USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Версія синоптиків: Світязь міліє від надмірного випаровування

20 Листопада 2019 19:04
В Україні б’ють на сполох внаслідок ситуації, що склалася на озері Світязь. Протягом літа відпочивальники викладали в соцмережах фото, наскільки катастрофічно обміліла водойма. На знімках видно, що човни прив’язані фактично на березі, за метрів 10 від води.

Фахівці припускають різні причини такого явища: масове буріння свердловин і копання ставків на подвір’ях місцевих жителів, вирощування лохини, розробка Хотиславського кар’єру в Білорусі, безсніжні зими й посушливі весняно-літні місяці.

Волинські синоптики називають свою версію обміління Світязю, підкріплену багаторічними спостереженнями. За словами начальника обласного гідрометцентру Ростислава Бондарчука, у селі Світязь із 70-х років минулого століття є гідрологічний пост. Працівники щодня о восьмій годині ранку вимірюють рівень води в озері. Також там встановлено випаровувач, фахівці регулярно спостерігають і фіксують, скільки води за добу випарувалося з озера та скільки потрапило з опадами.

«Я підняв ці дані й побачив: починаючи з 2015 року, протягом деяких місяців випаровувалося утричі більше води, ніж потрапляло опадів. Крім того, впав рівень ґрунтових вод. А ще ж вийшли з ладу п’ять шлюзів, які не бралися ремонтувати. Натомість заклали берег мішками. Це ж несерйозно. Тому на обміління вплинули багато чинників, а ситуація виникла не за один рік», – вважає Ростислав Бондарчук.

Фахівець каже, що поступово падає рівень води і в озері Люб’язь. Цього літа вже можна було вбрід перейти з Прип’яті в озеро, хоча раніше там була глибина два метри.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Волиняка Показати IP 20 Листопада 2019 19:20
Таке цілком можливе. Глобальне потепління діє
Синопсіх Показати IP 20 Листопада 2019 19:27
Прогноз погоди з різницею на 10 градусів від реального це надійна фірма? Не озеро випаровується, а мозгі деяких експердів.
Хозяін Показати IP 20 Листопада 2019 19:36
Та харош вже тут лапшу всім вішати! Весь Шацьк знае,що 50%зневодненяя Світязя це полив лохин,не треба нас за дурнів мати!!!
Волинянин Показати IP 20 Листопада 2019 20:09
На території національгого парку 22 озера, а міліє тільки Світязь ! А чому інші озера не випаровуються ? Вся суть в тому, що безцеремонно, злочинно, бездумно експлуатується тільки Світязь, де в десятки разів зросли рекреаційні навантаження на плесо і прибережну смугу. Наплювали на генеральний план розвитку парку, ведуть господарську діяльність так, ніби живуть останній день. Кримінал чистої води !
Богдан Сташинський Показати IP 20 Листопада 2019 20:09
Аналогічна картина на водоймах Польщі та Білорусі ...
Ідея Показати IP 20 Листопада 2019 20:14
Волонтери зшиють маскувальну сітку, сонячні промені не побачать Світязь і розлетяться в різні боки. Профіт.
Академік Волинського Показати IP 20 Листопада 2019 20:50
Через полив полішуками лохин Антарктида тане
З полісся Показати IP 20 Листопада 2019 20:52
У поліських районах висохли всі канави, качки і гуси пішки по дну ходять, а ви кажете - лохина.
Мольфар Показати IP 20 Листопада 2019 22:00
Світязь втомився від лемків, бойків та інших рагулів і рагульок. За всі роки нещадної експлуатації схожої на згвалтування жодного разу жоден пляж не закривали. А отруєнь, різних висипів на шкірі бувало по десять на день і більше.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus