USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Нововолинська шахта №10: чи залишиться Волинь вуглевидобувним регіоном

19 Листопада 2015 18:45
Для того, щоб єдина шахта в Україні, що й досі будується, не залишилася невтіленим проектом, наступного року у державному бюджеті на її будівництво потрібно передбачити понад мільярд гривень. Йдеться про «Нововолинську» №10.

Про це говорили під час прес-конференції на території шахти №10 «Нововолинська» 19 листопада.

Як розповів нардеп Ігор Гузь, єдиною шахтою, яка будується на території України, є шахта №10. Для завершення її будівництва потрібно 2,3 мільярда гривень. У проекті державного бюджету на 2016 рік необхідно закласти не менше мільярда гривень для продовження будівництва підземної споруди.

Торік шахти №1, 9 та «Бужанська» були збитковими і нині активно обговорюється варіант закриття шахт №1 та 9 (шахти видобули вугілля на суму приблизно 100 мільйонів гривень, водночас отримавши 296 мільйонів державної підтримки). Водночас, важливим є не допустити закриття цих шахт у 2016 році до моменту запуску в експлуатацію шахти №10 (кадри для роботи на ній можна буде знайти серед звільнених працівників старих шахт). У разі припинення будівництва нової шахти, Волинь невдовзі може припинити бути вуглевидобувним регіоном.

Цього року на роботи з будівництва шахти передбачили у державному бюджеті 200 мільйонів гривень, наразі освоєно лише 80,7 мільйона. У разі, якщо шахту запустять в експлуатацію з двома лавами одночасно, вона одразу буде прибутковою та «зароблятиме» 15 мільйонів гривень на рік. Передбачається, що шахта зможе давати 750 тисяч тонн вугілля щороку (це проектне навантаження, а виробничі потужності, на думку фахівців, можна буде збільшити). Додамо, що працюватимуть на ній 1316 осіб.

Як зауважив виконувач обов’язків директора ДП «Дирекція по будівництву об’єктів» Роман Надолинний, якщо фінансування розпочнеться не пізніше лютого-квітня наступного року, це дозволить освоїти усі кошти, які підуть на купівлю обладнання та будівництво шахти. Для того, щоб закупити обладнання, необхідно вчасно провести тендерні процедури. Цьогоріч перші кошти надійшли не у січні, а лише у травні, тож досі освоєно менше половини суми, передбаченої на будівництво шахти.

З його слів, існує низка проблем – зокрема будівлі, що були зведені ще в 1990-их роках, поступово приходять в незадовільний стан, відтак 23 мільйони гривень потрібно, щоб привести до ладу раніше побудовані об’єкти.

Минулого місяця оглянули усі будівлі та споруди на поверхні та у підземному комплексі.

Також існують проблеми з генпідрядником («Укрзахідвуглебуд»), який дещо сповільнює темпи робіт. Введення шахти в експлуатацію дозволить забезпечити роботою півтори тисячі працівників та дещо стабілізувати проблему регіону.



Директор ДП «Передпускова дирекція шахти №10 «Нововолинська»» Сергій Кожушкін повідомив, що у вересні-жовтні були здійснені економічні розрахунки і було визначено, що якість вугілля, що видобуватиметься на цій шахті, доволі висока. Вугілля можна буде використовувати у сфері енергетики (калорійність його становить 5,5), газифікації, синтезу вугілля, коксування. Важливо, що шахта нова, а тому не буде старих виробок, які потрібно підтримувати, несучи додаткові витрати. На шахті діятиме повна конвеєризація, одноступенева система транспорту, клітьовим стволом опускатимуть людей, а вугілля на поверхню видаватиметься конвеєрами, не потрібно буде використовувати вагонетки, перекатки тощо.



Щодо боргів шахти №10, Сергій Кожушкін зауважив, що існують борги за використану електроенергію, перевезення тощо. З його слів, якщо не вдасться вирішити питання із боргом за електроенергію, загальна сума боргів становитиме до 40 мільйонів гривень. Підприємство щороку сплачує 1,5 мільйона гривень за електроенергію, поступово розраховується також з перевізником. На передпусковій дирекції нині працюють 380 працівників, середній рівень зарплати на підприємстві становить 6,5 тисячі гривень.

Вирішальне слово наразі – за урядовцями, а конкретної позиції Міністра енергетики та вугільної промисловості Володимира Демчишина про те, що він підтримуватиме виділення визначеної суми на будівництво шахти №10, немає.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 19 Листопада 2015 18:52
"ЧИ ЗАЛИШИТЬСЯ ВОЛИНЬ ВУГЛЕВИДОБУВНИМ РЕГІОНОМ"? А може так треба запитати: "Чи залишиться Волинь конкурентом польським шахтарям?"
Ая Показати IP 19 Вересня 2016 17:48
Я хочу запитати, що ви робили протягом того часу, Що: три роки 13 тисяч тонн вугілля не вміли продати? Я впевнений, що тих три роки коли були покупці ви підносили ціни вугіля і в той спосіб намагалисґя продати за безцін УКРАЇНСЬКУ ЗЕМЛЮ в тому і вугіля. Тож ту смердить корупцією на весь СВІТ. Цікаво що на цю тему думає Генпрокурор Луценко?,

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus