USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

На реконструкцію очисних споруд у Луцьку спрямують кошти Європейського інвестиційного банку

27 Липня 2022 16:25
Луцька міська рада та КП «Луцькводоканал» у співпраці з Європейським інвестиційним банком реалізовуватимуть важливий міжнародний проєкт «Комплексна модернізація системи водопостачання і водовідведення у місті Луцьку».

Головною метою є реалізація енергоощадних заходів, а також захист довкілля завдяки модернізації очисних споруд, повідомляють у Луцькраді.

У рамках проєкту передбачено реконструкцію каналізаційних очисних споруд у Луцьку, водогонів Гнідавського та Дубнівського водозаборів, придбання новітнього лабораторного обладнання та заміну автотранспортного парку підприємства.

Читати ще: З каналізації – на очищення. Як працюють луцькі очисні споруди

Сьогодні Луцький міський голова Ігор Поліщук та директор КП «Луцькводоканал» Віктор Гуменюк підписали субкредитний договір, згідно з яким на реалізацію усіх необхідних заходів буде залучено 11,6 млн євро кредитних коштів.
«Про цей проєкт ми дуже багато чули, а вже сьогодні підписуємо фактично останній документ, що передує безпосередній реалізації, – зазначив Ігор Поліщук. – Він є дуже важливим для нашої громади. На жаль, сьогодні випав дуже непростий час, адже в умовах війни величезна кількість таких чи схожих проєктів згорнулися в інших містах, а наше місто продовжує реалізацію фактично усіх проєктів, які ми впроваджували, в тому числі й цього.

Він допоможе нам суттєво модернізувати велику кількість обладнання, яке є в нашого комунального підприємства «Луцькводоканал», і покращити життя громади. Дуже важливою є наявність в ньому пункту з повної модернізації, реконструкції та придбання нового обладнання для очисних споруд, адже всі знають, що це багаторічна проблема нашої громади, в принципі, як і багаторічна проблема для інших громад. Просто в силу географічного розташування ми ці проблеми відчуваємо більш гостро. Втім, незважаючи на всі перешкоди, раді, що нам вдається рухатися далі».
Луцький міський голова подякував колективу та керівнику «Луцькводоканалу», усім спеціалістам та працівникам міської ради, партнерам, які доклали зусиль та працюють для того, щоб цей проєкт було реалізовано.

Читати ще: На очисних спорудах біля Луцька встановлюють нове обладнання проти смороду

Своєю чергою, Віктор Гуменюк розповів про усі головні аспекти реалізації проєкту. Він наголосив, що «Луцькводоканал» взяв участь в програмі Європейського інвестиційного банку в Україні «Розвиток муніципальної інфраструктури України», де було чимало учасників процесу, на загальну суму 300 мільйонів євро.
«Станом на сьогодні там дуже мало активних проєктів, а за напрямком тепло, вода та сміття їх взагалі немає. Залишились лише ми», – зазначив він.

За його словами, загальна вартість проєкту «Комплексна модернізація системи водопостачання і водовідведення у місті Луцьку» становить 13,92 млн євро, з яких 83,3% – кредитні кошти, 16,7% – співфінансування. Термін реалізації становить п'ять років, а період погашення кредиту – 30 років. Пільговий період до початку сплати тіла кредиту – вісім років.
Проєкт реконструкції очисних споруд передбачає низку заходів, що стосуються очищення стічних вод. Зокрема найбільша складова проєкту – осушення і переробка біологічного мулу.

Читати ще: Коли у Луцьку остаточно зникне проблема смороду?

Також на очисні споруди після реконструкції не потраплятиме навіть найдрібніше сміття, що дозволить уникнути бродіння органічних відходів і мінімізує навантаження з мулових майданчиків. Новітня система аерації дасть можливість автоматично регулювати кількість повітря й інших реагентів для аерації та очищення стічних вод.
Нагадаємо, у Луцьку вдалося придбати і доставити інноваційне обладнання для оперативного осушування мулу на очисних спорудах. Це обладнання сприятиме залагодженню проблеми неприємних запахів ще до завершення комплексної реконструкції очисних споруд.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Ех і Показати IP 27 Липня 2022 17:32
Новая Scada... Цікаво хто так в презентації написав?
Лучани Показати IP 27 Липня 2022 18:11
Обіцяти - не означає женитись ! В підтвердження - зрив програми по заміні рухомого складу електротранспорту, боротьба зі смородом, тарифи на проїзд, ремонт пр. Волі, ... А рахувати курчат пора приходить !
вася Олика ПЛ Показати IP 27 Липня 2022 19:07
Ще треба трохи коштів на проспект Волі у Луцьку - а то просто " позор " якійсь, усе вже бур"янами почало заростати у центрі міста !!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus