USD 39.60 39.92
  • USD 39.60 39.92
  • EUR 39.75 40.10
  • PLN 9.90 10.12

«Довелося скоротити поголів'я»: фермер із Донеччини не може прогодувати кіз, яких перевіз на Волинь

8 Жовтня 2023 14:17
Переселенець Сергій Свириденко, який 2022-го виїхав з Донецької області та евакуював на Волинь 150 кіз різних порід, зменшує своє тваринницьке господарство. Чоловік не в змозі вигодувати поголів'я.

Як розповів фермер Суспільному, наразі в нього залишилося всього 35 тварин.

«Мені довелось скоротити поголів’я, тому що не вистачає людей на догляд. Багато людей виїхало звідти і купівельна можливість суттєво знизилась. Треба платити зарплату і годувати тварин. Це досить затратна справа, а при поганій торгівлі економічно це неможливо тягнути», – пояснює власник фермерського господарства.
Сергій Свириденко родом із села Іванопілля Краматорського району. Він – учасник АТО. Після повномасштабного вторгнення вирішив рятувати господарство, бо вдома було небезпечно, тому приїхав у село Горянівка Олицької громади, що на Волині.
Читати ще: 500 овець, що подолали 1000 кілометрів: як вівчар з Донеччини перевіз отару на Волинь

Зараз у кіз, каже Сергій Свириденко, починається сухостійний період, тож переводить їх потрохи на сіно, зелену траву й коренеплоди.
«Люди прибрали картоплю, купа бур’янів, то для них це теж нормальна їжа. От кукурудзиння. Це вони їдять. Зараз чимало з них в запуску, готуються стати мамами, то в нас іде обмеження по твердих кормах – зерно», – додає фермер.

Допомагає власнику козиної ферми переселенка Наталія Булатова. Каже: кози розуміють, що коли йдеш до них із відром – отже, буде їжа.

«Дала гороху трохи їм і вони всі збіглися сюди. Та немає вже. Це Рябушка, це Єва, Чайка. Вони знають, що це відро, а відро – це їжа. Яблука і хліб дуже люблять, траву, звісно ж. Все їдять», – розповідає жінка.
Наталія родом із Костянтинівки Донецької області, а на Волині проживає уже пів року. Каже: приїхали на запрошення Сергія Свириденка.

«У магазин прилетіло і вимушені були сюди переїхати. Страшно було, коли малий під обстріл потрапив. І після цього ми вирішили переїхати сюди», – розповідає Наталія Булатова.

Зі слів Сергія Свириденка, в господарстві має кіз різних порід, але переважає англо-нубійська порода, завезена із Швейцарії.
«Більшість тут нубійських процентних кіз. Це африканська порода, яку в ХІХ столітті довели до остаточного вигляду в Англії, тому вона називається англо-нубійська. Порода ця м’ясо-молочна. Молоко має надзвичайну густину, дуже добра жирність. Те, що треба для виробництва сиру», – каже Сергій Свириденко.

У своєму господарстві чоловік виготовляє крафтові сири, бринзу із козячого молока, а також ковбаси.
Продукцію вдається реалізовувати на ярмарках або через інтернет. Як додав фермер, планує залишитися жити на Волині, а після завершення війни хотів би відкрити філію свого козиного господарства на Донеччині.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus