USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.96

На Волині може вибухнути небезпечна речовина

24 Травня 2014 10:26
Ємність з речовиною 2 класу небезпеки закопана неподалік населеного пункту одного з райцентрів області.

30 квітня у Ратнівську райдержадміністрацію надійшла інформація від керівника місцевого газового господарства. Неподалік від приватної території виявили ємність з невідомою речовиною з різким запахом, який було відчутно на 400 метрів від місця.

Про це стало відомо під час засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуації обласної державної адміністрації сьогодні, 23 травня.

Голова Ратнівської РДА Лариса Цепух розповіла, що 1 травня на місце прибули спеціалісти з ОДА, виїхала спеціальна комісія, прибули фахівці з управління державної служби України з надзвичайних ситуацій в області.

Рятувальники в протигазах локалізували витік речовини. Щоправда, зробили вони що могли за допомогою підручних засобів – за допомогою шини від велосипеда.

Згодом, з’ясували, що речовина використовується в газовому господарстві для надання природному газу характерного запаху, ймовірно, це етил меркаптан, який традиційно використовують для одоризації газу. Ємність з речовиною перебувала майже 60 років в землі. Однак хтось чи то заради наживи, чи то випадково, пошкодив ємність. Коли почули різкий запах – виявили знахідку. Скільки цієї речовини у ємності – невідомо.

Заступник начальника державної екологічної інспекції в області Сергій Дудка розповів, що раніше на місці, де виявили ємність з речовиною, перебувала компресорна станція. Однак тепер ця земля – власність Ратнівської селищної ради. Екоінспекція надіслала подання до прокуратури, аби правоохоронні органи дізналися, хто власник цієї ємності і хто через 60 років порушив цілісність резервуару.

Однак, шукати власників і винуватців правоохоронці можуть довго. А речовина, яка закопана у землі має другий клас небезпеки, вона шкідлива для здоров’я і вибухонебезпечна. Температура кипіння речовини – 37 градусів за Цельсієм. І хоч вона ще у землі, однак вже є доступ до повітря, а наближається літо, і температура повітря вже висока.

Начальник відділу організації заходів цивільного захисту управління державної служби України з надзвичайних ситуацій в області Костянтин Романчук розповів, що наразі територію патрулюють і охороняють працівники МВС, щоб ніхто близько не підійшов. Також там постійно заміряють повітря. Поки що, каже він, питання контрольоване. Але його треба вирішувати негайно.

У РДА розповідають, що вони вже обдзвонили ліцензовані фірми, які можуть допомогти позбутися цієї знахідки. Однак, найдешевша пропозиція столичного підприємства – за послуги вона просить близько 50 тисяч гривень. Утилізація однієї тони речовини коштує близько 14 тисяч гривень. Припускають, що в ємкості її небагато – близько 1.5 кілограма – решта витекла. Однак, чимало коштують заміри, вилучення та транспортування. Тому і йдеться про таку суму – 50 тисяч гривень. Причому – це найдешевша пропозиція, переконують у РДА, бо обдзвонили вже всі півсотні ліцензованих фірм.

Наразі питання стоїть – у виділенні грошей. У райдержадміністрації переконують, що можуть забезпечити половину суми, однак 50 тисяч – непосильні гроші для району.

Перший заступник голови облдержадміністрації Сергій Кудрявцев пообіцяв, що гроші на це знайдуть. А райдержадміністрація вже з наступного тижня має укласти договір з відповідною фірмою, для цього мають викликати на місце експерта. Гроші на оплату робіт пообіцяли знайти до 1 червня, бо відтягувати – нікуди, адже в області може статися надзвичайна ситуація.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Анонім Показати IP 24 Травня 2014 10:23
Випаруеться сама. А знайдені гроші на памятник Бандері передадуть.
Анонім до Анонім Показати IP 24 Травня 2014 10:31
випарується разом з половиною області
Вінстон Показати IP 24 Травня 2014 10:56
Цікаво, а хто його туди закопав?
НЕЛУЧАНИН Показати IP 24 Травня 2014 12:16
ліквідую за 25 000 грн. ліцензії не маю. , але кваліфікація достатня. чекаю пропозиції : mikolapitersky @bk.ru
Анонім до НЕЛУЧАНИН Показати IP 24 Травня 2014 15:04
За 25 це з половиною області, як вище зазначили?
НЕЛУЧАНИН до Анонім Показати IP 25 Травня 2014 00:58
одну літру, яка залишилась. решту будеш чистити ти своїми легенями

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus