USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Економія – майже 60%: результати роботи НЕФКО із модернізації підвищувальних насосних станцій у Луцьку

26 Березня 2024 10:04
КП «Луцькводоканал» тривалий час працює над впровадженням заходів із енергоефективності, аби зменшити споживання енергоресурсів для виробничої діяльності. Адже вартість енергоносія на сьогодні чималенька, а ця сума є складовою тарифу. Саме тому енергоефективність для для підприємства – додатковий дохід, зокрема для модернізації без підвищення ціни на послугу для населення.

Про це інформують у комунальному підприємстві.

У 2023 році спільно з Луцькою міською радою «Луцькводоканал» реалізував проєкт із модернізації 19 підвищувальних насосних станцій, за допомогою яких воду подають на поверхи багатоквартирних будинків вище від п’ятого поверху.

19 станцій – це 50% від їх загальної кількості в місті. У середньому одна станція обслуговує чотири-п’ять багатоповерхових будинків у спальних районах міста. Однак усі вони були у вкрай зношеному стані та енергозатратні. Фактично щотижня на місця їх розміщення виїжджали аварійні бригади, аби ремонтувати та усувати витоки. Подальше зволікання з оновленням загрожувало б тим, що люди, яких обслуговують ці станції, а це близько 160 будинків та 46 тисяч мешканців, могли б залишитися без водопостачання.
Читати ще: У Луцькій громаді впроваджуватимуть технології очищення й покращення якості питної води

«Зважаючи на багаторічний успішний досвід роботи підприємства з міжнародними фінансовими організаціями, спільно з Луцькою міською радою ми розробили правильну модель фінансування проєкту з реконструкції підвищувальних насосних станцій. Це стало можливим завдяки гранту корпорації НЕФКО та співфінансуванню громади. Сьогодні ми вже маємо технічно виконані роботи і перші чудові результати – економія досягла 60%, або 56 тисяч кВт/год. Якби не ця економія, підприємство заплатило б чималі кошти, а зважаючи на ціни енергоносіїв, це понад 500 тисяч гривень щомісяця», – зазначають у КП «Луцькводоканал».
Отож, результат від реалізації проєкту лише за місяць показав економію в 500 тисяч гривень. За рік підприємство буде мати позитивний фінансовий показник, а це – шість мільйонів гривень, які спрямують на потреби та модернізацію без перекладання суми на тариф.

Читати ще: «Луцькводоканал» встановить 6 нових підвищувальних насосних станцій

Це лише ціна енергоефективності. Окрім цього, підприємство не витрачає додаткових ресурсів на виїзди ремонтних бригад, аби усувати витоки тощо.

Попередньо було обрано правильну модель фінансування, коли запозичення здійснювались у формі співпраці Луцької міської ради з великим грантом.
«Ми вже бачимо, що ці кошти не будуть повертатися через тариф, вони вже працюють на громаду і на кожного її мешканця. Якби підприємство пішло іншим шляхом, це привело б до потреби в піднятті тарифу на 2,5 грн за кожен метр кубічний води. Однак спільно нам вдалося досягти результату без будь-якого навантаження на мешканців громади. Окрім цього, встановлене обладнання дає впевненість, що у найближчі десятиліття ми будемо спокійні за подання води жителям міста», – додають у «Луцькводоканалі».

До слова, внаслідок реалізації цього проєкту міжнародна корпорація НЕФКО вирішила додатково виділити грант на майже €200 тисяч для проведення повної диспетчеризації та автоматизації усіх наявних підвищувальних насосних станцій в місті. Нині цей проєкт на стадії реалізації. Його впровадження – це додаткові можливості швидкого моніторингу якості надання послуг для мешканців багатоквартирних будинків, а також для виявлення недоліків у мережі водопостачання.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Вася Показати IP 26 Березня 2024 11:00
То чому піднімаєте оплату.???
Оксана до Вася Показати IP 26 Березня 2024 12:25
А з 2021 року нічого не зросло? Ви жартуєте?
З міста Показати IP 26 Березня 2024 12:14
Кажете: "Непіднімають оплату"? А те що вони без явних причин донараховують по 100% і більше кубів води до, поданих людьми показників лічильника - це як називається? Будинок Молоді19, впродовж, приблизно, шести місяців людям дописували по сто відсотків до поданих показників квартирних лічильників і переконували мешканців що то витоки в будинку. Фактично ніяких витоків небуло і з "боями" довелося примусити водоканалівців, щоб вони прийшли і переконалися в цьому.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus