USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Гімн України хочуть змінити

10 Лютого 2011 17:25
До Верховної Ради подано проект нового закону про державний гімн України.
Його автор – народний депутат від БЮТ Дмитро Ветвицький. Він пропонує, по-перше, змінити слова першого куплету: замість «Ще не вмерла України І слава, І воля, Ще нам, браття молодії, усміхнеться доля...» співати «Слава Богу, в Україні є І правда І воля, Вже нам, браття-українці, усміхнулась доля», – інформує zaxid.net.
По-друге, нардеп хоче ввести вимоги, як правильно слухати гімн. На його думку, чоловікам не можна бути в головних уборах, а всім, навіть жінкам, потрібно стояти.
Крім того, якщо гімн виконують під час офіційної церемонії підняття прапора України – всім обов'язково стояти обличчям до прапора.
По-третє, гімн хочуть визнати власністю українського народу, на яку не розповсюджується авторське право. Але його можна вільно використовувати в інших творах, крім гімнів областей, міст, організацій і політпартій, а також будь-якої реклами. При цьому використання гімну не повинно передбачати наруги над ним.
Ветвицький також зазначив, що були пропозиції змінити гімн зовсім.
«Але це вже не пропозиція або рішення одного народного депутата, повністю міняти гімн необхідно на всеукраїнському референдумі. Тому сьогодні все, що я можу запропонувати – це, не міняючи музику і слова, які на цю музику покладено, просто замінити кілька слів. Це можна зробити за згодою Верховної Ради», – сказав він, висловивши сподівання, що законопроект буде розглянуто найближчим часом.
«Я працюю над цим законопроектом і бачу, що він знаходить підтримку саме з цими змінами, і бачу нормальну реакцію і в парламенті, і в суспільстві, тому я хочу довести цю справу до кінця і не збираюся пускати його на самоплив. Буду активно просити, щоб розглянули на восьмій сесії», – резюмував нардеп.
Після того, як Ветвицький озвучив цю ініціативу, доктор філософських наук, професор і академік НАНУ Мирослав Попович розкритикував його пропозицію.
«Гімн, який ми сьогодні співаємо, – «Ще не вмерла…» – є традиційною національною піснею. Ще з того часу, коли не було держави. Вже тоді краще створити новий гімн, але немає ніякої гарантії, що через 5-10 років він не виявиться безнадійно застарілим», – наголосив Попович.
У свою чергу український поет Іван Драч заявив, що вкрай негативно ставиться до подібних ініціатив.
Раніше екс-глава МНС Нестор Шуфрич також пропонував змінити перші слова гімну на «Вічно буде Україна, Її слава І воля».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 18
кармеліта Показати IP 10 Лютого 2011 17:31
по-перше вже давно співається "ще не вмерла України НІ слава,НІ воля..." а не і
Баба Ганька Показати IP 10 Лютого 2011 17:58
Щоб ви скапали, тьху три рази!
ЧУЙна Показати IP 10 Лютого 2011 18:13
Давно вже час поміняти його на пісню "Україно..." у виконанні Тараса Петриненка
Павло Чубинський Показати IP 10 Лютого 2011 18:20
Далі у тексті також треба змінити, відповідно до реалій! Пропоную наступне: "Згинули хохли-бандери як роса на сонці, Запанувала братва наша вже В СВОЇЙ “сторонці”! Душу й тіло ми забрали у свого народу І показали як панує данєцка голота!"
Ладомир Показати IP 10 Лютого 2011 18:40
Правильно. Давно вже помітив що "ще не вмерла" якось ніяк, таке відчуття що ось-ось доб‘ють і помре! А взагалі стоячи/сидячи в шапці чи без, то хай бюджетників бентежить. Особливо в мене гімн ніякого оціпеніння не викликає та і прапора я ніколи не облизував.
вован до Ладомир Показати IP 10 Лютого 2011 19:45
Ти певно тільки на серп з молотом дрочиш, судячи з твоїх коментарів.
Ладомир до вован Показати IP 11 Лютого 2011 16:09
Уяви. А ти що підглядав? :)
Баба Параска (з того світу). Показати IP 10 Лютого 2011 19:30
Тим, хто хоче міняти наш гімн, бля, щоб на пятці виріс х@й. Щоб він, як захоче сц.ти, то щоб роззувався!
Клим Савур Показати IP 10 Лютого 2011 19:35
українофобу Кохайтеся, чорнобриві, Та не з москалями, Бо москалі — чужі люде, Роблять лихо з вами. Москаль любить жартуючи, Жартуючи кине; Піде в свою Московщину, А дівчина гине — Якби сама, ще б нічого, А то й стара мати, Що привела на світ божий, Мусить погибати. Серце в'яне співаючи, Коли знає за що; Люде серця не побачать, А скажуть — ледащо! Кохайтеся ж, чорнобриві, Та не з москалями, Бо москалі — чужі люде, Знущаються вами.
Каганович Показати IP 10 Лютого 2011 19:43
Савуру - бандерівцю. Погано знаєш Шевченка. Останній рядок "роблять лихо з вами". Вчися, доки я живий.
1 Показати IP 10 Лютого 2011 23:19
. Особливо в мене гімн ніякого оціпеніння не викликає та і прапора я ніколи не облизував. В тих , хто звик лизати руку чужородному гаспадіну- український прапор викликає гостру ідіосинкразію. А цепеніють лакеї перед царем, або попом московскім у приступі раболєпія.
Ладомир до 1 Показати IP 11 Лютого 2011 20:04
космополит я, непотрібні мені ваші прапори. Є безліч проблем де прапори чи гімни не мають ніякого значення!
Soldier of fortune Показати IP 11 Лютого 2011 01:37
Вже нам, браття-українці, усміхнулась доля - що усміхнулась то усміхнулась, на кутні зуби... І як таких телепнів тільки земля носить...
Ястребок Показати IP 11 Лютого 2011 14:52
Редактирование двух первых строчек гимну Украины не поможет. Прочитайте пятую-шестую строки и особенно человеконенавистнический, ИМХО, припев - и если вы не озабоченный нациопат (сокращение от "национал-патриот"), то поймете почему...
Ястребок до Ястребок Показати IP 11 Лютого 2011 15:38
На всякий случай объясню, почему считаю припев гимна Украины человеконенавистническим. "Душу й тіло ми положим За нашу свободу..." в моем понимании означает, что украинцы обязаны "ложить" свои души и тела якобы (!) за свою свободу - а на самом деле за что-то совсем, совсем другое. И "ложить"-то до каких пор? До полной победы врагов Русского Мира над русским народом? Налицо воспевание в гимне Украины откровенно человеконенавистнической идеологии михновско-донцовского украинского национализма. ИМХО, напоминаю.
Ладомир до Ястребок Показати IP 11 Лютого 2011 20:06
+ 5. Респект
галина Показати IP 4 Березня 2014 13:31
Просинайся Свідомість! "Як корабель назвеш, так він і попливе." Спочатку було Слово... Слово є Істина і Слово є Бог... Слово має здатність матеріалізуватись, тим паче, якщо мовиться великою кількістю людей. Які слова ми говоримо і співаємо? -"Ще не вмерли України ні слава ні воля,"_ так говориться у випадку, коли смерть очікується, коли важко хворі, але ще не вмерли. Ну точно про нашу славу і волю, які уражені паразитами. Якщо у вас запитають, як ваші справи, як поживаєте, ви відповідатимете: "Ще не вмерли", чи по іншому скажете? І взагалі для чого у Гімні згадувати про смерть? -"Ще нам браття українці усміхнеться доля",_ сказано у майбутньому часі. Так можна співати все життя і не дочекатись цього. А як ми будемо співати, коли доля нам усміхнеться? Невже так само? -"Згинуть наші вороженьки, як роса на сонці",_ ну, по-перше, роса на сонці не гине, а випаровується, успішно підіймається вгору, скупчується в хмари, які затуляють сонце, і випадає дощем; а по- друге, Ісус Христос не одобрив би ці слова, бо прощати треба навіть ворогів, як і сказано в молитві:" І прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим." Те, що комусь бажаєш, завжди повертається до тебе, чи твоїх дітей _ це закон Всесвіту, який не оминає навіть атеїстів. -"Запануєм і ми браття у своїй сторонці"_ знову ж таки, як ми можемо вже панувати, якщо ми запануєм колись там? І що значить "у сторонці"? Кожен у своїй хаті? Чи це ми могутню державу називаємо "сторонка"? -"Душу й тіло ми положим за нашу свободу"_ А іншого не може бути? Свобода дається тільки таким шляхом? Ну тоді й маємо те, що хотіли! Ложимо тіла за свободу, злобою спалюємо душу, а свободи все нема і нема, щоб ми мали можливість все життя демонструвати, що ми браття козацького роду. -"І покажем, що ми браття козацького роду."_ Наша ціль жити мирно і щасливо і панувати у своїй країні, чи постійно комусь щось показувати і доказувати? І Доля говорить нам: "Ну тоді будь-ласка! Арена завжди готова! Показуйте!" Прокиньтесь діти Украіни! Не заклинайте самі себе, не співайте цих слів коли буде мир. Призначення слів цїого Гімну _ закликати до боротьби. Хто може згадати в історії час, коли український народ був задоволений, коли можна було б сказати, що Україна процвітала? Де цей період і чи був він взагалі? Ми ж так воювали, жертвували життями. Так в чому ж тоді справа? В Слові, бо Слово _ це Молитва. Прислухайтесь до відчуттів у серці після таких слів: Процвітає Україна, наша слава йволя! Маєм небо, маєм землю і щасливу долю! Ми пануєм мирно й дружно у своїй країні, Поважають нас і люблять навіть на чужині. Всі радієм, бо здобули ми нашу свободу, Бог є з нами, бо ми Сила Козацького Роду!
Світлана Показати IP 21 Червня 2016 17:40
Я вважаю,що так,дійсно,уже прийшов час на веселіший оптимістичничніший лад,треба ступати дальше.а то ми застряли і так зависли.Нам навіть би наші предки сказали,ну да,ми плакали,бо ми вам розповідали,що нам було важко,але щоб розвиватись,то довго плакати небезпечно.Так,обовязково треба ,тут навіть мови нема.Не вічно нам плакати,бо знову накличемо біду і воргів різних,так у такому стані неможна перебувати,бо це хворий стан.Отже настав час іти далі,вперед.Не вічно бути в першому класі.Бо так деградуємо,і якщо нерозвиватись,то організм униває і йде у депресію,

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus