USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

До 2025 року Дніпро може перетворитися на «київське болото»

20 Лютого 2018 08:59
Дніпро вмирає через постійні скидів отруйних речовин. Під льодом у воді менше кисню, тому річка важче сприймає скиди отруйних речовин – промислових неочищених стоків, інформує ТСН.

Фахівці кажуть, що це потрібно заборонити, оскільки у воді можна знайти всі елементи таблиці Менделєєва. Річка Либідь у Києві, яка впадає в Дніпро, фактично є міським зливним колектором. Туди потрапляють не тільки каналізація, а й неочищені стоки автомийок разом з потужними фосфатами, маслами і бензином.

На Бортницькій станції повинні очищати стоки столиці, але не можуть – ні від фосфатів, ні від нафтопродуктів, так як механізмам 70 років, і проти сучасних стоків вони безсилі. Крім того, обладнання повністю виробило свій експлуатаційний термін. Станцію повинні переробити до 2025 року, а до цього Дніпро в Києві буде гнити, зацвітати і ставати болотом, тому що від численних дамб течії практично немає.

Лякають і висновки іхтіологів – риба щорічно стає більш хворою, і теж через забруднення.

«Останнім часом ми зустрічаємо хвороби, які раніше не були характерні. Збільшується і кількість паразитів, які на рибі зустрічаються», – констатують фахівці.

Перешкодити процесам можна, тому що на перевірки забруднювачів існує мораторій, а екоінспекція за законом може перевіряти тільки планово, тобто попереджаючи заздалегідь. Низькі штрафи також не сприяють турботі про чистоту стічних вод на підприємствах.

До людського нехлюйства додається також невідворотний вплив глобального потепління, яке висушує річку. Тому про перспективи екологи кажуть дуже сумно – навіть прийняття нових стандартів моніторингу води їх не радує, тому лабораторне обладнання для роботи за критеріями ЄС з’явиться не скрізь і не швидко, а концентрація отрути в Дніпрі тільки збільшується.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus