоятелем Української церкви був не Епіфаній, а митрополит Вінницький Симеон (один із архієреїв УПЦ МП, який перейшов до ПЦУ – «Главком»).

«І ось ви зверніть увагу на те, що коли архієреї голосували в другому турі фактично за двох кандидатів, то за Епіфанія проголосували 36 єпископів, а за Симеона – 28. То хто ці 28? 2 – московських, 13 – з УАПЦ, а 13 архієреїв – з Київського патріархату. Чому ці архієреї голосували за кандидата з Московського патріархату? Тому що Порошенко провів роботу», - впевнений патріарх.

Патріарх Філарет говорить, що чув про те, що деяким єпископам платили за голосування по $20 тис.

«Я чув про те, що комусь із архієреїв платили по $20 тис. Але правда це чи ні – я стверджувати не можу», - говорить патріарх.

Також Філарет запевнив, що не знає, чи платились Константинопольському патріархату якісь гроші за наш Томос.

«Цього я не можу стверджувати, тому що не знаю», - сказав патріарх і додав, що дізнатися про це з документів і протоколів Об’єднавчого собору неможливо, «тому що це був Собор Константинопольського патріархату». «Тож всі ці документи взяли у Стамбул. А тут немає нічого», - зазначив патріарх.

Щодо впливу олігархів на Православну церкву України у патріарха сумніву немає.

«Впливають. І не тільки олігархи. Але я не хочу про це говорити, тому що це лише буде розсварювати нас (з предстоятелем ПЦУ Епіфанієм – ред.). А нам треба все-таки думати про єдність. Нам треба будувати в Україні єдину Помісну церкву. А якщо ми один одного поливатимемо брудом, то не зможемо зійтися», - вважає почесний патріарх Філарет.

Нагадаємо, Філарет звинуватив Епіфанія у порушенні домовленностей щодо управління церквою після отримання Томосу. В свою чергу Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що т. зв. патріархат Київський не існує і ніколи не існував, а Філарет був відновлений у своєму єпископському чині як колишній митрополит Київський.

Філарет заявив, що не приймає Томос, оскільки до отримання не був ознайомлений з його змістом. Також він вирішив відновити УПЦ Київського патріархату і тому на 20 червня скликає Помісний собор.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
нострадамус Показати IP 14 Червня 2019 12:09
нічого особистого:- просто бізнес...
Анонім Показати IP 14 Червня 2019 12:10
А пам'ятаєте як ви тут всі буквально верещали від захвату з приводу цього томосу? Ви навперебій розповідали нам як звільнитися від гніту "Московських попів". Ну шо, тепер у вас ЧОТИРИ ніким не   визнані церкви. Позорище!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus