USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Гранти на створення теплиць і садів: як їх отримати

17 Липня 2022 20:04
Уряд анонсував процес видачі грантів на створення теплиць. Які умови надання цих коштів, пояснили у Міністерстві аграрної політики і продовольства.

Зокрема, директор департаменту аграрного розвитку Міністерства аграрної політики та продовольства України Ігор Віштак під час наради з аграріями та представниками громад повідомив, що Ощадбанк уже надав на розгляд відомства перші вісім заявок на отримання грантів на створення теплиць.

Якими мають бути теплиці

Зокрема, йдеться про виділення коштів на створення модульної теплиці для вирощення плодово-ягідних, овочевих типів культур, їх саджанців чи розсади, декоративних рослин та квітів. Це має бути модульно-каркасна теплиця під плівкою. Якщо це економічно доцільно – вона може бути утеплена подвійною плівкою і з опаленням для вирощування культур узимку.

Є типові вимоги до земельної ділянки, де може розташовуватися така теплиця. Її площа має бути від 1,6 до 2,4 га, термін користування нею – не менше 7 років від дати подачі заявки на проект. Також має бути в проекті вказане джерело водопостачання. Теплиця має бути побудована в одну чергу, не пізніше як за 12 місяців після видачі наказу про надання гранту.

Ще одна обов’язкова умова – створення не менше 40 нових робочих місць. Щоправда, пояснює Ігор Віштак, оскільки теплиці не працюють цілий рік, то допускається 40 сезонних, а не постійних, робочих місць.

На що можна витратити кошти і які умови

Кошти гранту також можуть бути використані на придбання садивного матеріалу, насіння, на покриття витрат їх доставки.

Грант надаватиметься на умовах співфінансування. Перша тисяча заявників зможе отримати фінансування за формулою 70×30 (не більше 70% і не більше 7 млн – державні кошти і 30% – кошти заявника). Наступні заявники можуть розраховувати на грант за формулою 50×50, але фінансування з держбюджету – не більше 5 млн.

Заяву можна подати в Дії або у відділенні уповноваженого банку (нині це Ощадбанк, але скоро можуть долучитися і інші). До заяви додається проект. Банк протягом 5 робочих днів перевіряє документи і надсилає Мінагрополітики, яке ухвалює рішення про надання гранту чи відмову протягом 10 робочих днів.

Отримувач гранту повинен вести свою господарську діяльність не менше 3 років і сплачувати усі податки та збори. Якщо суб’єкт господарювання за цей час не виплатить державі суму, еквівалентну сумі гранту, то має повернути різницю. Якщо він раніше її виплатить – проект знімається з контролю раніше.

Можливість масштабуватися і грант для садівництва

До слова, директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк у ефірі ТРК «Аверс» зазначає, що служба зайнятості готова забезпечити такі господарства робітниками.

«Я вважаю, це суттєво дасть можливість тим, хто вміє займатись тепличним господарством, і вже працює в цьому напрямку, масштабуватися. Це можливість збільшити теплицю до двох гектарів, отримати прибутки, створити робочі місця, а ми, своєю чергою, готові забезпечити працівників», – додав він.

До слова, як інформує управління агропромислового розвитку Волинської ОДА, також волиняни можуть отримати гранти на підтримку садівництва, ягідництва та виноградарства. Йдеться про часткову компенсацію вартості садів. Держава надаватиме до 400 тисяч гривень на гектар садів (в залежності від культури). Це приблизно 70% середньої вартості висадки. Отримувачі грантів повинні мати або власну землю, або землю в користуванні щонайменше на 7 років. Проект саду може бути від 1 до 25 гектарів. Кошти також надходитимуть на банківський рахунок для прозорої закупівлі саджанців, обладнання, систем поливу, добрив тощо.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus