USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Екоіграшки волинянки знайшли шанувальників навіть у Європі

20 Лютого 2021 18:57
Наталія Гаврилюк з села Підгайці Луцького району, перебуваючи в декретній відпустці, відкрила в собі хист до в’язання м’яких іграшок. Жінка каже, що це дуже цікавий і захопливий процес, адже ніколи не знаєш, який характер буде в іграшкових персонажів.

Творіння її рук та фантазії мають яскраву гаму кольорів, м’якенькі та приємні на дотик, адже виготовлені з надзвичайно ніжної плюшевої пряжі, схожої на велюр. Тому не залишать байдужою будь-яку дитину.

Як все починалося

Пані Наталія за фахом – бухгалтер-економіст. Хоч ця професія подобається, але жінка завжди мріяла знайти заняття для душі у вільний від роботи час. Цьому нестримному бажанню допомогло вибухнути материнство.

Коли народилася донечка Вікторія, вона постійно вимагала батьківської уваги, навіть під час сну. Тому молода мама стала шукати, чим зайняти себе біля дитячого ліжечка, поки немовлятко спало.
Спочатку вишивала бісером, але згодом зрозуміла, що то не її. Тоді почала в’язати спицями дитячі шкарпеточки, пінеточки, камізельки, шапочки. Аж поки не натрапила в соціальних мережах на гарні іграшки, зв’язані гачком. Замовила для доньки зайчика. Коли отримала іграшку, то була в захваті від неї. Тоді в голові промайнула думка: «От якби й самій навчитися в’язати таку».
Відтак дуже хотілося спробувати. Жінка переглянула багато відео на YouTube, море схем в інтернеті – і закрутилося…

Від звіряток – до мультяшних героїв

За понад рік творчості майстриня створила понад 20 видів іграшок. Це милі й симпатичні зайчики, котики, ведмедики, песики, корівки та інші тваринки – улюбленці дітлахів.
Іграшковий звіринець урізноманітнюють герої з казок та мультиків – загадковий єдиноріг, кумедні Лунтик, Буба, кішечка Hello Kitti, лялька Лол, Синій трактор, цуценя Гонщик…
Кожна іграшка по-своєму оригінальна. Для цього доводиться комбінувати нитки, підбирати необхідний колір очей. Деякі плюшеві забавки мають вбрання. Платтячко чи кофтинку можна знімати і надягати.
Любов до експериментів, прагнення зробити щось новеньке постійно поповнюють колекцію власноруч виготовлених іграшок. Ось буквально нещодавно, на порозі 2021-го, у ній з’явився символ цього року – усміхнений бичок у наряді Санта Клауса.
Наталія пригадує, що спочатку на виготовлення однієї іграшки йшло багато часу, іноді до п’яти днів. Зараз, коли вже набила руку, цей процес займає приблизно два дні. Найбільше подобається працювати гачком.

Іграшка з родзинкою

Кожна майстриня у свій хендмейд воліє привнести щось індивідуальне, особливе. У чому ж родзинка витворів пані Наталії?

«Всі мої роботи різні, адже неможливо створити дві точні копії. Але на першому місці для мене – безпечність виробу», – відповідає Наталія Гаврилюк.
Оскільки її іграшки замовляють здебільшого для маленьких дітей, виготовляє їх лише з безпечних матеріалів. Якісні плюшеві нитки турецького виробництва та наповнювач-холлофайбер є гіпоалергенними, тому підходять для діток з народження. Носики й оченята авторка використовує лише ті, які мають надійне кріплення, щоб малюк не зміг їх витягнути й ненароком проковтнути. Жодних ґудзиків, перлинок для прикрашання, адже вони можуть завдати шкоди малечі.

Фаворити – зайчики

Зайчик для донечки став першою сходинкою, яку Наталія Гаврилюк підкорила, опановуючи невідоме мистецтво. Потім вона зв’язала ще три такі іграшки – на подарунок для похресниць. Згодом почали з’являтися замовлення.
З цього приводу молода мама поділилася цікавою історією. Минулого року Підгайцівська сільська рада оголосила творчий конкурс. Для участі необхідно було надіслати відео з демонстрацією свого таланту. Наталія обрала для себе номінацію «З нічого – щось» (виготовлення оригінальних речей з простих матеріалів).
Свій ролик активно поширювала в соціальних мережах, щоб люди голосували, адже переможців визначали за найбільшою кількістю вподобань. Її екоіграшки ручної роботи впали в око одній пані на ім’я Люба. Вона замовила кілька для друзів, які живуть в Англії та Італії, щоб ті змогли зробити чудовий подарунок онукам на День Святого Миколая. Невдовзі два зайчика і собачка поїхали в Лондон, а зайчик з ведмедиком – у Неаполь. Пізніше ця жіночка замовила ще єдинорога для своєї внучки.
«У людей різні смаки, але найбільшим попитом користуються зайчики», – розповідає Наталія. Раніше цих звіряток вона створювала за схемою з інтернету. Проте результат не дуже подобався. Тому вирішила її переробити. І сьогодні в’яже зайченят вже не за шаблонами, а так, як сама бачить. Ось так щоразу нова іграшка вдосконалює хобі підгайчанки.

Мотивують шанувальники

Майстриня не хоче перетворювати своє захоплення лише в заробіток. Це перш за все задоволення для душі, невід’ємна частина життя. У Facebook та Instagram жінка створила сторінки, на яких ділиться з аудиторією соцмереж фотографіями своїх робіт. Каже, що коли читає теплі, позитивні відгуки, завжди приходить натхнення.
А ще на творчість надихає підтримка родини. «Рідні навіть дивуються, де взявся такий талант?» – сміється рукодільниця. Тішиться, що чоловік Іван схвалює її заняття, хоча воно потребує чималих коштів на купівлю матеріалів і аксесуарів. Для неї думка другої половинки важлива. Адже коханий завжди говорить правду: «Дуже гарно, мені подобається». Або ж: «Щось не дуже». Прийшовши з роботи, йде бавитися з донечкою, аби мама могла трішки пов’язати.
Коли те, що ти робиш, радує людей, знаходить цінителів і в колі сім’ї, і в усьому світі, це мотивує творити далі. Тому талановита волинянка має намір продовжувати займатися улюбленою справою. Її плани підігріває бажання порадувати шанувальників якоюсь ексклюзивною й унікальною іграшкою.

Ярина ЦИМБАЛЮК

Фото з особистого архіву Наталії Гаврилюк
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus