USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Їдкий дим і нестерпний сморід: Гнідавський цукровий завод призупинять або оштрафують

18 Травня 2021 12:12
Луцька міська рада вимагає в контролюючих органів, аби вони анулювали дозвільні документи Гнідавському цукровому заводу на викиди забруднюючих речовин в атмосферу та призупинили його діяльність через постійне забруднення довкілля.

18 травня на позачерговій сесії Луцької міської ради депутати розглянули проєкт рішення Про звернення щодо вирішення екологічних проблем територіальної громади міста та прилеглих до нього населених пунктів, пов’язаних із забруднення атмосферного повітря промисловими викидами та нестерпним смородом, що становить загрозу для здоров’я населення, від діяльності ПрАТ «Гнідавський цукровий завод».

В. о. керівника відділу екології Олег Гелета доповів, що проблема погіршення якості атмосферного повітря у зв’язку з діяльністю цукрового заводу продовжує турбувати лучан.

Починаючи з 10 травня 2021 року у групу оперативного реагування 15-80 та у відділ екології Луцької міської ради стали надходити скарги мешканців Луцька про погіршення умов проживання від нестерпного смороду та викидів в атмосферне повітря чорного диму від діяльності ПрАТ «Гнідавський цукровий завод».

Читати ще: Нове екологічне лихо? Лучани скаржаться на їдкий дим із цукрового заводу

«Особливої інтенсивності поширення неприємних запахів набуло 15-16 травня 2021 року, про що свідчили численні скарги громадян до Луцької міської ради на їдкий дим з труби ПрАТ «Гнідавський цукровий завод», що викликає кашель, рвотний рефлекс, головокружіння, задишку в дітей», – сказав Олег Гелета.

Оскільки Гнідавський цукровий завод і зареєстрований, і розташований на території Боратинської сільської ради, фактично Луцька міська рада не має на нього впливу. Тому необхідно звернутися до Державної екологічної інспекції у Волинській області та Головного управління Держпродспоживслужби у Волинській області з метою анулювання цукровому заводу дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферу та призупинення його діяльності через постійне забруднення довкілля.

«Просимо вас вжити невідкладних заходів щодо усунення порушень природоохоронного та санітарного законодавства, що призвели до виникнення нестерпного смороду, погіршення соціального благополуччя, здоров’я та самопочуття населення», – наголошено в тексті звернення.

Нагадаємо, як раніше писало ІА Волинські Новини, цукровий завод має котельню, яка може працювати і на газу, і на мазуті. І коли котельня працює на газу, то труба не димить, а коли її переключають на мазут, то починає виділятися чорний їдкий дим.

Депутат Євгеній Ткачук зазначив, що повністю підтримує звернення.

«Моє підприємство знаходиться за вісім кілометрів від заводу, але і там було видно той дим. Подвір’я було засипане сажею… Якщо ціну на газ підвищать, то більшість підприємств у Луцьку переходитимуть на тверде паливо, мазут. Це буде катастрофа», – сказав він.

Натомість депутат, перший заступник керівника Державної екологічної інспекції у Волинській області Олександр Ткачук повідомив, що органи міського самоврядування можуть звертатися до контролюючих органів.

«Ми повинні перевіряти порушення природоохоронного законодавства. Ми проведемо перевірку і якщо буде зафіксовано перевищення викидів, цей завод буде призупинено або оштрафовано. На гарячу лінію інспекції вже зверталися місцеві жителі щодо цього питання. Ми зареєстрували їхні звернення і вчора було підписано звернення до екологічної інспекції України щодо погодження перевірки цього підприємства», – сказав він.

Депутати одноголосно підтримали проєкт рішення.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
експерд Показати IP 18 Травня 2021 12:39
Нестерпний сморід - це Липлянські очисні
К.лучанин Показати IP 18 Травня 2021 12:59
НУ-НУ , Зупиніть тоді будете цукор із ЄС закуповувати по ціні набагато більшій ніж є зараз! Це буде якраз турбота про людей в період боротьби з бідністю. Скільки по УКраїні цукрових заводів порізали в брухт від "великого " розуму!
Пффф до К.лучанин Показати IP 18 Травня 2021 13:16
цукор шкідливий для здоров'я, краще взагалі без нього обходитися.
К.лучанин до Пффф Показати IP 18 Травня 2021 13:42
Попробуйте! В розумних дозах він потрібен для організму. Якщо не вживати цукор взагалі - будете мати проблеми. Ну що я маю лекції читати? Цукор має широке застосування скрізь, і в медицині і в харчовій промисловості. Бджоли цукром підкормлюють, наскільки я знаю.
Мойша до К.лучанин Показати IP 18 Травня 2021 13:31
В єс цукор коштує 80- 90 центів за кг. Але в єс зарплата працівників заводу більша в раз 10, податків заводом в бюджет платиться більше в рази, виробництво екологічно чисте.
Анонім до Мойша Показати IP 18 Травня 2021 17:17
може, вже припините ці фантазії по єс?
Анонім Показати IP 18 Травня 2021 13:06
Нічого. Газ відключать, поставимо буржуйки в кожній квартирі. Буде видно, хто чим палить
Анонім Показати IP 18 Травня 2021 18:18
Мойсеєва та Поремчука самих в мазут запхати.
Эксперт до Пффффф Показати IP 20 Травня 2021 20:11
А ты случайно не депутат? Это у них любимая фразочка, "еда очень вредна"!?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus