USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Фігурант «справи Сенцова» повернувся в Україну після семи років ув’язнення в РФ

7 Травня 2021 17:24
Український політв’язень, засуджений раніше в Росії за звинуваченням у підготовці терактів в анексованому Росією Криму, викладач історії Олексій Чирній уже на волі.

Про це у Фейсбуці повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Денісова нагадала, що Чирній довгих 7 років відбував покарання через незаконний вирок суду за начебто підготовку терактів на території тимчасово окупованого Криму.

«Олексія незаконно утримували в декількох колоніях суворого режиму на території Російській Федерації – в Магадані, Москві, Ростові-на-Дону. Сьогодні його звільнили з виправної колонії суворого режиму № 15, що у місті Батайську Ростовської області. Під наглядом озброєної охорони його етапували до російсько-українського кордону для примусової депортації з території Росії, не даючи Олексію поспілкуватися з його матір’ю і батьком, які приїхали його зустрічати з тимчасово окупованого Криму», – заявила вона.

Як поінформувала український омбудсман, наразі Чирній перетнув українсько-російський кордон і прибув в український пункт пропуску «Мілове» Луганської області.

Денісова окремо висловила подяку українським консулам за злагоджену роботу з супроводу нашого громадянина в Україну.

Чирній, за даними фальсифікованого слідства, входив в «кримське терористичне угрупування», нібито створене українським режисером Олегом Сенцовим. Після затримання він уклав угоду зі слідством і дав свідчення як свідок звинувачення. У 2015 році Чирній був засуджений до семи років позбавлення волі.

Нагадаємо, 7 вересня 2019 року відбувся обмін полоненими між Києвом і Москвою за схемою «35 на 35». В аеропорту Бориспіль приземлився літак з українськими громадянами, в числі яких були Роман Сущенко, Олег Сенцов, Володимир Балух, Станіслав Клих і моряки, яких затримали в Керченській протоці в листопаді 2018 року.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Зважені та щасливі Показати IP 7 Травня 2021 17:57
Збирається Надіна сотня...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus