USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Фінал проекту «Від школярів до козаків»: золота медаль та безцінний досвід

30 Квітня 2018 19:35
Захищатися, бути сильними та дисциплінованими, а також здобути перший бойовий досвід: завдяки заняттям хортингом луцькі школярі вже за вісім тижнів відчули себе козаками.

Протягом усього періоду тренувань школярі, які зголосилися займатися хортингом, навчалися перемагати суперників у сутичках, бути дисциплінованими та гнучкими, засвоювали прийоми ударної та кидкової техніки, працювали над розділом «форма» та брали участь у перших справжніх двобоях у захисному спорядженні тощо. Зокрема, їм довелося взяти участь у турнірі на Прикарпатті, де двоє спортсменів досягнули головної мети - участь у чемпіонаті України.


Нагадаємо, соціально-спортивний проект «Від школярів до козаків» був реалізований Інформаційним агентством Волинські Новини спільно з Федерацією хортингу на Волині. Група школярів початкових класів долучилася до занять спортом, аби виховати у собі силу волі, здобути навики самозахисту та розвинутися фізично. Через два місяці найрезультативніші учні увійшли в команду, яка захищала честь Волинської області на чемпіонаті України в Києві.

Хортинг навчить дітей захищатися та бути сильними, - наголошував на початку проекту тренер, президент Волинської обласної федерації хортингу Сергій П’ятіков..


Інструктор, майстер спорту України Ангеліна Панасюк відзначала, що особливу увагу на дітей потрібно звертати у плані правильного виконання техніки, аби в подальшому це не призвело до негативних результатів. Тому тренери одразу виправляють їхні помилки і вказують на це.

Тиждень за тижнем, опановуючи основи хортингу, луцькі школярі ділилися враженнями про свій досвіід та здобуті навики.

Павло, навчився ставити блоки, підніжки. Але зізнавався, що йому ще важко віджиматися. Денис розповів, що тренер навчив хлопців правильно падати, тож тепер це не боляче. А Влад, своєю чергою, навчився виходити на больовий прийом, виходити із тактичних дій суперника, а також правильно робити больові прийоми.

«Спортом я займаюся ще зі школи і це дозволяє зробити правильний вибір. Ми і намагаємося навчити дітей на тренуванні, щоб вони були рішучіші та впевненіші, щоб здобували перемоги не лише на змаганнях, а й у повсякденному житті», - говорить інструктор, майстер спорту України, збірник України з хортингу Назар Плевако.

«Спортсмени адаптовуються до хортингу, опановують базові техніки, освоюють техніки самостраховки, кидкової, партерної, ударної техніки. Вже працюють в захисті, виходять з лінії атаки, отримують перші уявлення про проведення самого поєдинку», - розповідав Сергій П’ятіков.

«Готуючись до таких змагань, спортсмен вчиться зосереджуватися, відточує всі рухи та позбувається дрібних технічних помилок, а завдяки багаторазовому повторенню він техніку заганяє у підсвідомість. Спочатку ми їх навчаємо буквам, потім надиктовуємо диктант, де під чіткі вказівки виконують ті чи інші техніки, а вже коли ставимо їх на двобої, то це подібно до твору, де спортсмени проявляють свої знання, винахідливість діяти в тій чи іншій ситуації», - пояснює Сергій П’ятіков.

Готуючи спортсменів до змагань, тренери будували для кожного з них власну стратегію. Зокрема, якщо суперник домінує в ударній техніці, то не варто «грати» за його правилами, завданням спортсмена стає переведення його у партерну роботу. І навпаки: якщо суперник ефективніше працює в кидковій, партерній техніці, то намагаються працювати в ударці. Таким чином, як пояснює тренер, шукають слабкі сторони суперника й ефективно використовують свої сильні сторони.

«Тренер навчив, що потрібно так працювати, аби тобі було зручно, а супернику – ні», - розповідав школяр Влад.

Перші результати показали плоди копіткої роботи тренера та новачків, адже на змаганнях, які відбулися у Прикарпатті, успішно дебютували Владислав, Артем та Денис. Зокрема, Владислав здобув золоті медалі в розділі «двобій» та «форма». Артем посів друге місце в розділах «сутичка» та «двобій», у розділі «форма» призове третє місце. Денис теж показав хороший дебют, здобувши срібло в «сутичці» й золото у «двобої».

«Тренування хортингом організовує дитину. Тренер їх загартовує, допомагає займатися. Заняття, боксування, боротьба – змішані єдиноборства йому подобаються, дитина більше організовується, коли ходить на тренування. Тренер наголошує, що займатися спортом треба не відриваючись від шкільного навчання, мовляв, коли успішність буде падати, їх тут не будуть чекати», - говорить батько Артема Борис.

«Спочатку важко було, адже раніше він не мав таких фізичних навантажень, уроки фізкультури у школі - зовсім не те. А тут і віджимання, і гімнастика, і спаринги. Він це дуже любить, каже, що подобається. Прибігає зі школи, то ні їсти, ні пити не хоче, аби тільки швидше уроки зробити й на тренування не запізнитися. Почав швидше вчити уроки, бо раніше, прийшовши зі школи, то телефоном грався, планшетом, а зараз на все це немає часу, бо ж треба встигнути на тренування. Вдома також займається, все мене і тата просить, щоб прийоми відпрацьовувати. Йому це дуже подобається», - зізнається мама Влада пані Наталія.

«Сюди мене привів тато, адже я хотів навчитися захищатися. У мене вже є певні досягнення і я хочу продовжити тренування. Також вчуся в школі добре й хочу надалі їздити на змагання. Ми їздили на чемпіонат України в Києві і в розділі «форма» з Артемом у парі виграли перше місце. У розділі «двобій» ми двоє програли, але нічого страшного, ми хочемо й надалі займатися», - розповідає Владислав.

«Я ходжу на хортинг, аби вчитися оборонятися і планую надалі тут тренуватися та розвиватися фізично. Тут я знайшов багато нових друзів, став швидшим та почав краще вчити уроки. Спочатку було дуже важко на тренування, але потім стало легше», - ділиться враженнями від змагань Артем.

Волинська обласна федерація хортингу – наймолодша в Україні, але незважаючи на це, наші спортсмени гідно показують себе на змаганнях. У 2017 році волиняни стали володарями кубку України в загальнокомандному заліку, а цього року боролися за призове загальнокомандне місце. На жаль, не вистачило однієї золотої нагороди, аби стати кращою третьою командою в Україні. Це хороший початок роботі із спортсменами з Волині.

«Мені приємно, що почавши тренуватися півтора роки тому, мої учні переросли в спортсменів. Цього року ми отримали 16 ліцензій на чемпіонат світу з хортингу», - відзначає Сергій П’ятіков.

Щодо маленьких вихованців, то він визнає, що вдалося навіть більше, ніж очікували. Незважаючи на те, що був дуже короткий термін для тренувань – сім тижнів, маленькі спортсмени хворіли й на тиждень випадали з тренувань, їм таки вдалося поїхати на чемпіонат України.

«На старті проекту у нас займалися чотири спортсмени. Павло справляв дуже велике враження й сподівання на те, що буде фаворитом проекту, але не впорався із навантаженнями та зійшов з дистанції. У маленького Дениса на початку нічого не вдавалося, він був розбалансованим, на нього сподівань великих не покладали, але виявилося все не так просто. Добре себе показали Владислав та Артем, які пройшли всю дистанцію та поїхали на чемпіонат України з хортингу. Денис теж мав їхати, але захворів на ГРВІ і квитки довелося здати, хоча перед тим у Івано-Франківську на змаганнях здобув у розділі «сутичка» друге місце», - підбив підсумки проект Сергій П’ятіков.

«Владислав та Артем на змаганнях набралися досвіду та сказали, що наступного чемпіонату вони переможуть. А от у розділі «форма» здобули перше місце. Дякую усім, хто працював над проектом, першою чергою, батькам, які доклали безліч зусиль: одягнули дітей в хортовки, купили їм хортинг-паспорт, пройшли медкомісію, звозили їх на двоє змагань. Усе це було на їхніх плечах. І наостанок хочу побажати усім, зокрема і Волинським Новинам, успіхів у подальшій роботі», - підсумував тренер.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus