USD 39.40 39.74
  • USD 39.40 39.74
  • EUR 39.50 40.00
  • PLN 9.70 9.86

До і після: як змінився Луцьк з часів СРСР до сучасності. Фотопорівняння

8 Вересня 2018 09:51
Луцьк – величне місто на березі Стиру з майже тисячолітньою історією. Саме сьогодні лучани відзначатимуть 933 річницю його заснування, а перша згадка про славний Лучеськ з’явилася у 1085 році – вже в ті давні роки йшлося про істотний розвиток нашого міста.

За 933 роки Луцьк пережив Давньоруський період, перебування у складі Великого князівства Литовського та Речі Посполитої, вистояв протягом двох світових воєн та навіть перебував у складі УНР. Втім, перед відновленням незалежності України чимало років наше місто перебувало в складі СРСР, що неабияк позначилося на його обличчі.

Практично у кожному населеному пункті за Союзу встановлювали пам’ятники Леніну, а вулиці називали іменами радянських діячів – від Павліка Морозова до Олексія Стаханова. Луцьк не був винятком. Однак кожен лучанин і тоді, і зараз скаже, чим особливе наше місто та за що він його любить: хтось за прогулянки поблизу Стиру, хтось за Старе місто, хтось за подвір’я в якому виріс, а хтось просто за те, що це місто для нього рідне та затишне.

Більшість містян зараз уже і не згадає назви проспекту Карла Маркса (сучасний проспект Відродження) чи вулиці Леніна (нині проспект Волі), хоча деякі лучани і досі головну пішохідну вулицю міста – Лесі Українки - кличуть Радянською.

Тож, саме у День міста Луцька Інформаційне агентство Волинські Новини підготувало для вас фотопорівняння, у якому пропонує оцінити, як протягом десятиліть змінювався обласний центр Волині.

Олександр Зелінський, Ольга Шершень
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 14
Богдан Сташинський Показати IP 8 Вересня 2018 10:22
А що змінилося ??? Усе що побудовано політичним режимом Російської імперії та титанічною працею лучан - савецких людей , усе стоїть ... Дуже дякуєм авторам, це дуже актуально для визначення об"єктивної оцінки сьогодення...
Петро Показати IP 8 Вересня 2018 11:37
було краще
Гал Анонім Показати IP 8 Вересня 2018 12:40
Ніяк не змінився: совком був, совком залишився
ярощук Показати IP 8 Вересня 2018 12:50
яркий пример того, как гнобили Украину при "проклятом совке")))))
! до ярощук Показати IP 8 Вересня 2018 14:40
Десятки мільйонів закатованих голодоморами, засланнями в Сибір, закатованих в застінках КДБ ... ТИ ЧОЛОВІЧЕ ОЧЕВИДНО ЗАКІНЧЕНИЙ ІД*ОТ!
ярощук до ! Показати IP 9 Вересня 2018 11:05
1991 - 52 млн., 2013 - 45 млн...Голодомор 1932-33г. аналог нынешнего по цифрам, только тогда проведена была коллективизация и индустриализация, а ныне лишь разбарахолили все и что дальше? В наймити? С 1947 г. население лишь РОСЛО...
Остап Вакарчук. Показати IP 8 Вересня 2018 13:36
Нічого не змінилося, а було навіть краще. Одні тільки слова, що кудись йдемо все йдемо чи пливемо та скоро припливемо
Анонім Показати IP 8 Вересня 2018 14:29
Нічого не змінилось, просто фотоапарат кращий!!! Не смішіть!!! Вже 27 років валим те що будували!!!
Отто Скорценні Показати IP 8 Вересня 2018 15:52
Коментатори сумують за совком, але забувають, що якби хотіли поїхати за кордон (окрім Болгарії і т.д.), то їм би вказали на їх місце в отих 9-поверхівках на Соборності з тарганами і щурами, а в гіршому випадку працювали би все життя охоронцем овочевої бази, якби насмілились подумати про візит до Європи чи США. А якби навіть змирились з гниттям в радянському стійлі, то батьківщина прийшла би до них в їх "скворешники" з повісткою в Афганістан, виконувати "інтернаціональний обов*язок" - простими словами, здійснювати вооєнні злочини і окупацію за наказом Політбюро. Поки такі, як коментатори, ще живі, у Тимошенко і Саакашвілі завжди буде достатньо лохторату.
Боб Показати IP 8 Вересня 2018 21:14
А чому фонтан в центрі не показали , що зробило з нього шибо...банько
лучанка до Боб Показати IP 10 Вересня 2018 08:54
Так! Фонтан був казковий, перлина міста! Та поки та шиба-шибануті керували, спаскудили місто! А скільки було квітів! Ностальгія за тими часами.
Боб до лучанка Показати IP 10 Вересня 2018 09:48
Такі правда місто утопало в квітах, правди, леніна, радянська, не кажучи про центр і схід у парк.
Архітектор Показати IP 10 Вересня 2018 01:23
На фото все чітко видно. Давайте дивитись реально на речі. Так, при совку було погано, але чому там так добре слідкували за чистотою фасадів - рекламою, кондиціонерами і супутниковими тарілками чи антенами? Так, тоді цього всього в такій кількості не було, але ж хтось в цьому місті мусить думати за належний вигляд будинків? Порівняйте фото і гляньте на цей срач, що робиться на фасадах тепер. Деякі з яких навіть памятки архітектури зараз. Це я ще не говорю про парковку де попало, і про реставрацію памяток культури.
Олег Показати IP 26 Листопада 2020 17:18
Луцьк не дуже постраждав від повітряних налетів під час Другої світової. Була знищена вулиця, що вела на Рівне-Дубно. Там були переважно одно-дво поверхові будиночки євреїв та дрібних службовців. Під совєтами розбудувалося, це правда. Але культури тоді у людей було більше. Не так тупо поводилися у громадських місцях, була взаємоповага у транспорті. Молодь цікавилася культурою, мистецтвом, ЦВБ була заповнена вщерть. Тепер - напівпорожня. Всі "типу" читають в інтернеті )) Але що читають? ) Коли побачив, як студенти стояли на порозі ВНУ і лузали під ноги насіння, то для мене старий Луцьк "вмер". Vivat!)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus