USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Нові тарифи: скільки українці заплатять за тепло і гарячу воду

21 Лютого 2019 12:36
Українці отримали перші платіжки за січень з новими «важчими» тарифами за компослуги. При цьому найбільше подорожчали тепло і гаряча вода, які і до цього коштували досить дорого.

Про це повідомляє Сегодня.

Так, в середньому для сім’ї з трьох осіб, які проживають в квартирі площею 50 кв. м, щомісячна плата тільки за опалення і гарячу воду зросла на 330-360 грн. У Києві ж подорожчання сягнуло 432 грн. А ось одесити до кінця опалювального сезону будуть платити за старими тарифами, бо міська влада не затвердила нові розцінки.

Щодо всіх міст вказані максимальні тарифи, хоча вони можуть бути меншими, якщо в місті кілька постачальників тепла і гарячої води.

Зростання тарифів на холодну воду, утримання прибудинкової території, вивезення сміття додали до платіжок ще 120-150 грн.

Частка витрат на ЖКП виросте до 20% середньої зарплати, або в 1,7 рази.

Водночас експерти в сфері ЖКГ прогнозують, що це не останнє в нинішньому році подорожчання комунальних послуг. Зокрема, за словами директора енергопрограм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентина Землянського, очікується ще одне підвищення ціни на газ – до 9,7 грн/куб. м (зараз 8,55 грн/куб./м), або на 13,5%.

«Причина, нагадаю, в домовленостях з МВФ, за якими ціна газу з 2020 року повинна у нас стати ринковою, досягнувши 12 грн/куб. м. Якщо газ і подорожчає, це потягне за собою до зими нове зростання тарифів на опалення ще на 7-8%. Очевидно, більше доведеться платити за газ і тим, хто ним користується для приготування їжі і підігріву води в газоколонках. Чи подорожчають компослуги, ціна яких не залежить від газу, поки сказати складно», – повідомив Землянський.

А експерт Андрій Никончук додав, що уряд планує підняти ціну на газ вже з травня, значить треба чекати нового підвищення вартості гарячої води приблизно на 8%, або на 7-8 грн/куб. м. Також, за його словами, тривають позови навколо нормування витрат газу для споживачів, у яких немає лічильників.

«Це близько 3 млн квартир, де встановлені газплити. Зараз рішенням суду повернули стару норму – 9,8 куб./м газу на місяць (було 3,3 куб. м) на кожну зареєстровану в квартирі людину. Кабмін вже прийняв нову норму – 3,29 куб. м, але вона почне діяти тільки з серпня, а поки постачальники виставляють рахунки, за якими треба сплатити втричі більше», – уточнив Никончук.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Анатоль_ Показати IP 21 Лютого 2019 12:55
Порох тільки про свої офшорні мільярди баксів думає, а не про людей
Василь Михайлович Показати IP 21 Лютого 2019 13:09
Хотів прокоментувати , але крім мата нічого в голову не йде ... поки утримаюся і промовчу.
Споживач Показати IP 21 Лютого 2019 16:19
Сегодня-це що,маніпулятор думок "хохлів".
лучанка Показати IP 21 Лютого 2019 16:49
Суцільна халява. У нас опалення більше 52 грн за кв.м. Оце тариф!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus