USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Голова Волиньради назвала причини обміління Світязю

13 Лютого 2020 13:27
Волинь унікальна своїми озерами, яких налічується аж 235. А Шацьке поозер’я є пріоритетом туристичного розвитку регіону.

Про це і не тільки в ефірі телеканалу «Аверс» 12 лютого розповіла голова Волинської обласної ради Ірина Вахович.

З її слів, головними причинами порушення водного балансу Світязю науковці вважають відсутність достатньої кількості опадів та осушення боліт. Дослідження засвідчили, що замулення немає. Фактор шкоди від Хотиславського кар’єру, що на території Білорусі, теж виключають. Питання поливання лохини підземними водами зі Світязю нині вивчають, хоча це теж не може бути головною причиною обміління.

Читати ще: Лід, вода і сонце: як нині виглядає зимовий Світязь. Фоторепортаж

«Ми були ініціаторами створення робочої групи із залученням науково-дослідних інститутів й низки науковців для того, щоби вивчити це питання. У Верховній Раді була створена ще одна робоча група. І одна, і друга групи напрацювали певні концептуальні ноти стосовно того, як діяти далі, щоби це лихо зупинити. Принаймні те, що залежить від людей, – зауважує очільниця Волиньради. – Фактори зрозумілі. По-перше – клімат. Друге – меліорацію робили не так, і на сьогоднішній день немає тих боліт, які тримали водний баланс. І це стосується не тільки Волині, а й усієї Європи. Ось Німеччина уже десять років заболочує ті землі, які раніше висушувала».
Читати ще: Нардеп звернувся до прем’єр-міністра щодо порятунку Cвітязю

Аби навести лад із меліоративною системою, потрібно близько 50 млн грн. Принаймні, такими є попередні розрахунки.

До слова, нині у Шацьку за €6,5 млн облаштовують каналізацію в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна. Проєкт має бути завершений цьогоріч. Але каналізування Шацька треба буде продовжувати й знову віднаходити кошти.

Читати ще: Версія синоптиків: Світязь міліє від надмірного випаровування

Крім того, Ірина Вахович повідомила, що цьогоріч на два літні місяці планують відкрити тимчасовий пункт пропуску «Адамчуки-Збереже». Усе для того, аби забезпечити притік польських туристів на Шацькі озера. «Є чималий інтерес до волинських озер, оскільки поляки не мають таких водойм», – зазначила голова облради.

У перспективі цей перехід хочуть зробити постійним, з велосипедною доріжкою від Адамчуків до Шацька. Волиньрада навіть передбачила на цю справу кошти. Нині тривають перемовини з польською стороною.

Також Ірина Вахович повідомила, що у перелік проєктів Державного фонду регіонального розвитку включений санаторій «Лісова пісня», який потребує 29 млн грн на добудову водного комплексу, спортзалу. «Йдеться про співфінансування 50% на 50%. Тобто в обласному бюджеті треба віднайти 14,5 млн грн. Хоча все-таки сподіваємося, що вдасться отримати більше фінансування з державного бюджету», – резюмувала посадовиця.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Лучанка Показати IP 13 Лютого 2020 13:52
Порушили водний баланс. А тепер природа мстить за втручання людей. Скільки грошей не дайте, а Світязь не відновите. Шкода Світязя! Волинський "Буковель" не вдався.
Двірник до Лучанка Показати IP 13 Лютого 2020 17:09
Тут нічого не вдається. Не вдається, тому що править бал споживацтво.
Tyu до Лучанка Показати IP 14 Лютого 2020 17:55
Не трожьте лохинщиків! Вани падатки плотють, а ви буди собачої не построїли!
Дьодік Показати IP 13 Лютого 2020 13:55
Нарешті хоч одна притомна людина озвучила тезу, що ця проблема глобальна. - От у мене запитання: у нас є цілий СХІДНОЄВРОПЕЙСЬКИ (!?) національний університет з біологічним і географічними факультетами на яких працюють (!?) доктори (!?) і кандидати наук, то невже серед них немає справді учених людей, які б могли пояснити посполитим про справжні причини обезводнення УСІЄЇ Волині зокрема і України і Європи в цілому?
Народна прокуратура Показати IP 13 Лютого 2020 14:31
Молодець! Супер! Винна природа і Бог! А всі "господарники" ні до чого. дуже зручно!
самовар Показати IP 13 Лютого 2020 14:38
дьодік ти додік сну це тзов з обмеженою відповідольністю займаеться перекладанням грошей з кишень батьків в більш ширші прохвесорські а наука зрештою почекає
еколог Показати IP 13 Лютого 2020 14:44
Причини давно відомі. Читайте матчастину. Просто, знайти причини - це ще не усе. Державі потрібний закон про повну заборону будь-якої господарськоїдіяльності навколо таких обєктів природи в радіусі хоч би кілометрів з десять. І цей закон неухильно виконувати. А тут не так: одна немита корупційна свиня може висадити лохину, і над проблемою обміляння почиають "битися" кращі уми області, України... А результатів - нуль. Говорильня. Базікання вчених людей. Щоб залишити проблему невирішеною, треба її забазікати - збирати колоквіуми, форуми, конференції, наради, референдуми. І побільше доповідей, висновків, концепцій, рішень. Це ми вміємо. Якщо висохне Світязь, то навколо нього з тих камяниць, які набудували свіжоспечені багатії, залишаться купи цегли і каміння. Ось, їм і треба думати над цією проблемою. Навіть не думати, а фінансувати порятунок озера.
топ Показати IP 13 Лютого 2020 15:17
А слабо було головного лікаря КОВЕЛЯ обрати головним лікарем обласної.
топу Показати IP 13 Лютого 2020 16:50
Обласна лікарня одна, а бажаючих багато. І бажаючого вже обрали. Що тепер робити? Вибачатись перед ним?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus