USD 38.80 39.15
  • USD 38.80 39.15
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

Фестиваль, куліш і майстерки: як у Луцьку відзначали День захисників та захисниць України

14 Жовтня 2021 21:59
На Покрову, в День Українського козацтва і захисників та захисниць України на Замковій площі та в Луцькому замку було велелюдно. Лучани та гості міста зібралися, аби відзначити одне з найзнаковіших свят.

Святкові заходи зорганізували Луцька міська рада та Волинська обласна державна адміністрація.

Під час фестивалю патріотичної пісні «За Україну! За її волю!» для гостей виступали фольклорні колективи з різних куточків області, а також заслужений артист України Адам Горбатюк, оркестр Луцького загону Державної прикордонної служби та гурт «Свояк».
Читати ще: Лучани вшанували пам’ять військових, які загинули в АТО/ООС. Фото


На території Луцького замку відбувалися гутірки, спортивні естафети, майстер-класи. А на Замковій площі розмістилися етнографічні майданчики, що їх презентували представники громад Волині. Тут можна було поспілкуватися, дізнатися цікаву історичну інформацію й навіть пригоститися різноманітними смаколиками.
Чимало охочих було спробувати справжнього козацького кулешу – густого, наваристого, засмаченого шкварками. Його для гостей свята готували козаки з куреня «Чорна рада», що в Гірці Полонці.
«Сьогодні особливе дійство. Адже свято – потрійне: Покрова, День Українського козацтва та День захисників і захисниць України, – каже осавул Володимир Рудецький, пригощаючи кулешем. – А сьогодні наше завдання – нагодувати кулешем усеньку громаду, яка прийшла святкувати. От лишень спробуйте, а то всі хвалять, а може, він недобрий».
Не спробувати козацького кулешу – то як і на святі не побувати. Прошу, аби дали тільки трішечки – лишень скуштувати. Та пан Володимир хитро підморгує і простягає повну тарілку. Куліш направду дуже смачний! Не зогледілася, як і тарілка спорожніла…
Володимир Рудецький додає: такі заходи вкрай важливі, аби зміцнювати патріотичний дух молоді та виховувати дітей з правильними пріоритетами.

Багато поціновувачів зібрала й виставка зброї, де всі охочі не лише могли роздивитися її, а й приміряти обладунки та потримати в руках справжнісінькі рушниці та пістолі.
На території замку чимало охочих було взяти участь у майстер-класі від клубу стрільби з лука «Луцькі соколи». І хлопці, й дівчата під керівництвом інструкторів вправлялися у поцілюванні стрілами в мішені.
А для маленьких гостей дійства луцькі пластуни влаштували майстерку із виготовлення ловців снів та підсвічників.
«Сьогодні таке свято, що ми просто не могли не взяти в ньому участі, – усміхається пластун Олесь Воробйов. – Крім того, ми ж не тільки щось майструємо, а ще й спілкуємося з дітьми на важливі теми. Можливо, хтось із них незабаром поповнить наші лави».

Читати ще: У Луцьку в День захисників та захисниць України виступив гурт Oт Vinta. Фоторепортаж

Ну а наприкінці свята трохи змерзлу публіку неабияк запалив гурт «Oт Vinta».

Оксана ГОЛОВІЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus