USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

«І знов одродитись, стріваючи смерть…»: лучани вшанували пам’ять поета-шестидесятника Костя Шишка на традиційній зустрічі

25 Травня 2021 14:41
Вже п’ятий рік поспіль 24 травня друзі та шанувальники творчості легендарного поета-шестидесятника, перекладача, інтелектуала Костя Шишка відгукуються на ініціативу лучанина Олександра Сєдих і збираються в скверику на вулиці Лесі Українки біля скульптури інтелігента, щоб читанням віршів і спогадами відзначити день народження «сивого барда осінньої печалі».

Цьогоріч до них долучилися викладачі та студенти факультету філології та журналістики Волинського національного університету імені Лесі Українки, які прийшли вшанувати пам’ять талановитого поета.
Традиційно, волинські художники Олена Бурдаш і Сергій Корсай розпочали зустріч читанням віршів. Своїми спогадами про Костя поділився його давній друг Леонід Сахнюк. Вибрані поезії прочитали студенти-філологи.
Серед інших збірок, Сергій Корсай показав унікальний самвидав з віршами Костя Шишка на пожовклих від часу аркушах з друком на тодішній друкарській машинці, який він планує передати на збереження філологам-дослідникам Волинського університету. Саме з цієї збірки він прочитав кілька віршів луцького поета-урбаніста, котрі особливо зачепили його думки та емоції.
До слова, окремі сторінки цього самвидаву, а також збірки «Пісня дощу», «Епупея», «Сивий бард осінньої печалі», архівні фото, відео у вільному доступі знаходяться на персональній сторінці Костя Шишка сайту Галереї мистецтв – всі ці матеріали відсканував і оприлюднив голова ВО НСХУ Володимир Марчук.
Віктор Яручик, завідувач кафедри української літератури ВНУ, зауважив: «Нас об’єднує людина, яка не була особливо великим організатором, не мала особливих амбіцій, не любила публічності. Зараз, після своєї смерті, він збирає разом однодумців – тих, хто думає подібно до нього, сприймає світ, переживає. Який це великий талант! Людина, яка писала на теми, які не були на той час соціально чи національно налаштованими, але вони є вічними. Вони пробуджують емоції в людей і сто років назад, і будуть пробуджувати після нас». Він пригадав, як ще юнаком бачив Костя Шишка на вулицях Луцька, і вже тоді розумів, що це – неординарна людина. Одним з тих, хто мав дружні стосунки з поетом, був знаний український літературознавець, поет, професор кафедри української літератури Лесиного вишу Олександр Опасанович Рисак. Свого часу він розповідав студентам про видатного шестидесятника Костя Шишка, який у своїй творах пробуджував національний дух, не говорячи про це відкрито, а заховуючи це між рядками. Слова поета «Ми не підпільна організація, ми – нація!» – дуже сміливий маніфест у радянські часи.
Разом зі своїми студентами на зустріч прийшла донька Олександра Рисака, кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури ВНУ Олена Маланій і розповіла про актуальні дослідження творчості Костя Шишка в університеті: «Шишко є об’єктом наукового вивчення у двох спецкурсах – це «Сучасний літературний процес на Волині», де вивчається його поезія, і «Література в системі мистецтв». Тут вивчається поезомалярство Шишка – його писанки. Наші студенти, і не лише волиняни, знають, хто такий Шишко, що він робив на вулиці Лесі Українки, у «Лакомці». Я можу їм це переповісти, бо я особисто, ще будучи студенткою, ходила в «Лакомку» і пила каву з Костем Шишком, слухала оповіді з Кумановським, Валентою та іншими».
Під час занять студенти спробували створити писанки, наслідуючи унікальний жанр поезомалярства, який поєднує образотворче мистецтво і літературу. Аспірантки Ірина Назарук готує до захисту наукову роботу на тему «Творчість Костя Шишка: діапазон художніх пошуків», а Галина Микитюк вивчає спадок поета в рамках ширшої літературної розвідки.
Окрім того, спеціально до дня народження поета на ютуб-каналі кафедри української літератури ВНУ було опубліковано відео «Мої скарбони» з аудіочиткою поезії Костя Шишка.
На загальну думку як шанувальників, так і дослідників, творчість Костя Шишка – мультимедійна, у його літературних творах дуже багато живописних барв і звучання нот. Як зауважила аспірантка Галина Микитюк, у день народження поета варто згадати його власні бажання в однойменному вірші, написаному 20-річним Костем Шишком: «... і знов одродитись, стріваючи смерть, в стеблині, в картині, у співі смичка...».
Запис зустрічі можна переглянути ютьюб-каналі Аматорської кіностудії «Волинь» (режисер Олександр Савчук)


Фото зустрічі Віктора Чухрая

Маша ПИЛИПЧУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
додік Показати IP 25 Травня 2021 15:51
Пам'ятаю Костя з пацікуром в роті на Радянській, або в "Лакомці" з кавою... Ех, нахіба "Лакомку" знищили - атмосферне було місце, а зараз там продають якесь г\в..не "рижйо"...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus