USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Держава має підтримати малий бізнес на час пандемії. «ЗА Майбутнє» пропонує п’ять обов’язкових кроків

13 Травня 2021 09:12
Минув рік від початку пандемії в Україні. Замість того, щоб врахувати й виправити помилки, влада імітує бурхливу активність із порятунку малого бізнесу від наслідків локдаунів та карантинів.

Про це пише народний депутат України, лідер партії «ЗА Майбутнє» Ігор Палиця у своєму блозі на сайті Кореспондент.

Як зауважує парламентар, за 2020 рік в Україні за різними оцінками закрилося від 215 до 232 тисяч ФОПів та більше 10 тисяч підприємств-юридичних осіб. Влада намагається списати це на наслідки пандемії коронавірусу, від яких постраждав бізнес у всьому світі.

Однак, на відміну від України, уряди багатьох держав вжили ефективні довгострокові заходи для збереження малого підприємництва. І продовжують це робити задля його розвитку в майбутньому.

Читати ще: «Річний тариф» на газ необхідно замінити економічно обґрунтованою ціною, – Ігор Палиця

Майже в усіх країнах Європи були запроваджені доступні кредити для підприємців, компенсація частини заробітної плати від 40 до 80% на строк від 3 до 6 місяців, звільнення від сплати комунальних послуг, скасування або відтермінування сплати податків тощо.

Це дозволило вижити сотням тисяч підприємців в умовах жорстких карантинних обмежень, які тривають у Європі вже більше року з періодичними послабленнями.

На заходи з підтримки малого бізнесу Німеччина виділила 35% ВВП країни, Італія – 20%, Польща – 12%.

А Україна – лише 2,3%.

У результаті замість реальної підтримки підприємців в української влади вийшла лише погана імітація, яка навряд чи допомагає більшості ФОПів хоча би «втриматися на плаву»:

– Пряма фінансова допомога від держави обмежується одноразовою виплатою 8 тисяч гривень ФОПам, які втратили частину доходу внаслідок карантину.

– Доступні кредити за державною програмою під 3-5-7-9% річних для більшості малих підприємців є практично неможливими через занадто жорсткі вимоги банків.

– «Податкові канікули», зокрема, мораторій на перевірки, скасування ЄСВ, податку на землю та нерухомість, були запроваджені лише до травня 2020-го.

Як наголошує Ігор Палиця, в українському уряді повинні якомога швидше зрозуміти: бізнес і відповідно економіка країни несуть збитки не тільки в період локдаунів та карантинних обмежень.

Зараз, враховуючи власні помилки та позитивний досвід країн Євросоюзу, необхідно терміново розробити комплексні заходи підтримки підприємців на час жорстких карантинних обмежень та середньострокові програми відновлення.

Вони мають включати, передусім, гарантування виплати зарплат для збереження робочих місць, а також забезпечення підприємців коштами для продовження функціонування виробничо-постачальницьких ланцюгів.

Депутатська група «Партія «ЗА Майбутнє» у Верховній Раді пропонує п’ять обов’язкових кроків, які повинен зробити сьогодні уряд для підтримки малого бізнесу:

1. Відшкодування частини заробітної плати найманим працівникам.

2. Доступні банківські кредити для малого бізнесу під 3% зі спрощеними умовами отримання.

3. Зменшення податкового тиску – запровадження «податкових канікул» на час локдаунів та відтермінування сплати окремих податків.

4. Введення мораторію на перевірки представників малого бізнесу контролюючими органами до кінця пандемії.

5. Запровадження спеціальних програм допомоги бізнесам, які найбільше постраждали під час пандемії.

МОЗ вже попереджає про загрозу четвертої хвилі пандемії через новий штам коронавірусу з Індії. Через провалену кампанію вакцинації ймовірність нових локдаунів та карантинних обмежень залишається дуже високою.

Тож влада повинна вже сьогодні думати над тим, як мінімізувати втрати економіки та зберегти малий бізнес, що генерує 20% українського ВВП, наповнює бюджет на мільярди гривень і створює нові робочі місця, підсумовує парламетар.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus