USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Як жили «від сесії до сесії» відомі волиняни. ФОТО

17 Листопада 2011 18:02
Із нагоди Міжнародного дня студента, який відзначають 17 листопада «ВН» поцікавилися, якими були студентські роки відомих людей Волині. Знані краяни відгукнулися на пропозицію редакції і пригадали життя в гуртожитку, власних викладачів, відвідування бібліотек. Виявляється, і вони побували в ролі «голодних студентів». Дехто зізнався, що і списував.

Перший заступник голови Волинської ОДА Олександр Башкаленко навчається і досі – в Інституті державного управління при Президентові України. До цього він здобув освіту в Ризькому вищому військово-політичному училищі у званні офіцер з військово-спеціальною освітою військовий інженер-електрик та Волинському нацуніверситеті імені Лесі Українки за спеціальністю юрист. Хоча найяскравіші спогади – таки з Риги.

«Пам’ятаєте фільм пригоди Шурика? Там епізод, де винахідники екзамен здавали через радіозв’язок. У нас був теж такий винахідник, він сконструював прилад, по підлозі в аудиторії пролягав тоненький дротик, у рукаві того, хто здає, був навушник, потрібно було голосно сказати номер білету, прочитати питання і підперти голову рукою. З того кінця дроту починали диктувати відповідь. Таким чином чоловік шістнадцять здало, а потім нас викрили. У результаті винахідник отримав відмінно за винахід і, відповідно, здав екзамен, а всі решта – на перездачу», – згадує Башкаленко.

***

Ведучий радіо «Луцьк» Сергій Ткачук працював на радіостанції ще зі студентських років. Навчався він у Інституті соціальних дисциплін тоді ще державного Волинського університету імені Лесі Українки.

«Був у нас викладач психології Володимир Маркович Шпак. Коли він вперше прийшов на пару, то повторював фразу «яснінько» - «понятнінько». Одного разу ми поцікавились, чому ж він так говорить. Він пояснив, що колись у нього був один психічно хворий, який на будь-які питання казав «Ясненько? Понятненько!». Згодом ця фраза стала крилатою. Так, на першому курсі нам було все ясненько і понятненько», – поділився спогадами Ткачук.

Давалось взнаки і радійне студентство: «Одним з моїх однокласників є Андрій Самойло, - нині він гітарист «Бумбоксу». У ті далекі часи він був у складі гурту «Мухі в чаї». Користуючись моментом, ставив в ефір їхні перші демо-записи. Так само й інші луцькі гурти. А всі дискотеки у Будинку офіцерів, які «крутили» з Максимом Благовірним та Олегом Ющуком (Кермітом) починав з пісні Beck – «Loser», – згадав Сергій.

***
Заступник Луцького міського голови Василь Байцим був надзвичайно старанним студентом. Має декілька вищих освіт, усі вони підтверджені червоними дипломами. Навчався у Томському інституті автоматизованих систем управління та радіоелектроніки, у Харківському державному економічному університеті, а також не так давно закінчив навчання в Українській академії державного управління при Президентові України.

Чиновник запевнив, щодо навчання ставився надзвичайно серйозно. Влітку у рамках студентської практики виїжджали заробляти гроші або у Крим, або у Сибір. Перебуваючи у холодних краях, Байциму писали листи подруги.

«Ми не знаємо що зараз робити, твій акваріум протікає (звертаючись до Байцима, - ВН). Ми напевне його з пляжу заберемо, бо хазяйка вже ображається. Просимо ні до кого за це фізичних сил не приміняти», – писали Байциму дівчата.


***
Директор луцької радіостанції СіД FM Андрій Зубенко – випускник спеціальності «політологія» ВДУ. Андрій зізнався, що, будучи студентом, навіть не думав, що працюватиме на радіо – не говорячи уже про директорство. «Тоді радіо рідко навіть слухав. Це не було для мене чимось надзвичайним. Просто буденне явище», - пригадав Зубенко.

Андрій розповів, що навчання на політології навчило його мислити. Особливий вклад в освіту Зубенка зробив викладач філософії: «Він навчив нас думати і оцінювати життєві реалії. Він завжди казав, що для того, аби оцінити будь-які дії, варто задати питання: кому це вигідно? Тоді усе стає зрозуміло».

***

Секретар Луцької міської ради Григорій Пустовіт навчався у Калінінському суворовському училищі, згодом – у Ленінградському вищому загальновійськовому командному училищі. У першому, за його словами, знімали телевізійний серіал «Кадети».

«Коли я дивився цей серіал, то впізнавав знайомі стіни, але життя там зовсім інакше. Суворівці насправді мають набагато більше навантаження, рідко бачаться з дівчатами», - порівнює реальне життя з блакитними екранами Пустовіт.

«Дівчата до нас збігалися з усього міста. У їх навчальних закладах проводився своєрідний відбір – лише відмінницям дозволяли прийти на дискотеку у суворовське училище. Тому нас не любили калінінські хлопці, мовляв, забираємо найкращих дівчат», – розповів Григорій Пустовіт.

***
Керівник модельного агентства Марина Занюк навчалась у Волинському інституті економіки та менеджменту. Вона зізналася, що виш підтримував її діяльність за студентства – саме на цей період припадає найбільше подорожей по моделінгу за кордон.
Головна волинська модель пригадала свою першу сесію.

«Тоді я брала участь у автопробізі «Наше Краще» по Західній Україні. Якраз співпало, що декілька днів екзаменів не було, поки я подорожувала по інших містах, а в день екзамену, автопробіг приїжджав у Луцьк. Я, як чемна студентка, готувалась до здачі іспиту під час автопробігу. І коли колона автомобілів нарешті приїхала в Луцьк на зустріч з губернатором та представниками влади, я вже не встигала на початок екзамену. Організатори автопробігу домовились з хлопцями з ДАІ, які нас супроводжували по місту, щоб мене швиденько завезли в інститут. Цікавою була реакція студентів, коли я вибігала з авто ДАІ, яке під’їхало з ввімкненою сиреною. Але на іспит таки встигла», - поділилася спогадами Марина Занюк.

***
Депутат Луцької міської ради Євгеній Ткачук навчався у Волинському державному університеті, а також у Львівському політехнічному інституті. Обидві спеціальності стосуються фізичної підготовки. На факультеті навчалися фактично одні хлопці. Він розповів, що у його колективі раділи, коли випадали спільні лекції, приміром, із філологами.

«В мене навіть одного разу була підвищена стипендія. Так вийшло, що тоді екзаменів було не так багато, і за збігом обставин мені поставили все автоматом п’ятірки, здавати довелось лише один. Прийшовши на іспит, я поговорив з викладачем, з яким у мене були досить дружні стосунки. Він в мене запитав, яку я оцінку хочу. Я сказав, що відмінно. Викладач так подумав-подумав… Каже: «Тобі? П’ятірку?». Я йому потім пригадав про те, як під час практики копали картоплю, і йому трохи її дісталось. Ну, він розм’як і таки отримував я свою підвищену стипендію», - пригадав Ткачук.

***

Ведучий реаліті-шоу «Big Brother» Олексій Курбан хоч і здобув вищу освіту не так давно, проте пригадав лише позитив.

«Є хороша студентська традиція – відвідувати пари. Згідно з повір’ям, якщо її дотримуватися, то можна закінчити виш», - пожартував Курбан.

Навчався він у Луцькому інституті розвитку людини «Україна».

Коли Курбан був студентом, то, зізнається, сам ставив собі заліки. «Потім – «вигрібав!», - зазначив ведучий реаліті-шоу. Попри те, що з першого курсу Олексій Курбан уже працював на радіо СіД FM, умудрився здати першу сесію на «відмінно».

«Хочу, щоб 17-го листопада Радянською (вулицею Лесі Українки, - ВН) крокували молодики й молодички і голосно співали «Гаудеамус» або «Песенку студента»… І да простіть їх, старші люди, котрі мешкають на Лесі Українки – вони не зі зла, студенти просто», - звернувся до винуватців свята Олексій Курбан.


***

Депутат Луцької міської ради Олег Чернецький навчався на факультеті фізичного виховання ВДУ, а згодом – у ВІЕМі. Чернецький розповідає, що, будучи студентом, брав активну участь у спортивних змаганнях, захищав честь області.

«У гуртожитку я не жив, мені виділили роздягальню, яку я собі облаштував як кімнату», - пригадує Олег.
«Коли я починаю згадувати студентство, то одразу виникають асоціації – голодний і бідний. І це насправді так, перевірено», - розповідає Чернецький.
Депутат каже, що вчитися у старшому віці ефективніше з огляду на усвідомлення інформації. Але студенти в юному віці – це надзвичайна романтика. Такий період життя, на його думку, пропускати не варто.

***

Керівник Волинського прес-клубу Богдана Стельмах навчалася на філологічному факультеті ВДУ. Студентство згадує з приємністю та ностальгією.

«Мені дуже подобалася медицина, але на лекціях із травматології реально робити було нічого. А викладав у нас «дОцент» Петрик (з наголосом на «О», - «ВН»). Говорив повільно, диктував кожне слово і ходив межи рядами – перевіряв, чи всі той диктант записують. Ну, а я такого пережити не могла: даремна трата часу дорівнює смерті. Тож під партою завжди була книга грецького письменника чи драматурга. І от виростає за плечима «дОцент» Петрик – а я читаю Софокла. Чую – тиша. Озираюся – стоїть. «Що читаємо?», - питає. «Софокла», - кажу йому. - А як накладати шину на переломану гомілку я знаю ще зі школи». Він тоді нічого не сказав, як і в інші рази, але на екзамені вліпив 4. І це - перша сесія! І при тому, що предмет я знала досконало», - поділилася спогадами Богдана Стельмах.

***
Волинський бізнесмен Василь Токарський зізнався, що, обираючи спеціальність, зважав лише на локацію університету – аби подалі від дому. Оскільки він родом зі Львівщини, то доля занесла до Луцького технікуму радянської торгівлі. Пізніше заочно здобув освіту на факультеті правознавства МАУП та екстерном – на історичному факультеті ВНУ.

«Хоча це вже не було повноцінним студентським життям, все одно і з цих років є що пригадати – так само веселого і приємного», - розповів Токарський.

У гуртожитку не жив, проте з двома студентами технікуму знімали «літню» кухню на вулиці Даньшина: «Як на трьох студентів-холостяків, завжди підтримували порядок, а от меню було, переважно, специфічним, студентським: полуничне варення, яблучний джем, молоко і булка».

***

Відомий ді-джей та радіоведучий Максим Фраєрман (DJ Max Freeman) навчався на факультеті романо-германської філології у ВНУ. «Після свого першого Дня студента я кинув пити горілку – надто добре відсвяткував», - зізнався він.

«З третього курсу на мені трималася половина самодіяльності факультету, я був капітаном команди КВН, вів усі концерти та випускні», - розповів Фраєрман.

«Коли я переїхав у Луцьк навчатися, хлопці з старших курсів розповіли мені про «тьотю Галю». Казали, що у неї «поїхав дах» у зв’язку із надмірною освітою. Казали, що вона встигла отримати три вищі освіти, але на цьому її мозок не витримав. Ми регулярно її бачили, але одного прекрасного дня вона зникла. І не так давно, коли уже пройшов добрий десяток років, я побачив її з вікон маршрутки – неймовірні відчуття», - поділився спогадами Max Freeman.



***
Депутат Луцької міської ради Андрій Козюра здобув фах юриста у Львівському національному університеті імені Івана Франка. А згодом здобув кваліфікацію «спеціаліст з фінансів» у ВНУ.

«День студента – найбільш очікуване свято в студентські роки, так як Новий Рік. Як кажуть: «Є що згадати, нема як розказати». Одним словом, на повну котушку», - пожартував Козюра.

Він зізнався, що довелося списувати на першій парті прямо перед професором. А улюблена студентська страва – тушонка з макаронами. Відповівши на запитання «ВН» про студентство, Козюра вирішив укотре раз вступити на студентські лави.

***
Директор Волинської Ліги КВН Валерій Пельц навчався на географічному факультеті ВНУ. «Студентські роки завжди згадую з посмішкою, адже навчання у нас було цікавим і веселим. Мій факультет завжди славився дружністю студентів. Це нам допомагало, як в навчанні, так і на різних змаганнях», - розповів Валерій.

«Напевно, найяскравішими спогадами для мене залишись польові практики в Карпатах. Там пізнавалось, хто є хто, і з ким можна піти в гори», - сказав Пельц.

«Єдине, про що жалкую, це те, що не жив у гуртожитку, не хотіли мене туди поселяти. Якщо чесно, то я і досі святкую День студента, в душі відчуваю себе студентом, і радий з того, що маю можливість багато спілкуватись та співпрацювати зі студентами», - зізнався він.

Окрім того, Пельц додав, що якби можна було, то знову вступив би на 1 курс.

***
Депутат Луцької міськради Олена Голєва навчалась у Луцькому державному технічному університеті на економічному факультеті. Вона поєднувала навчання із сімейним життям. «На першому курсі я вийшла заміж, на третьому у мене народився перший син, а згодом – на п’ятому курсі – другий син», - розповіла Голєва.

«Двійок не отримувала ні в університеті , ні в школі. Перша сесія далась важко, бо дуже нервувала. «Старожили» навчили – які перші оцінки у заліковій, такі будуть і надалі. Вийшла одна четвірка на сесії, все решта – «відмінно». Університет закінчила з червоним дипломом», - поділилася спогадами про студентство депутат міськради.

***
Народний депутат Анатолій Горбатюк свою першу освіту здобував у Луцькому державному педагогічному університеті імені Лесі Українки.

«Двійок не було, але запам’ятався випадок «стимулювання до успішності», коли на першій сесії викладач Ємець, завідувач кафедри теорії-методики фізичного виховання, сказав: «Турки народжуються турками, а Вас треба вчити 5 років, і після того Ви турками станете!» Запам’яталось, як декан Віталій Завадський сказав, що добре сміється той, хто сміється останній», - пригадує Горбатюк.

***
«ВН» зичать читачам-студентам лише хороших оцінок та яскравих вражень, для того, аби у майбутньому можна було пригадати своє студентство тільки з усмішкою.
Підготувала Анастасія ПЕРЕДРІЙ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 24
пройдисвіта Показати IP 17 Листопада 2011 18:21
Голєва - баба "закачайся". За такою можна піти світ за очі, аби лише пальцем кивнула. Є ж на світі чоловіки, що володіють таким щастям!
Бірюков до пройдисвіта Показати IP 17 Листопада 2011 20:32
Богдана Стельмах та Марина Занюк виглядають краще Голєвої. Її фото відверто невдале.
Луцьк до пройдисвіта Показати IP 20 Березня 2015 19:36
коментар було видалено
Туркмен Показати IP 17 Листопада 2011 18:39
Турки вони і є турки...
Хвілолог Показати IP 17 Листопада 2011 20:59
ВВП Туреччини 730 млрд доларів (17 місце в світі), ВВП України 136 млрд (52 місце). То хто турок?
Туркмен до Хвілолог Показати IP 18 Листопада 2011 10:43
Мав на увазі, що незважаючи на начання 5 і більше років дехто так і залишився неуком, але став "поважною" людиною!
просто до слова Показати IP 17 Листопада 2011 21:38
"Знані краяни"???..о_О що це за дурня?.. як на мене, не надто вдале словосполучення...
Зінаїда Показати IP 18 Листопада 2011 09:01
Такі розумні - що жах! технічному Голева платила нормально - бо ж батьки мали чим і диплом червоний. А розуму в неї щоб такого нема. Дуже вона низько плаває. Просто папік модний. А Байцим - молодець. Він - розумний чоловік.
Зінаїда Показати IP 18 Листопада 2011 09:01
Такі розумні - що жах! технічному Голева платила нормально - бо ж батьки мали чим і диплом червоний. А розуму в неї щоб такого нема. Дуже вона низько плаває. Просто папік модний. А Байцим - молодець. Він - розумний чоловік.
Тетяна Грішина Показати IP 18 Листопада 2011 09:36
Ах, який товариш Байцим! Не дивно, що листи писали :)
Пройдисвіта Показати IP 18 Листопада 2011 09:59
Бірюкову. Фото - це ще не все. На фото можна підрихтувати себе, заховати милиці, прикрити париком лису голову, скрити вставну щелепу і т.п. А Голєва - натуральна до кінця нігтів. Це мрія будь-якого чоловіка! А розум жінці не потрібний. Від розуму жінки в сімю приходять одні страждання.
Mirna Показати IP 18 Листопада 2011 10:08
Байцим, як Бред Пітт! Красень! А в Чернецького дуже гарні дівчатка! ;)
Знайомий Показати IP 18 Листопада 2011 10:30
Чернецькому РЕСПЕКТ! Він молодець. Сам себе вивів на лінію успіху. Він був суперсучасним студентом. І результат такий у житті.
В.О.В. Показати IP 18 Листопада 2011 12:35
Чернецький молодець! На свому прикладі довів, що і з дурфака люди виходять.
ходив у клуб реформ Показати IP 18 Листопада 2011 15:21
А звідки відома Богдана Стельмах? Центр реформ, де колись збирались цікаві люди і велись цікаві розмови, заглох, як глохне трактор, коли закінчуєтся солярка. Нині там гробова тиша, як у штольні відпрацьованої шахти. Хіба що пють травяний чай з дешевим печивом. А сама Богдана - нічого, якщо би клуб реформ перепрофілювати під інший заклад...
Юрій до ходив у клуб реформ Показати IP 18 Листопада 2011 20:57
а ви шановний як пили чай з печивом, теж це Богдані сказали? в очі? чи посміхалися привітно? блін, як ви гнилі і безпардонні журналюги дістали.....
Manhattan Показати IP 18 Листопада 2011 15:27
а в Ткачука яка шевелюра на голові,мммм..теж красунчик;)
вічний студент Показати IP 18 Листопада 2011 16:12
Горбатюк забув, що Завадського (Царство йому Небесне)звали не Віталієм, а Віктором. Доктор біологічних наук Завадський Віктор. Нехороше забувати!
ss6669 Показати IP 18 Листопада 2011 18:03
А я Петрику медицину на "5" здав :-P
Коля Показати IP 19 Листопада 2011 20:45
А мені Голева не нравиться. Занюк -молодша і гарніша і головне -стрункіша. А Голева - женщина з трьома дітьма, багатодітнавже. Занюк -красива! І найкраща!
123 Показати IP 19 Листопада 2011 20:54
Макс,от ти виділив половину іншим студентам на самодіяльність, я на 2 роки молодше за тебе, добре пам"ятаю і інших учасників)))Там і інші були, що постійно тягнули, жаль, що у мене ні слуху ні голосу,ні фантазії, так би теж можно було відірватися на сцені!
чоловік Показати IP 20 Листопада 2011 14:09
Колі. Шкода, що ти залишеєшся Колею, а не став Миколою - не вийшов з дитячого віку. Краса жінки - в материнстві.
Саша М. Показати IP 20 Листопада 2011 16:02
Мені теж Занючка Марінка бульше до вподоби. Фігурка -супер. А Голевій треба спорт!!!
Женік Показати IP 21 Листопада 2011 12:59
Заздрю чоловіку Голевоє.Красуня і багаті батьки в Оленки. Крута тьолка. Але з трьома дітьми - вже закриті дороги до неї і дійсно вона затовстенька трішки.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus