USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Фонд Ігоря Палиці подарував сотням лучан театральне дійство

5 Грудня 2017 18:52
Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» укотре зібрав поціновувачів театрального мистецтва у Волинському обласному музично-драматичному театрі імені Т. Г. Шевченка. Третій рік поспіль до Міжнародного дня інвалідів Фонд надає людям з обмеженими можливостями змогу відволіктися від буденності та поринути у світ театрального мистецтва. Цьогоріч члени понад двох десятків громадських організацій Волині дістали нагоду безплатно переглянути виставу «Енеїда» за мотивами однойменного твору Івана Котляревського, інформують у прес-службі Фонду.


З перших сцен «Енеїда» зачарувала глядача. Улюблені актори виступили в нових незабутніх образах. Вистава наскрізь пронизана національними колоритом, барвистою танцювальною експресією. Глядачі захоплено спостерігали за розвитком сюжетної лінії та долею уже відомих героїв, яких встигли полюбити ще зі шкільної парти.


У театральній залі зібралися люди різного віку. Переважно це соціально незахищені верстви населення. Для багатьох із них це чи не єдина можливість насолодитися театральним мистецтвом, а то і взагалі вийти в люди. Свідчення того – бурхливі оплески та теплі відгуки глядачів.


Виконувач обов’язків начальника Волинського регіонального центру з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт» Віктор Галан-Влащук розповідає, що члени організації радо прийняли запрошення Фонду в театр.

– Ми тривалий час тісно співпрацюємо з Фондом, – зауважує пан Віктор. – Він підтримує наші заходи та сприяє розвитку спорту інвалідів. Сьогодні майже всі наші працівники та спортсмени прийшли на виставу. Побільше б таких проектів, що спрямовані на культуру людини, можливо, тоді суспільство змінилося б у кращий бік.


Відволіктися від буденності, забути про проблеми, отримати порцію позитиву – з такою метою прийшли в театр члени клубу «Неспокійні серця».


– У наш час не кожен пенсіонер може виділити кошти на квиточок. Люди змушені економити на всьому. Тому це дуже вагомий проект, адже духовний розвиток не менш важливий, ніж фізичний, – переконана голова клубу Марія Смізюк.


Галина Андрущенко та Валентина Озимко товаришують уже понад три десятки років. Разом прийшли і на виставу. Кажуть, раніше, в молоді роки, часто відвідували театр. Зараз літа беруть своє, здоров’я вже не те.

– Ми прийшли, щоб згадати молоді роки, – каже Валентина Озимко. – Вистава хороша. Актори дуже гарно грають. Молодці. Дякуємо Ігорю Палиці, що не залишається осторонь, турбується про людей, допомагає нам.


У перших рядах сидять члени Волинської обласної організації УТОГ. Людям з порушенням слуху важко сприймати події зі сцени, та попри це, вони з цікавістю спостерігають за грою акторів.

– Люди не чують, але все розуміють. Перед початком вистави я розповіла їм про її суть. Адже коли вимикають світло, важко перекладати мовою жестів, – каже директор будинку культури глухих Любов Гнідець. – Нас Фонд щороку запрошує в театр. Людям подобається. Вони хочуть ще і ще.


Перший заступник голови правління Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Лариса Тарасюк відмітила, що такі соціальні театральні покази спрямовані перш за все на те, щоб розбавити сірі будні людей, подарувати їм відчуття свята.

– Більшість сьогоднішніх глядачів залишилися наодинці зі своїми проблемами. Ці люди вміють цінувати життя, знають ціну стосункам. Хочеться дати їм хоча б трішки тепла, відчуття того, що про них не забули. Адже коли людина бачить, що комусь потрібна, вона оживає, – зазначає Лариса Тарасюк. – Мабуть, не важливо, яка вистава була б на сцені, їм усе одно сподобалося б. Люди готувалися, чепурилися. Багато кому було важко підніматися східцями, але в цей момент це неважливо. У них піднесений настрій, радість в очах. Це підтвердження того, що ми робимо правильно.


У рамках проекту «До культурних скарбниць» Фонд організовує щорічні театральні покази не лише для соціально незахищених верств населення, а й для пересічних лучан та волинян. Так, у 2017 році подивитися кращі твори української і світової драматургії у виконанні артистів Волинського обласного драматичного театру мали можливість понад три тисячі волинян – жителів Луцького, Ковельського, Любомльського, Ратнівського районів.
























Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus