USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.65 39.85
  • PLN 9.72 9.90

Гектари зернових, плантації малини і полуниці: як господарює родина волинських фермерів

31 Липня 2022 21:07
Сім’я фермерів із села Валер’янівка Рожищенської громади утримує трьох корів, свиней, курей, кролів, а також має плантації малини, полуниці та гектари, засіяні зерновими культурами.

Олександр Лавренчук потрапив у Валер’янівку через кохання. Родом із цього села його дружина. Тут подружжя й оселилося. У шлюбі народилося п’ятеро синів. У Валер’янівці пара вирішила ризикнути й узятися за фермерство, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

«Позичили грошей, купили трактора, плуга, паїв трішки своїх було, забрали землю і почали. Спершу нічого не знали. Всього вчилися на своїй кишені. На гроші потрапляли постійно, поки не навчилися», – каже Олександр Лавренчук.

Фермер пригадує: за роки роботи наступив не на одні граблі, поки навчився всіх тонкощів цієї справи. Нині жартує про свою універсальність: став агрономом, комбайнером і трактористом. Чоловік додає: коли врешті навчився, як заробляти, а не лише нароблятись, розпочалася повномасштабна війна.

«Цього року все сиплемо в гараж, бо якщо віддавати зараз за те, що дають, можна відразу продавати комбайн. У гектар пшениці вкладаєш приблизно 23-25 тисяч гривень», – зазначає Олександр Лавренчук.
Читати ще: «Спимо по три-чотири години»: волинські фермери утримують стадо корів

Окрім зернових, фермер вирощує малину та полуницю. За його словами, останні три роки займатися ягодами вигідно, але так було не завжди. Одного року господарі взагалі не збирали урожай.

На полях і біля господарства Олександр Лавренчук працює не сам. Йому допомагають дружина та старші сини.

«Коровами і молоком я клопочуся. До свиней не ходжу. Хіба інколи зайду, аби подивитися, які вони. Менші годують курей і кролів. Кожен має свої обов’язки», – зауважує дружина фермера Олена Лавренчук.

Родина має три корови. Молочну продукцію возить на ринок до Рожища, де має постійних покупців.

Читати ще: Яблука, вишні та малина: що вирощують волинські фермери і як на бізнес вплинула війна

Син подружжя Віктор цього року закінчив школу. Нині очікує на результати тесту. Допомагає тату облаштувати місце під зберігання збіжжя.

Його менший брат Ігор перейшов у п’ятий клас. Мріє стати або інженером, або фермером – як батько.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus