USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.85 10.10

Ігнат: знищення українцями балістичних ракет із Patriot – перший прецендент у світі

8 Травня 2023 15:29
Збройні сили України стали першою у світі армією, що спромоглася збити «балістику» за допомогою зенітно-ракетного комплексу Patriot.

Йдеться про ніч на 4 травня, коли над Київською областю вдалося ліквідувати російську ракету «Кинджал», яка вже понад рік вважалася «невловимою» для наших сил ППО. Про досягнення ЗСУ розповів речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат під час телемарафону, пише УНІАН.

За його словами, наразі Україна має два типи ЗРК проти «балістики» – це Patriot та SAMP/T.

«Коли вже системи Patriot заступили на бойове чергування, нічого не залишається, як випробовувати. Ніколи Patriot не працював з таким типом цілей, як X-47 «Кинджал», – зазначив Ігнат.

Він акцентував, що попри вражаючий успіх використання Patriot, Україна все ще не може повністю захистити власне небо. Наявних ЗРК для цього недостатньо, тому вкотре виникає потреба у винищувачах F-16. Останні здатні збивати аеродинамічні цілі, такі як «Кинджали».

Він підкреслив, що ліквідація «Кинджалу» стала шоком для Росії, адже та неодноразово хвалилися, що цей вид ракет є «суперзброєю» на полі бою.

Однак тепер цей міф ЗСУ спростували. Як і міф, про те що армія РФ – це одна з передових армій світу, який існував до повномасштабного вторгнення в Україну.

США мають високу впевненість у достовірності заяви України про використання американської системи ППО Patriot для перехоплення російської гіперзвукової ракети «Кинджал».

Про це пише CNN із посиланням на інформоване джерело.

Агентство зазначає, що, хоча система Patriot успішно протистоїть балістичним ракетам, її здатність зупиняти гіперзвукові ракети повітряного базування до минулого тижня була суто теоретичною. Перехоплення, здійснене Україною, забезпечило реальну демонстрацію цієї здатності – і в Пентагоні розглядають це як важливу подію, сказало джерело.

Виробництво гіперзвукових балістичних ракет завжди було складним завданням для Росії, а санкції лише ускладнили його, пише CNN.

Але до минулого тижня розрахунок Росії полягав у тому, що якщо вона застосує гіперзвукову балістичну ракету, то у що б вона не стріляла, то обов’язково влучить, сказало джерело. Перехоплення поставило цей розрахунок під сумнів.

Той факт, що перехоплення здійснив український екіпаж, який пройшов підготовку в Оклахомі, але не мав американських радників на полі бою, ще більше порадувало Пентагон, додало джерело, назвавши це значним поверненням інвестицій.

Перехоплення також, імовірно, викликало серйозну невизначеність для Росії, піднімаючи питання про те, чи має Україна стійкий засіб протидії гіперзвуковим балістичним ракетам, додало джерело.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Патрiот Показати IP 8 Травня 2023 18:21
Язик без кiсток

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus