USD 39.40 39.70
  • USD 39.40 39.70
  • EUR 39.55 40.00
  • PLN 9.75 9.88

Hi-tech у «боратинській автономній республіці». ВІДЕО

27 Січня 2012 17:30
Посеред волинського села Боратин – найліпший сільський спорткомплекс у Східній Європі. Амбулаторія сімейної медицини – із власною соляною шахтою. Та сільрада у стилі хай-тек. А на депозитах органів самоврядування розташовані понад чотири мільйони гривень.

Про це повідомив телеканал СТБ.

Найактивніша старожилка села Марія Войтишина пам`ятає коли тут було жити недобре. Каже: років зо двадцять тому село загиналося. Нині тутешнє життя-буття характеризує улюбленим словом «люкс».
«Дороги були паскудні, води не було. В колодязі тільки була вода. І вода зараз люкс. Дороги – асфальт. Світло є на вулиці», - каже вона.
На чотири села (Боратин, Новостав, Голишів та Рованці) – одна сільська рада. Керує в будівлі у стилі хай-тек. В ЄС її визнали найліпшою адмінспорудою Східної Європи. Лише за півроку вона постала на місці смітника.

Боратинський сільський голова Сергій Яручик розповів: «Була старенька пошта на цьому місці. Були смітники, чагарники. Це приміщення у нас в області називають капітолієм, волинським капітолієм».

Ще один привід пишатися – це офіційно найліпший сільський спорткомплекс у Східній Європі. На п’яти гектарах розташовані поля для футболу, баскетболу, волейболу та тенісні корти. Улітку тут ганяють м’яча на траві, не гіршій від європейських арен.
Директор спорткомплексу «Боратин» Володимир Марчук розказує: «Сто тисяч гривень. Це перший раз, як ми засівали. Сюди пішло 460 кілограмів трави. І в рік два рази ми її досіваємо».
Сільська амбулаторія – у два поверхи з євроремонтом, денним стаціонаром. Тут надають послуги, які в українських селах здебільшого бачили лише телевізором.
У цій сільській амбулаторії охочі можуть вставити зуби, видалити небажане волосся і зробити чистку шкіри і не лише. Тут є власна соляна шахта. Для профілактики захворювань органів дихання та травлення пропонують кисневий коктейль у поєднанні з сорокахвилинним сеансом дихання іонами солі Солотвинських порід.
Так може зажити чи не кожне село, аби бажання було і не крали, певен сільський голова. Боратинське економічне диво пояснює передусім не близькістю до обласного центру, а співпрацею влади, інвесторів і громади. Землю підприємцям тут не просто продають.
«Якщо бізнес іде заробляти кошти, він обов’язково має вкласти і свої власні кошти. Для простих людей щось зробити. Відповідно ми заключали договори на реалізацію якоїсь інвестпрограми», - переконує Яручик.
У господарстві місцевого багатія сто коней.
А під його капотом 250-т кінських сил. Бізнесмен на прізвище Москвич їздить на «Хаммері» і називає його «бобиком». За кілька останніх років вклав в села Боратинської ради понад тридцять мільйонів.

Керівник сільгосппідприємства Степан Москвич зізнався: «Хто в офшори, хто куди ховає, хто в калитки, ну, а ми є уродженці даної території і хочемо, щоб після нас була якась згадка про нас».
Старожилка ж Марія Наумівна певна: їхнім селам ще є до чого прагнути. Мріє про новенький будинок культури. Бо клубу вже замало. Там нині репетиція сільського хору, що за неповні два роки здобув звання народного.

«Це – не просто село. Це – автономна республіка боратинська», - заявив керівник народного аматорського хору «Пісенне перевесло» Сергій Шуляк.

А ось вихованець боратинського дитсадочка, що визнано найліпшим сільським в Україні, Мишко мріє стати боратинським сільським головою. Аби збудувати замок.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
Стрийко Показати IP 27 Січня 2012 18:00
Якби не межа з Луцьком, навряд чи була б можливість створити таке "економічне диво". Хоча честь і хвала керівникам сільради, що гроші пускають на розвиток громади - побільше б таких.
Лучанка до Стрийко Показати IP 27 Січня 2012 21:24
То чому в Луцьку такого нема?! Якщо за Вашою логікою-це тому що біля обласного центру! Також це відіграє якусь роль,проте не ключову, просто суть полягає у купівлі-продажі землі, а вона під містом, яке є найбільшим у даній області...
Стрийко до Лучанка Показати IP 28 Січня 2012 12:45
Я те й мав на увазі. Земля є й у Любешівському районі - покупців немає:)
преса Показати IP 27 Січня 2012 18:16
Боратин очухався від за рахунок продажу землі. На ній розташований "Кромберг і Шуберт", продано 29 гектарів напроти "Шуберта", 4 котеджних хутори і ще тьма-тьмуща всяких дрібніших продаж земельних ділянок. Плюс хороші господарі - Москвич і Яручик, які мають совість і не полізли в кримінал, як полізли голови Лище, Підгаєць і інших сіл, що межують з обласним центром. Боратинці навіть воду собі підвели з "Луцькводоканала", бо їхня з колодязя з великим вмістом заліза. Земля під Луцьком користується великим попитом. Але вона стоїть, зарісши бурянами, в поліських районах. Там голова сільради не має за що передплатити газету і купити олівець. Ось вам і "європейська хартія" місцевого саморядування.
Володимир Показати IP 27 Січня 2012 19:06
Ще прийде час і москвича заколять вилами, коли люди взнають правду про його інвестовані міліони в село Боратин. Правда дякуючи йому на початку правління Яручика він говорив, що і як робити останьому, а той бігав до нього з кожною бумажкою, щоб правильно поставити. москвич був колись простим трактористом. Спасло Боратин те, що в той час, коли всі землі під Луцьком були розграбовані, в Боратині закрили Дослідне господарство "Боратин" землі якого належали державному підприємству. І ці землі роздали правильно людям. Адже колись Боратин був відомим лише заводу, де виготовлялись дріжджі. Зараз завод стоїть, точніше його вже викупили, залишились лиш руїни. Бригада продана, колишня сільрада продана, москвич буде будувати новий магазин біля нової сільради. Він сильно любить їздити на своєму бобику по людських огородах, за що люди його проклинають. Має багато необлікованих земель, на яких сіють і жнуть...
Боратинці, Новоставці, Рованчани, Голишівці!!! до Володимир Показати IP 28 Січня 2012 14:28
Молодці що таке зробили а хто говорить нечисте то хай спочатку у себе в квартирі порядок наведе і то не в власній а "сйомній" бо ж клепки не вистачить щоб заробити і на площадці помити щоб чисто було а тільки вистачить щоб обі..ати нормальних господарів. Дякую Вам ЯРУЧИК СЕРГІЙ ОЛЕКСАНДРОВИЧ за зроблену роботу. Тому Ви і третій термін обрані громадою. А будете обрані за це все ще і 4,5,6,7... ітд
Всезнайко Показати IP 27 Січня 2012 19:19
Слід відмітити, що є ще приміські сільради, такі як: Маяківська та Липинська, голови яких мають ще більші доходи від продажу землі, однак, гроші кладуть в тумбочку, а не пускають на розвиток громади, як Яручик. Правоохоронні органи, ви де? А в Підгайцях теж крали, поки головою не став Семенюк Юрій Михайлович... декілька років і доведе свої села до рівня Боратинських.
цікавий Показати IP 27 Січня 2012 19:52
Москвич це бандюган з 90-х???
Ав Показати IP 27 Січня 2012 20:19
Близькість з Луцьком ще не гарантія успіху, Липини ще блище і земля там в рази дороща, але якщо сільський голова все собі в кишеню кладе то там і близько нема того, що в Боратині!
Лучанин Показати IP 27 Січня 2012 23:04
А то не брат Миколи Яручика, той шо по ГПЗ виграв в міськраду депутатом??? Знає хто?
Чуйна до Лучанин Показати IP 28 Січня 2012 11:24
Так, це брати-Яручики)
Ха,ха,ха Показати IP 28 Січня 2012 08:14
Москвич не кримінал? Смішно. Економічний рай за рахунок продажу земель "Кромберг і Шуберт" та за рахунок здоровя лучан, що житвуть поряд зним. Вся Львівська, ДПЗ і т.д.
Саша Показати IP 28 Січня 2012 09:17
а хто знає цього "бізнесмена" в якого Хаммер просто називають його бездарним де....бом, якій продав Боратин разои з патрохами та занапастив і тримає для Януковича 6 тис.га землі, де збирає по 15 ц/га. Коли закінчилися договора оренди люди хотіли у цього "хазяїна" забрати землю то він наняв бандитів та лякає людей і не віддає. І чомусь Климчук разом з Карпюком мовчить...
!!! Показати IP 28 Січня 2012 10:08
Ріо-де-боратин)))))))
Новоставка Показати IP 28 Січня 2012 11:28
БАР - цікава абревіатура)) А про Москвича при нагоді розпитайте у старшого покоління боратинців, у яких він паї позабирав майже за безцінь. Вони вам багато чого розкажуть, але навряд чи на камеру(( Тут журналісти зловили лише одну підлабузницьку бабульку, яка щось городила про свою смерть через 50 років у новій столовій))
незалежність Показати IP 28 Січня 2012 20:58
кромберг і шуберт - шкідливе підприємство. Більшість лікарів про це говорить. Але де дітися людям, які змушені жити в тому районі? І працювати на чужого дядю. А стадіони класні,цього не забереш.
Віктор Показати IP 29 Січня 2012 07:41
А МЕНІ ВСЕОДНО
Тетяна Показати IP 13 Грудня 2015 21:59
а скільки коштує відвідування соляної шахти

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus