USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.63 40.00
  • PLN 9.80 9.95

Допомагають військовим та цивільним: як працює центр протезування на Волині

1 Липня 2022 22:12
У Ковельський центр протезування за час повномасштабної війни по медичну допомогу і консультацію зверталися і військовослужбовці, і цивільні.

Як розповіла Суспільному менеджерка закладу Людмила Козак, за останні три місяці послуги отримали 70 людей.

Протез для ходьби і протез для особистої гігієни роблять раз на три роки. Звертатися по допомогу до протезистів потрібно не раніше, як за три місяці після отримання травми.

Зі слів техніка-протезиста Василя Остапчука, після первинного протезування за певний час пацієнтам потрібно звернутися повторно, оскільки кукса атрофується у післяопераційний період.
Гіпсовий зліпок на протез роблять за індивідуальними параметрами, каже працівник цеху Олександр Романчук, адже обидві руки чи ноги в людини не однакові.

«Заливають акрилом, смолою куксоприймальну гільзу, куди вставляється нога. Припасовують механізми: стопу, трубки, колінний суглоб. Уже протез на пряму готовий», – розповів технік-протезист про найвідповідальнішу фазу виготовлення протеза.
Один із пацієнтів, який прийшов на консультацію, – Олександр Линюк. У 1994 році отримав виробничу травму стегна і гомілки на залізниці. Каже: реабілітація зайняла три місяці, після чого користування протезом прийшло в норму.
«Перші протези ніколи не підходять. Людина худне, поправляється. Потрібно приїжджати, щоб майстер дивився, поправляв», – зазначив чоловік.

Загалом центр протезування у Ковелі працює з 1996 року. Свого часу ковельські техніки перейняли досвід від німецьких колег і запозиченою технологією послуговуються й досі. Згодом до німецької комплектації додалися американська, англійська та японська.

«Послуги з протезування оплачує держава. Нашим хлопцям після воєнних дій взагалі держава дає дуже великий спектр комплектувальних. Багато з них якраз перебувають на реабілітації. Тільки зараз вони починають більш активно поступати. У них же ранки бувають і рвані, бувають і обпечені, тому воно довше гоїться», – зазначила Людмила Козак.

Протез пацієнт має отримувати безпосередньо в майстерні, аби можна було відрегулювати всі елементи апарата і навчити людину користуватися ним. Нині в Ковельському центрі налагодили виробничі процеси, аби допомагати з протезами військовослужбовцям.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus