USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Двобої «термінаторів» з лего-кубиків: у луцькій бібліотеці відбулися незвичайні змагання. Фото і відео

11 Квітня 2021 19:36
Волинська наукова бібліотека імені Олени Пчілки об’єднала юних прихильників робототехніки. Адже саме тут 11 квітня відбулися змагання Robo-SumoVolyn 2021, які організувала Волинська обласна мала академія наук.

Понад 20 команд з різних куточків Волині зібралися, аби продемонструвати бойові можливості своїх творінь. Хочеться сказати металевих, адже такі асоціації виникають одразу, коли ми чуємо про роботів. Однак цього разу боти – з пластикових кубиків.
Як пояснює один із організаторів змагань, керівник гуртка робототехніки Волинської обласної МАН Антон Євтушок, в основі усіх конструкцій – стандартні елементи. «Компанія Lego випускає кілька лінійок складаних роботів. Їх можна доповнювати блоками живлення та програмування, двигунами, маніпуляторами, давачами. Тобто це – класичні кубики з електронікою. Саме з них учні й формували ботів, які будуть боротися між собою. Чому робо-сумо? Все дуже просто: бо ця класична дисципліна якраз і нагадує японську боротьбу. Виграє той робот, який випхає противника за межі рингу».
Змаганням передувала процедура зважування. Боти мали бути завважки до 1 кг та не перевищувати таких габаритів: 25см*25см*25см. Усе це, аби учасники були в рівних умовах. «Хоча й тут є хитрощі, – усміхається Антон Євтушок, – адже правило діє до початку турніру. Тобто ніхто не заважає зробити робота-трансформера, який під час бою збільшиться».
До учасників з вітальним словом звернулася заступниця директора ВОМАН Віта Роїк. Вона наголосила на значній кількості учасників, яка стала приємною несподіванкою: 38 юних конструкторів від другокласників до одинадцятикласників представляють свої конструкції у двох категоріях: дистанційно керовані роботи та автономні.
Привітала гостей бібліотеки й заступниця директора з наукової роботи Євгенія Євтушок.

«Сьогодні ми бачимо приклад того, як книгозбірня перетворюється на місце, де розвиваються нові технології, де весело та цікаво, – зазначила вона. – У нас постійно відбуваються різноманітні культурно-мистецькі заходи для різних категорій людей. Але скажу вам відверто: роботів у нас ще не було! Приємний початок і, сподіваємося, не останній захід у такому оригінальному форматі».
Як у справжніх змагань, у робо-сумо є і серйозні спонсори, і цінні призи. Організатори щиро подякували за підтримку Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» та департаменту сім’ї, молоді та спорту Луцької міської ради.

Після цього учасникам ще раз нагадали про регламент і правила турніру, відбулося жеребкування і бої розпочалися.Кожна сутичка триває хвилину. Усього – дві спроби. За цей час потрібно випхати робота супротивника за межі кола. Оцінюють бій судді, які нараховують бали за повну перемогу чи близькість апарата до центру арени.
На перший погляд, все дуже просто. Однак, враховуючи особливості конструкції, бої з простої штовханини перетворюються на боротьбу тактик та інженерної думки. Величезну роль, як виявляється, відіграють габарити робота, його елементи, кількість двигунів, додаткові рухомі частини і ще багато нюансів.
Та й керувати машинами не так легко, адже інколи вони реагують із затримками або ж несподіваним чином – наприклад, рухаючись у протилежний бік. Тому конструкторам доводилося «на коліні» вносити корективи у програму чи переглядати налаштування.

Більшість юних конструкторів прийшли з керівниками, батьками, друзями. Тож бої проходили у запальній атмосфері: підбадьорливі вигуки, щирі емоції, розчарування та радість. Траплялися і спірні ситуації: апеляції до суддів та перечитування правил турніру. Усе – як на справжніх спортивних змаганнях.
«Чесно кажучи, ми й не думали, що турнір зацікавить стількох учасників», – ділиться враженнями Антон Євтушок. – Значить, будемо планувати щось ще масштабніше, найімовірніше, просто неба. Якщо у дітей є таке бажання творити, його потрібно підтримувати та розвивати. Адже це – наше майбутнє, потенційні творці вітчизняних високих технологій».

Олександр ДУРМАНЕНКО

Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus