USD 39.56 39.84
  • USD 39.56 39.84
  • EUR 39.65 39.90
  • PLN 9.75 9.87

Волинський Лозинський - у центрі скандалу ціною $42 000

27 Квітня 2012 15:36
Передачі хабара обсягом 42 тисячі доларів США керівником однієї із фірм задля позитивного вирішення питання ввозу морепродуктів на територію України керівництву Держкомветмедицини України сприяв начальник головного управління ветмедицини Волині Богдан Лозинський.
Про це пише «Волинська газета».
Волинському чиновнику вдалося уникнути кримінальної відповідальності за статтею 27 частиною 5 та статтею 369 частиною 1 Кримінального кодексу України (Пособництво у злочині та пропозиція хабара). Справу у суді столиці розглядав суддя Родіон Кірєєв.
Аби отримати у ветеринарів дозвіл на ввезення з Прибалтики в Україну рибної продукції, власник МП «Донік» Олег Доленко, до слова депутат-«свободівець» у Луцькій районній раді, звернувся до колишнього колеги. Як свідчать матеріали суду, він колись був керівником кооперативу, де на той час працював нинішній начальник головного управління ветеринарної медицини у Волинській області Богдан Лозинський.
Чиновник повідомив, що без згоди керівництва Держкомветмедицини України не зможе розпочати процедуру видачі дозволу, тому для одержання такого документу підприємець повинен дати хабар у сумі 35 доларів США за кожну тонну продукції, ввезеної на митну територію України, тобто, заплатити службовим особам Державного комітету ветеринарної медицини України 42 тисячі доларів США.
Після цього волинський службовець зателефонував заступнику голови Держкомветмедицини Олександрові Жуку, і справа пішла: начальник управління ветмедицини області погодив МП «Донік» заявку на ввезення продукції, згодом цю заявку погодили у Львівській регіональній службі державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду на державному кордоні та транспорті.
Вказівку передати йому визначену заступником суму пан Лозинський озвучив підприємцеві особисто, під стінами офісу Держкомветмедицини. Щоправда, останній на той момент міг заплатити лише частину коштів. Тож справа затягнулася на кілька днів: торговець морепродуктами мусив зібрати гроші.
До передачі пакунка з доларами долучився чоловік, який того дня саме їхав до столиці. За його словами, він не знав, що саме передаватиме незнайомцеві у Києві. А незнайомцем виявився син чиновника з Держкомветмедицини. Правда, отримані кошти він не встиг помістити до депозитної скриньки одного з банків, бо був затриманий правоохоронцями. У портфелі чоловіка виявили 42 тисяч доларів.
Того ж дня керівникові фірми «Донік», а впізнати його службовці мали за «значком народного депутата», у стінах комітету передали дороговартісний дозвіл.
Таким чином, справу «залагодили» буквально за 20 днів: ще 9 березня підприємець із Луцька звернувся із заявою для отримання дозволу на ввезення продукції на митну територію України, 21-го – відповідна заява була подана до столичного державного органу, а 29-го працівники СБУ вилучили хабар.
Більше того – автомобіль, де й виявили портфель із 42 тисячами, був буквально «нафарширований» грішми: під переднім сидінням – 70 тисяч доларів, у бардачку – 5 тисяч доларів, у підлокітнику – 20 тисяч доларів. Як згодом з’явалося, це – гроші, зібрані з підприємців за надання дозвільних документів. Усі вони надійшли в казну держави.
Генеральна прокуратура України порушила кримінальну справу.
Відтак високопоставленого чиновника зі столиці засудили до восьми років за ґратами з конфіскацією всього належного майна, крім житла. Щодо Богдана Лозинського, то судом встановлено, що він сприяв депутатові Луцької райради від фракції «Свобода» у «даванні хабара в особливо великому розмірі службовій особі, що займає особливо відповідальне становище».
27 лютого цього року головуючий суддя Родіон Кірєєв розглянув справу і за обвинуваченням головного ветеринара Волині у вчиненні злочину, передбачено статтею 27 частиною 5 та статтею 369 частиною 1 Кримінального кодексу України.
До слова, у статті 27 йдеться про те, що співучасником злочину поряд із виконавцем є й організатор, підбурювач та пособник.
Адвокати підсудного заявили клопотання про звільнення його від кримінальної відповідальності та закриття провадження у справі, позаяк чиновник щиро розкаюється та сприяв розкриттю злочину. І хоча прокурор був проти задоволення клопотання, оскільки злочин виявили не за заявою Богдана Лозинського, суд все-таки задовольнив клопотання. Родіон Кірєєв врахував численні обставини на користь Лозинського, тож кримінальну справу в частині обвинувачення чиновника з Волині закрив.
Доля ж підприємця та депутата Доленка і його резонансного вантажу невідома. Принаймні, як свідчить інформація на офіційному сайті Луцької районної ради, цей бізнесмен досі – в рядах тамтешньої депутатської фракції «Свободи» ‒ заступник голови районної парторганізації ‒ і навіть є членом постійної комісії з питань соціального захисту населення.
У матеріалах суду нема відповіді на питання: чому обранець не спробував отримати дозвіл законним шляхом? Як і про те, якої якості була продукція, що «мандрувала» з Прибалтики в Україну.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
УПАіст Показати IP 27 Квітня 2012 15:58
Бідний Тягнибок, останні, нажиті непосильним трудом гроші пропали, знову прийдеться іхати в Донецьк просити.
Знаючий Показати IP 27 Квітня 2012 16:41
Незабаром ви взнаєте правду (не та яка тут описана) і будете розчаровані))))
Kerejew Показати IP 27 Квітня 2012 19:07
Перепрошую. Але в мене тільки одне питаннячко - чому підприєме2ць не звернувся відповідним чином до єдиного дозвльного центру - до відповідного державного адміністратора. Йому б це погодили без хабарів прості чиновники котрі працюють на 1000 гривень зарплати. Видно це була провокація.
Костя Показати IP 27 Квітня 2012 19:32
http://www.volynpost.com/news/3704-u-lucku-prezentuvaly-dozvilnyj-centr - 26 квітня презентували дозвільний центр, а події річної давності - яка провокація?
Патруль Показати IP 27 Квітня 2012 20:22
Мабуть, не випадково така фальшива стаття з’явилася в той час, коли, за офіційним повідомленням прокуратури, проти одного з депутатів Волинської обласної ради від Партії регіонів порушили кримінальну справу за розкрадання бюджетних коштів у особливо великих розмірах. Складається враження, що цим завідомо брехливим матеріалом про депутата Луцької райради від ВО «Свобода» влада свідомо застосовує маніпулятивну технологію відволікання уваги волинської громади від цієї резонансної справи. Прикметно, що така публікація з’явилася саме в газеті, співзасновником якої є Волинська обласна державна адміністрація.
ветфельдшер Показати IP 28 Квітня 2012 07:51
Як на мене, то про те, що писала і буде писати "Волинська газета", не варте виїденого яйця. Знаю Лозинського багато років, як чесну і порядну людину. Цікаве інше: про кого і про що пише Данилюк, який вибрав собі в співзасновники виконавчу владу області (інші тікають від неї, як чорт від ладану). Рідкісний, зникаючий екземпляр і приклад того, як треба служити владі і як в певний час треба зявитись в певному місці, лизнути, підійти, зробити діловою свою хронічно кандидозну морду, вклонитись, заглянути у вічі... Хтось може голосно пукнути, як цей писака пише, що відбувся потужний землетрус. Цікаво, а як би він написав про регіонала, який в зговорі з іншими регіоналами вкрав 6 мільйонів гривень з обласного бюджету? Слизняк!
Волинянка до ветфельдшер Показати IP 28 Квітня 2012 12:26
Ти його доця чи посібник? Хапуга він і в африці хапуга. От тільки чому він досі на посаді?!?!?!
Нонсенс Показати IP 28 Квітня 2012 09:20
http://p-p.com.ua/articles/24298/ а от нова інформація, більш схожа на правду.
цікавий Показати IP 28 Квітня 2012 09:27
А знайдеться хоча б один журналіст, який вибачиться за розповсюдження недостовірної інформації.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus