USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.72 9.93

Французькі експерти спрогнозували найнебезпечніші хвороби у найближчі п'ять років

15 Квітня 2024 00:17
Комітет з моніторингу та прогнозування ризиків для здоров’я (Covars) опублікував висновки щодо ризиків виникнення надзвичайних ситуацій у сфері охорони здоров’я у Франції протягом наступних п’яти років.

Згідно з цим документом, найбільшу загрозу для здоров’я людини становлять зоонози, тобто інфекційні хвороби, що здатні передаватися від тварин до людини, і навпаки, повідомляє BFMTV.

«Виняткові ризики із зоонозами переважно пов’язані з пандемічними респіраторними інфекціями, як-то зоонозний грип, зокрема H5N1, та появою нового коронавірусу», – пояснює вірусолог Бруно Ліна, співавтор звіту.

«Після цих двох патогенів, які очолюють наш рейтинг, йдуть арбовіруси, пов’язані, зокрема, з лихоманкою денге та інфекціями, викликаними вірусом Західного Нілу», – додає він.

Після консультацій з різними французькими та міжнародними експертами та організаціями науково-консультативна рада визначила 35 інфекційних захворювань, які можуть вплинути на здоров’я людини, в тому числі з високим рівнем ризику. Вони були проаналізовані за 16 критеріями, що охоплюють не лише епідеміологію, а й медичні, психосоціальні, економічні та екосистемні наслідки.

Можливе виникнення хвороби «Х», пов’язаної з новим патогеном, який наразі невідомий, також входить до цього класу. «Хвороба Х – це хвороба, для якої ми ще не знаємо збудника інфекції, ми можемо не знати переносника і ми не знаємо, яке захворювання він викличе», – пояснює Ліна.

Серед інших ризиків, про які йшлося на пресконференції, були бактеріальні інфекції, які є мультирезистентними до антибіотиків.

Окрім ризиків епідемій та інфекційних захворювань, існують також події, пов’язані зі зміною клімату, які, ймовірно, ще більше підвищать ризик циркуляції нових хвороб, більшість з яких походять від тварин.

Читати ще: Зміна клімату може звільнити давні віруси: про що попереджають вчені

За даними епідеміологів, збільшення тривалості року, що є одним із наслідків глобального потепління, сприятиме розмноженню переносників інфекцій. Наприклад, тигровий комар зможе досягти більших популяцій протягом року, а отже, потенційно становитиме більший ризик. Зменшення біорізноманіття також спричинить поширення переносників епідемій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus