USD 39.65 39.97
  • USD 39.65 39.97
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.90 10.15

Гірше за сигарети та алкоголь. Стрес буквально вбиває імунітет

19 Червня 2022 06:32
Про те, що переживання не додають здоров’я, чули всі. Американські вчені провели дослідження, щоб дізнатись, як саме це працює.

Фахівці з Університету Південної Каліфорнії провели опитування серед 5744 осіб віком від 50 років. Їх попросили оцінити рівень стресу, виходячи з кількості пережитих неприємних ситуацій, включаючи проблеми в особистому житті, соціальний тиск, останні конфлікти та психологічні травми.

Потім фахівці взяли зразки крові респондентів і провели цитометрію – підрахунок та класифікацію клітин крові за допомогою лазера.

З’ясувалося, що у тих, хто зазнав більшого стресу, імунний профіль був загалом старішим. У складі крові було менше Т-лімфоцитів, причому, переважали слабкі та зношені.

Згідно з підрахунками авторів дослідження, фактор стресу був основним для імунітету. Його вплив був набагато вищим, ніж вплив зайвої ваги, тютюнопаління та прийому алкоголю.

При цьому згубний вплив стресу на стан імунної системи зростає у тих, хто веде малорухливий спосіб життя.

На думку провідного автора дослідження Еріка Клопака, гіподинамія та емоційний тиск пов’язані. Нездоровий спосіб життя призводить до стресу, посилюючи старіння клітин імунної системи. А помірне фізичне навантаження та здорове харчування, відповідно, зменшують вплив стресу.

Важливість свого дослідження американські фахівці пояснюють необхідністю з’ясувати, як соціальні та психологічні обставини впливають на імунітет у контексті пандемії коронавірусу, а також зростаючої кількості онкологічних захворювань і хвороб серцево-судинної системи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus