USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Децентралізація в розпалі: як владу передають у регіони

13 Грудня 2016 11:44
Минулими вихідними відбулася друга хвиля виборів в 41 об'єднаній територіальній громаді (ОТГ) з 13 областей. Як проходить децентралізація в країні і які її перші підсумки, дізнавалася журналісти видання «Сегодня».

У виборах депутатів місцевих рад та голів нових об'єднаних громад у вихідні брали участь 133 місцеві громади (або в середньому по три громади в кожній ОТГ). З 41 ОТГ - три міські, 13 селищних та 25 сільських.

А 18 грудня такі ж вибори пройдуть ще в 143 ОТГ в 22 областях України. Нагадаємо, реформа децентралізації передбачає об'єднання дрібних сіл, селищ або навіть міст - в одну велику громаду, яка безпосередньо фінансується з держбюджету, розпоряджається виділеними коштами на свій розсуд і використовують кошти від місцевих податків.

ПІДСУМКИ

За словами віце-прем'єра Геннадія Зубка, який курує децентралізацію, результати реформи вже досить відчутні. «До кінця року в Україні буде 368 об'єднаних громад: 205 сільських, 113 селищних та 50 - міських. Це 25% від запланованої кількості ОТГ. Завершити децентралізацію планується в 2018 році», - заявив Зубко.

Деякі громади вже навіть встигли скористатися децентралізацією. Наприклад, в Омельницької ОТГ, яка рік тому об'єднала п'ять сіл на Полтавщині, в листопаді відкрили після реконструкції амбулаторію сімейної медицини. За словами глави ОПГ Олександри Шереметової, за свої кошти громаді вдалося встановити вуличне освітлення, прокласти водопровід і почати асфальтувати дороги.

ЕКСПЕРТИ

Фахівці відзначають, що, незважаючи на успіхи, децентралізація поки йде важко. Головні причини - інертність населення і небажання сільських голів ділитися владою. Так, за словами менеджера групи "Децентралізація" реанімаційному пакету реформ Івана Ликера, з 184 ОТГ лише 100 повністю відповідають вимогам закону: наприклад, проживання в громаді не менше 250 школярів, зона доступності до адмінцентру ОТГ не більше 25 км. Також серед обраних голів ОТГ і їх заступників мало досвідчених кадрів, які могли б чітко виконувати свої обов'язки.

Натомість президент Украналітцентру Олександр Охріменко вважає недостатніми суми податків, які залишаються в розпорядженні ОТГ. Перш за все це прибутковий податок (40% забирає центр, 60% залишається) і податок на прибуток (100% забирає центр).

«Їх треба залишити на місцях повністю. Решта збори (плата за землю, нерухомість, транспорт і ін.) Занадто незначні, тому громадам доводиться звертатися за додаткове фінансування в область і вище», - сказав Охріменко.

Як повідомлялося, у п’яти об’єднаних територіальних громадах Волині 11 грудня відбулися вибори голови та депутатів.

Так, цієї неділі голову та депутатів обирали у Княгининівській (Луцький район), Прилісненській (Маневицький район), Литовезській та Поромівській (Іваничівський район) та Поворській (Ковельський район) об’єднаних територіальних громадах.

Зокрема, у перших виборах Поромівського сільського голови об’єднаної територіальної громади здобув перемогу кандидат від політичної партії «Українське об’єднання патріотів «УКРОП» Євгеній Недищук, на виборах Поворської ОТГ найбільшу кількість голосів набрав кандидат-самовисуванець, чинний сільський голова Сергій Семенюк. Також мешканці сіл Княгининівської ОТГ підтримали чинну очільницю села Княгининок Олену Твердохліб- представницю партії УКРОП, а в перших виборах Литовезького сільського голови об’єднаної територіальної громади здобув перемогу кандидат від політичної партії ВО «Свобода» Іван Іванчук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus