USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.90

Газова петля. Як у меморандумі з тарифів хочуть повісити величезні борги за газ на місцеві бюджети й людей

1 Лютого 2021 20:06
Навколо тарифів на комуналку закручується нова інтрига. Звітуючи про тарифну кризу в парламенті, Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що з мерами міст досягнуто домовленостей про те, що до кінця нинішнього опалювального сезону тарифи на опалення і гарячу воду підвищувати не будуть. І анонсував підписання меморандуму з цього приводу.

Про це пише «Страна».

У теплокомуненерго тоді розповіли, що головний предмет суперечки – навіть не тарифи на комуналку, а ціна на газ, який іде на виробництво тепла для населення. Нібито «Нафтогаз» не хоче продавати комунальникам газ по 6,99 гривень за куб (цю ціну, нагадаємо, Кабмін зафіксував для побутових споживачів), щоб не втрачати прибуток. А виставляє теплокомуненерго ціну набагато вищу – близько 10 гривень за куб.

Тому головне, чого чекали від меморандуму комунальники, – що їм дозволять купувати газ по 6,99 гривень (або передбачать компенсацію різниці в ціні), й питання подорожчання тепла та гарячої води для населення буде автоматично знято.

Місцева влада також розраховувала, що проблему з газом вдасться залагодити. Адже якщо у комунальників виникають проблеми з оплатою за газ, їх доводиться підстраховувати з місцевих бюджетів, інакше «Нафтогаз» може просто перекрити кран. А якщо будуть перебої з опаленням, усі шишки посиплються на місцевих чиновників.

Щоб домовитися щодо газу й тарифів, було організовано зустріч з мерами в Кабміні. І з'явилася ідея з меморандумом.

Як розповів один із представників місцевої влади, який був присутній на засіданні, спочатку йшлося про те, щоб передбачити компенсації з державного бюджету. Але потім риторика Кабміну різко змінилася. І з'явився інший варіант меморандуму. За однією з версій, до його розробки підключився «Нафтогаз», за іншою – Мінрегіон. У результаті текст меморандуму виявився зовсім не таким, як очікували комунальники й місцева влада.

У розпорядженні «Страни» є проєкт меморандуму, який може бути підписаний між Офісом президента, Кабміном, депутатською фракцією «Слуга народу», парламентським комітетом з питань енергетики та ЖКГ, НКРЕ, «Нафтогазом» та Асоціацією міст України.

Жодного газу по 6,99 для виробників тепла для населення там немає. Зате розписано, як комунальники, місцева влада, бюджет і рядові споживачі будуть погашати величезні борги. Чи знайдуться на це гроші в і без того дірявих бюджетах – питання відкрите. Як і те, що буде з тарифами далі.

«До кінця цього сезону, тобто на два місяці, тарифи підвищувати не будуть. Але вони й так не виросли б, без жодних меморандумів. Адже старий порядок формування тарифів скасовано, а новий почне діяти тільки з переходом споживачів на нові договори. Зате окремі формулювання меморандуму дозволяють зрозуміти, куди, власне, все рухається. Напрямок – на рекордні тарифи на наступний опалювальний сезон», – каже голова Житлової спілки України Олександр Скубченко.

Тарифний договір

За даними видання, проєкт меморандуму готували в «Нафтогазі».

Власне, він фактично і виписаний на користь НАКу. Хоча, на перший погляд, все представлено так, ніби хочуть розв’язати проблеми теплокомуненерго і допомогти їм виплутатися з боргів за газ. Про це сказано в преамбулі до меморандуму.

Але розберемо детальніше його основні пункти.

1. Тарифи. Перший пункт меморандуму каже: забезпечити збереження до 31.03.2020 (у тексті проєкту, найімовірніше, помилка – неправильно вказано рік: 2020 замість 2021. Якщо ні – цей пункт автоматично недійсний, – ред.) тарифів на послугу з постачання теплової енергії (на послугу з централізованого опалення) і постачання гарячої води, що їх застосовують підприємства теплопостачання для кінцевих споживачів. Тобто підписанти гарантують, що тарифи на опалення і гарячу воду для людей в цьому опалювальному сезоні підвищувати не будуть. Відповідальними за цей пункт будуть НКРЕ і Асоціація міст. Але тут є цікавий нюанс.

«В Україні діють тарифи від 2018-2019 років. І змінити їх наразі просто неможливо. Річ у тому, що після ухвалення нового закону про ЖКГ колишній порядок формування тарифів втратив чинність, а нова формула, за якою тариф на послугу – це сума трьох тарифів – на виробництво, доставку і розподіл – почне діяти тільки після підписання споживачами нових комунальних договорів. Власне, цей аргумент наводили торік у Зеленського, коли пояснювали, чому не можуть знизити тарифи на опалення, хоча газ різко подешевшав. І запропонували замість нових тарифів газові знижки. Відтоді ситуація не змінилася. Більш того, президент досі не підписав закон, який має спростити перехід на нові комунальні договори (і розмороження тарифів). Закон скерували на підпис Зеленському 11 грудня і, за чинним законодавством, на це відводиться місяць. Але зараз – кінець січня, а закон досі не підписаний. Чи не тому, що спеціально відтягують момент спрощеного переходу на нові договори (постачальнику послуги достатньо буде просто оприлюднити договір на своєму сайті й перехід на нього споживачів станеться автоматично, тобто не потрібно буде домовлятися з кожним окремо, – ред.). Адже як тільки люди отримають нові договори, можна буде застосовувати тарифи, які НКРЕ вже затвердила для більшості теплокомуненерго і які на 20-30% вищі за чинні», – каже Олександр Скубченко.

Тобто цей пункт фактично «порожній» – тарифи ні регулятор, ні місцева влада просто не встигнуть підвищити до кінця нинішнього опалювального сезону. А про наступний сезон у меморандумі нічого не сказано.

2. Газ для теплокомуненерго. У меморандумі йдеться про безперебійне забезпечення газом комунальників з 1 лютого до 31 березня шляхом внесення змін до постанови Кабміну №867 про ПСО. Умови такі:

- Поставки газу відбуваються за ринковою ціною на основі ринкових індикаторів, доступних для перевірки. Тобто газ по 6,99 теплокомуненерго не світить.

- На різницю між ринковою ціною (а вона на сьогодні – не менш як 9-10 гривень за куб, а з урахуванням доставки ще більше) і ціною газу, закладеною в тариф, за яким фактично нараховують плату споживачам (але не менш ніж 6990 гривень за тисячу кубів), за зверненням підприємств і за умови надання підтверджувальних документів надається відстрочка платежу до 30 вересня 2021 року. Тобто комунальникам доведеться платити за газ за повною ціною, але можна платити не відразу, а до вересня.

- Різниця в ціні газу, на яку дають відстрочку, не враховуватиметься при контролі рівня розрахунків не нижче, як 90%. Пояснимо. Зараз діє схема: якщо теплокомуненерго не заплатить 90% суми за газ, «Нафтогаз» починає нараховувати йому пеню та штрафи, а може і взагалі перекрити кран. Цим пунктом НАК зобов'язується не застосовувати драконівський механізм і не припиняти подачу газу. Схоже, це єдині поступки, які можуть отримати комунальники. Замість дешевого газу – просто відстрочка за платежами за дорогий газ і обіцянка не штрафувати.

Окремим пунктом у меморандумі сказано про тариф на доставку – не більш як 1,7 гривні за куб з ПДВ. Це нижче, ніж верхня межа для населення – 2,15 гривні з ПДВ.

Місцеву владу хочуть зобов’язати забезпечити безперебійне постачання гарячої води і теплоенергії (централізоване опалення). У термінах вказана дата 31 березня 2021 року. Тобто дія цього пункту закінчується до офіційного закінчення опалювального сезону (він закривається з 15 квітня, раніше – тільки якщо буде висока добова температура повітря).

Асоціація міст України (тобто місцева влада) має підписатися також під пунктом меморандуму, який прописує «розробку та впровадження заходів для врегулювання заборгованості виробників тепла». Зокрема йдеться про наступне.

- Створення комісії, яка розбереться з боргами і верифікує їх (причиною боргів ТКЕ можуть бути борги людей, різниця в тарифах, штрафні санкції тощо). Розбиратися з боргами будуть до 1 липня 2021 року.

- Рішення – як врегулювати борги (реструктуризація, списання, стягнення).

- Визначення джерел для фінансування обсягів, які підлягають відшкодуванню на умовах співфінансування з органами місцевого самоврядування – в пропорції 70 на 30. Тобто борги, які комунальники накопичили перед «Нафтогазом», і куди в тому числі входять величезні штрафи НАК, запропоновано погасити вскладчину – з державного та місцевого бюджетів (70% платить держбюджет, 30% – місцеві). Суми там просто величезні – рахунок іде на мільярди гривень. Додаткові кошти потрібно буде передбачити в місцевих бюджетах до 1 вересня цього року. Зрозуміло, що місцева влада від такої перспективи, м'яко кажучи, не в захваті. Порядок погашення боргів за газ з держбюджету розроблять також до 1 вересня 2021 року.

- Визначення джерел і механізмів погашення ТКЕ заборгованості за послугу з розподілу газу.

У меморандумі сказано, що Офіс президента береться до 1 квітня забезпечити реалізацію закону від 3 грудня 2020 року №1060, того самого, що спрощує перехід на нові договори з комуналки (і відкриває тарифну скриньку Пандори, оскільки відразу ж можна буде застосовувати нові, підвищені тарифи на опалення і гарячу воду).

У тексті сказано, що до 1 липня буде проведено перевірки підприємств теплопостачання з виробництва електроенергії, розрахунки за електроенергію і газ, використаний для її виробництва (багато ТЕЦ виробляють і тепло, і електроенергію).

У меморандумі розписано, що треба робити, щоб в майбутньому уникнути тарифної кризи. Тут багато цікавого.

- Децентралізація управління підприємствами теплопостачання.

- Удосконалення порядку розрахунків і затвердження тарифів. Для цього підприємствам хочуть дозволити використовувати кошти, отримані за рахунок економії витрат на газ для закупівлі газу за нижчими цінами на майбутні періоди. Пояснимо, про яку економію йдеться. У тариф включають плановані витрати на газ. І, якщо ці витрати за підсумком виявляються меншими, підприємство може давати на цю суму знижку споживачеві. Але якщо ці гроші дозволять включати в оборотні кошти, знижок, найімовірніше, вже не буде.

«Це означає, що теплокомуненерго може спочатку закласти в тариф завищені обсяги газу, а споживач їх оплатить. Такий механізм фактично запускає схему нецільового використання коштів і ще більшого підвищення комунальних тарифів. Правда, вже на наступний опалювальний сезон. Тобто на лютий і березень нам пообіцяли тарифи не підвищувати, а з наступної осені вони будуть рекордними», – зазначає Скубченко.

У рамках цієї стратегії йдуть і наступні пункти:

- Розробка механізмів фінгарантій для підприємств на закупівлю газу, формування джерел оборотного капіталу для закупівлі газу на наступні опалювальні періоди.

- Удосконалення інструментів стимулювання платіжної дисципліни побутових споживачів за опалення і гарячу воду. Тобто будуть посилено вибивати борги з населення.

- Розробка довгострокових цінових продуктів для забезпечення стабільного рівня ціни на газ для підприємств теплопостачання. «Нафтогаз» має запропонувати річні пакети для комунальників до 1 червня цього року, тобто актуальними вони будуть вже на наступний опалювальний сезон.

- Розробка додаткових програм підтримки соціально вразливих споживачів у разі низьких температур і критичних змін ціни на газ. При цьому зазначено, що потрібно ще провести переговори з МВФ щодо цього меморандуму. Як ми вже писали, українська влада в Меморандумі з МВФ підписалася на повністю ринкові комунальні тарифи для населення.

Що змінює меморандум

Це перший меморандум з тарифів – раніше комуналку регулювали в ручному режимі, але на публіку нічого не виносили. Проте, як каже Скубченко, як і всі меморандуми, особливої ​​сили він не має.

«Це фільчина грамота. Подивіться на підписантів. НКРЕ – незалежний регулятор, ніхто не має права давати йому доручення. Глава профільного парламентського комітету сам нічого не вирішує – документи на комітеті затверджують голосуванням усіх його членів. Те саме з Асоціацією міст, яка є громадською організацією і не може диктувати місцевій владі, що їй робити. Та й якщо вже розбиратися в тарифах, їх ухвалюють навіть не мери, а депутати місцевих рад», – додає Скубченко.

Проте з меморандуму можна зробити висновки, в якому напрямку будуть рухати тарифну тему.

На цей сезон (до закінчення якого лишилося не так багато часу) тарифи підвищувати не будуть. Власне, немає такої можливості за законодавством, поки не запустять нові комунальні договори. Але все подають так, що це влада «заморозила» зростання тарифів.

Але ось на наступний опалювальний сезон комунальникам розв'язали руки в тарифному питанні. Тому і опалення, і гаряча вода дорожчатимуть.

І людям доведеться платити, оскільки будуть «заходи щодо вдосконалення платіжної дисципліни», тобто борги будуть вибивати, в тому числі – за рахунок штрафів, які вже ухвалили в новому законі про комуналку.

«Нафтогаз» страждає найменше – за все будуть платити комунальники, місцеві та державний бюджети.

Чим, зрозуміло, місцева влада незадоволена, адже доведеться шукати величезні гроші в і без того дірявих бюджетах. І перераховувати їх «Нафтогазу» замість того, щоб пустити, скажімо, на доплати вчителям або лікарям.

Джерело, знайоме з настроями в містах, розповіло: «Жоден мер на це не підпишеться, а якщо підпишеться, його люди просто знесуть, бо доведеться віддавати величезні гроші з місцевих бюджетів. Для Києва це, наприклад, близько семи мільярдів гривень, для обласних центрів рахунок теж йде на мільярди».

Але, як каже джерело видання, тему меморандуму можуть повернути в ще більш невигідний для місцевої влади бік: «Є ідеї, щоб взагалі всі витрати на газ повісити на місцеву владу, тобто щоб держбюджет зовсім нічого не компенсував. А саму тему з меморандумом нібито піднімали під голосування в Раді за Вітренко, щоб створити видимість розв’язання тарифної проблеми. А оскільки Вітренко прокатали, то й домовлятися вже немає сенсу. Якщо все так і буде, багато міст взагалі залишаться без опалення, адже платити нічим».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Анонім Показати IP 1 Лютого 2021 21:11
Сомалі відпочиває.
73% до Анонім Показати IP 4 Лютого 2021 13:59
Ми їх вибрали, нам і жерти їх л***но.
Анонім Показати IP 1 Лютого 2021 21:17
Скіко багацько буков!
скептик Показати IP 1 Лютого 2021 21:20
ви хочете ринок газу ? будь-ласка. 1.ліквідовуєте шахрайську структуру - НАФТОГАЗ УКРАЇНИ. 2.споживачі газу для побутовий цілей (особисті побутові та теплогенеруючі компанії) заключають договори безпосередньо з газовидобуваючими та транспортуючими компаніями. 3.ЗАБЕЗПЕЧУЄТЕ РЕАЛЬНУ КОНКУРЕНЦІЮ на цих ринках (частка кожної фірми не повинна перевищувати 10% обсягів поставок У ВИДОБУВАННІ І 30% У ТРАНСПОРТУВАННІ). розраховуєте ЄДИНИЙ ТАРИФ на 1 км поставки чи по зонах (від ГРП до споживача). за таких умов кінцева вартість у споживача буде максимум 3 грн за куб м. І НЕ ТРЕБА ВИДУМУВАТИ ЯК КОГОСЬ НАМАХАТИ.
Тришкин кафтан Показати IP 1 Лютого 2021 21:29
Пенсии 7 лет Крыму не платим - мало съэкономили, Донбассу 6 лет - мало. Медицину и образование на местные бюджеты - тоже мало?
Вільна смерека до Тришкин кафтан Показати IP 2 Лютого 2021 09:12
Юшки вам з під гноївки, а не пенсії іуди продажні
О! до Тришкин кафтан Показати IP 4 Лютого 2021 14:01
Да ви за пенсіями регулярно на територію України їздите, як по графіку.
Лучанин Показати IP 10 Лютого 2021 19:12
А податків Крим і Донбас за 7 років багато заплатив?)
Nika Показати IP 16 Лютого 2021 04:36
Здесь игра... либо повесят на людей, либо люди повесят эту шваль. Третьего не дано.... тут или пан или к ляхам на пмж!!! Можно и без пмж, но деньги вперед.... А если серьезно...приехали, конечная остановка!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus