USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Депутати Волиньради повторно проситимуть виділити кошти на добудову шахти №10

21 Лютого 2019 20:29
Завершити будівництво шахти, яка протягом десятиліть могла б постачати Волинь якісним вугіллям, повторно закликатимуть центральну владу депутати обласної ради.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії облради з питань міжнародного співробітництва, зовнішньоекономічних зв’язків та інвестицій 21 лютого.

Депутати розглянули питання про добудову у шахти № 10 «Нововолинська». Голова комісії Валерій Курстак відзначив, що у час, коли перед Україною постає потреба у власних енергоносіях, ця шахта могла б давати колосальну кількість якісного вугілля. Попри те, що готовність шахти становить понад 85%, її ніхто не хоче добудовувати, там склалася катастрофічна ситуація. У відповіді на попереднє звернення депутатів до Мінфіну йдеться про 150 мільйонів гривень, але коли надійдуть ці кошти, не повідомляють.

Член комісії Алла Лісова зауважила, що за приблизними підрахунками у будівництво вклали майже два мільярди гривень, тож було б безвідповідальним лишити все як є. Два тижні тому депутат зустрічалася з головою Незалежної профспілки гірників шахти №10 і той розповів про існуючу ситуацію: потрібно 150 мільйонів гривень, для того щоб не зупиняти будівництво шахти. Наразі звільнили 22 прохідників, які мали прокладати шлях до вугілля, прохідницьку дільницю ліквідували через відсутність фінансування і рекомендували їм перейти на шахту №9, яку теж можуть невдовзі закрити. Отже, звільненим шахтарям довелося виїхати на заробітки закордон. Окрім цього, на шахті вимикають електроенергію, подають її лише на кілька годин на день для відкачки води. У січні-лютому з держбюджету не надійшло на шахту №10 жодної копійки.

Алла Лісова зазначила, що ганебно, коли шахта, що має величезні запаси і на якій протягом 40 років могли б видобувати якісне вугілля (900 тисяч тонн на рік) та наповнювати бюджет, лишається вже 30 років недобудованою. Вона пропонувала повторно звернутися до центральної влади – президента, прем’єр-міністра, вимагаючи зрушень у цій сфері.

Валерій Курстак розповів, що шахта №9 досі має достатньо запасів якісного вугілля з малою зольністю, яке можна ще довго видобувати, але чомусь потрапляє до переліку шахт, що підлягають скороченню. Так само, раніше закрили шахти №6 та 7, де була нарізана нова лава і ще 30 років можна було видобувати вугілля. Отже, він пропонував до дати до звернення шахту №9. Також депутат нагадав про 11 тисяч тонн вугілля, яке лежало на майданчику шахти №10 роками, а коли вугілля лежить, воно просто розсипається. Кошти від його продажу можна було б використати на добудову шахти чи на зарплату шахтарям, але це виявилося нікому непотрібно.

Члени комісії рекомендували повторно звернутися до центральної влади щодо вирішення питання добудови шахти №10.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus