USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.85 40.20
  • PLN 9.85 10.10

У Росії заарештували розробників ракет «Кинджал»

18 Травня 2023 08:09
Троє російських учених з Інституту теоретичної та прикладної механіки (ІТПМ), які займалися створенням гіперзвукових літальних апаратів, по черзі заарештовано силовиками. Їм тепер загрожує довічне ув’язнення за держзраду.

Про це повідомило видання The Moscow Times з посиланням на відкритий лист співробітників ІТПМ, передає Кореспондент.

У листі повідомили про арешт за підозрою в держзраді Валерія Звегінцева – доктора технічних наук та головного наукового співробітника, який заснував в інституті лабораторію аерогазодинаміки великих швидкостей. Зокрема, з 7 квітня цього року він перебуває під домашнім арештом.

Крім того, директора ІТПМ Олександра Шиплюка ще в серпні минулого року було поміщено в СІЗО Лефортово через кілька днів після арешту головного наукового співробітника інституту Анатолія Маслова. Їх теж підозрюють у держзраді.

ЗМІ повідомляють, що Маслова запідозрили у передачі Китаю даних, пов’язаних із гіперзвуковими технологіями.

Загалом у Сибірському відділенні РАН, кримінального переслідування зазнали 16 осіб, включаючи ексглаву, академіка РАН Олександра Асєєва.

Очільник правлячого режиму РФ Володимир Путін оголосив про створення в Росії гіперзвукової зброї 1 березня 2018 року під час послання до Федеральних зборів. Глава Кремлятоді представив і гіперзвуковий ракетний комплекс Кинджал, який буцімто «гарантовано долає» не лише існуючі, а й перспективні системи ППО та ПРО.

Читати ще: Уразливість «Кинджала» стала сюрпризом для Росії та Путіна, – розвідка Британії

Командування Збройних сил України оголосило 4 травня, що українська ППО збила Кинджал за допомогою розроблених ще у 1970-х американських систем ППО Patriot, які Київ отримав з Німеччини та Нідерландів. У ніч проти 16 травня сили ППО збили шість ракет Кинджал. Всі летіли на Київ.

У Кремлі не коментують затримання вчених, проте прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков все ж заявив на брифінгу, що нині триває розслідвання і що це «дуже серйозні звинувачення».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Маннергейм Показати IP 18 Травня 2023 08:33
Було б не погано якби по аналогії арештували за міномет пашинського -пашинського та тетяну чорновіл
Анонім Показати IP 18 Травня 2023 08:34
тепер знову чекісти і бидло є головними на росії, хоча так відбувається вже 100років
Патрiот до Анонім Показати IP 18 Травня 2023 15:17
Своi "поганяли", на думку полякiв ,прошу нiкому не передавати

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus