USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.10
  • PLN 9.90 10.08

Змії допомагають одне одному долати стрес. Дослідження

8 Липня 2023 00:20
Змії можуть заспокоювати одне одного під час стресу – як люди, гризуни, птахи й примати.

Про це пише Бабель з посиланням на CNN.

Науковці вивчали південнотихоокеанських гримучих змій (Crotalus helleri), які поширені в Південній Каліфорнії. Виявилося, що у змій, що переживали стресові ситуації разом із супутником, знижувалася частота серцевих скорочень, порівняно з тими, що пережили стрес поодинці.

Щоб дізнатися це, дослідники помістили 25 змій у 19-літрові пластикові відра, герметично закрили їх і вдарили по контейнерах, щоб імітувати стресове середовище. Вони відстежували рівень стресу тварин, коли ті були наодинці, із супутником і з мотузкою приблизно такого ж розміру, як інша змія. Частота серцевих скорочень змій суттєво знижувалася лише у другому випадку.

Читати ще: Собаки і люди схоже сприймають мову тіла. Дослідження

Це відкриття доводить наявність у рептилій соціальної буферності – явища, коли наявність друзів може зменшити біологічну реакцію на стрес.

«Люди часто справді бояться змій, але вони не дуже відрізняються від нас. У них є мами, які піклуються про дітей. Вони можуть зменшити свій стрес, коли разом. Це те, що ми, люди, теж робимо», – сказав один з авторів дослідження.

Учені припускають, що така поведінка може бути властива багатьом видам змій, а також ящіркам, крокодилам та іншим рептиліям.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus