USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

У Луцьку збудують нову тролейбусну лінію

31 Серпня 2018 20:24
В обласному центрі Волині роблять впевнені кроки до модернізації муніципального транспорту. Найближчим часом на вулицях міста з’являться сучасні просторі тролейбуси та розшириться мережа транспортного сполучення, йдеться у №34(133) газети "Волинські новини".

Луцькі тролейбуси потребують оновлення

– Електротранспорт – екологічно чистий, доступний і зручний вид пасажирських перевезень. Тому ми робимо ставку саме на нього. Луцьк має намір одержати кредит Європейського інвестиційного банку в розмірі €4,9 млн на 20 років під 2% річних. За ці кошти маємо намір придбати 30 нових низькопідлогових тролейбусів, а також розбудувати контактну мережу, – каже радник луцького міського голови Ігор Поліщук.

За словами чиновника, заплановано будівництво відрізка тролейбусної лінії до ТОВ «Кромберг енд Шуберт Україна» та Нового ринку. Це дозволить розвантажити міські вулиці від автобусів, створити нові тролейбусні маршрути, зменшити затори. Крім того, місту вдасться замінити транспортні засоби, які потребують списання. Нові "рогаті" машини – безшумні, пристосовані для перевезення людей з особливими потребами.

– Така програма працює в багатьох містах і фактично владу змушують подавати документи на тендер в автозавод «Богдан». У Луцьку є цех, де складають тролейбуси з білоруських запчастин. Вони за якістю точно не поступаються «Богдану», але за ціною дешевші. Та людям не дають працювати, пішли кримінальні провадження й різні інші моменти, щоб не створювати конкуренцію бізнесу Президента. Виробники, які планують налагодити збірку нових тролейбусів, потрапляють під дуже серйозні репресії, – зауважує Ігор Поліщук.

Водночас радник міського голови уточнює: йдеться про закупівлю нових тролейбусів. І луцький завод «Богдан» матиме можливість взяти участь у тендері. Якщо пропозиція буде найкращою, то підприємство зможе виграти цей конкурс. Крім нових, місто має намір купити вживані тролейбуси зі Швейцарії. Буде оголошено повторний тендер, адже попередній не відбувся через різні бюрократичні процедури.

– Тролейбусний парк Луцька треба оновлювати, – наголошує Ігор Поліщук. – У 2010 році на лінії було 70 машин, сьогодні – 40. Маємо мінус 30 тролейбусів за останні 8 років. Щоб місто могло конкурувати з приватними перевізниками, тролейбуси мають забезпечувати людям кардинально іншу якість перевезень. Швейцарські тролейбуси просторі, з пандусами й кондиціонерами. Вірю, що нам вдасться їх придбати.

Приміські маршрутки виведуть із центру Луцька

Щоб громадський електротранспорт не був збитковим, влада зважилася на непопулярні кроки.

– Перевезення пільговиків обходиться міському бюджету в 50 млн грн щорічно. Цю суму ми повністю відшкодовуємо ЛПЕ. Цьогоріч перераховано вже 36 млн грн, до кінця року дофінансуємо цю статтю витрат ще на 10 млн грн. Не секрет, що в міському електротранспорті їздять пільговики з інших населених пунктів. Тому ми плануємо запровадити картку лучанина, яка дозволить пільговий проїзд лише жителям обласного центру, – каже Ігор Поліщук.

Чиновник підкреслює: у Луцьку максимально наблизилися до запуску картки лучанина. Наразі визначають правила перевезення, узгоджують нормативні документи. На думку міської влади, завдяки такому впровадженню ЛПЕ буде вигідніше працювати.

– Навколишні села мають свої бюджети, але з них не відшкодовують нам перевезення своїх громадян. З карткою лучанина будемо мати точні дані щодо кількості пільговиків. Система може запрацювати вже з наступного року. Для власників карток, які не є пільговиками, ціна проїзду буде така, як є. Для іногородніх – вища. Це – не новинка, така система успішно діє в Тернополі, – наголошує Ігор Поліщук.

Щоб розвантажити місто від автотранспорту, міська влада має намір обмежити рух приміських маршруток. Щонайменше – вивести їх із центру.

– Вулиці Луцька переповнені автомобілями, з’явилося багато машин на іноземній реєстрації. Лучани змушені дихати загазованим повітрям. Це серйозна проблема. Багато волинян дістаються власним і громадським транспортом до Старого ринку. Тому в найближчих планах – перенести торгові павільйони на вулицю Боженка. Цей крок дозволить розвантажити центр міста, – каже Ігор Поліщук.

Міська влада принципово робить ставку на розвиток тролейбусного сполучення у Луцьку. Адже це – екологічно чистий транспорт. А ЛПЕ – комунальний заклад, за діяльність якого владці несуть відповідальність. Сьогодні працівники підприємства вчасно отримують достойну зарплату, офіційно працевлаштовані, мають усі соціальні гарантії. А нещодавно на користь ЛПЕ вдалося залагодити наболіле питання ручних валідаторів. Проект, який впроваджувала попередня влада, створив кондукторам більше проблем, ніж переваг. Однак після тривалих судових баталій справу виграли в господарському суді. Наразі підприємство готове до новацій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 16
скептик Показати IP 31 Серпня 2018 20:50
сама ідея розширювати парк електротранспорту правильна, але запровадженням картки лучанина і подальшим обмеженням прав пільговиків влада взяла курс на тотальне порушення законодавства України.
1 до скептик Показати IP 2 Вересня 2018 16:53
Ну але хоть не генаціт?
скептик Показати IP 31 Серпня 2018 20:53
50 млн грн в рік - це 45 тис поїздок в день. звідки взялась така кількість пільговиків ?!!!!!!!!!
пасажир Показати IP 31 Серпня 2018 21:05
Найбільш "радіють" такій новації мешканці Дубнівського масиву - тепер до центру міста і приміськими душогубками не доберешся. Обіцяний маршрут №5 від кільця вулиці Дубнівської успішно відійшов в небуття - не вигідний власнику 251-о маршруту.
valdis peish до пасажир Показати IP 1 Вересня 2018 12:06
251 і так через кожні 10-15 хвилин гасає - а 1 маршрутка вже подз*ібала
Лучанин Показати IP 31 Серпня 2018 22:36
Розвиток тролейбусного руху в Луцьку - це дуже добре, це вже давно треба було зробити. А от пільговий проїзд на зони не ділиться, якщо пільгові категорії з інших населений пунктів будуть ущімлені в цьому, то це пряме порушення законодавства України. А от зробити проїзд дешевший для лучан і трохи дорожчий для всіх інших пасажирів - це можна та мабуть навіть і треба. Також дивує чому тролейбуси які складаються з білоруських запчастин є гіршими за луцькі, адже самі білоруські тролейбуси вважаються найкращими. Виходить що щось не так на тому невідомому підприємстві. Да, а навіщо продовжувати лінію до Кромберта з Шубертом, адже там і так поруч тролейбуси ходять? Зараз людям стало добре їздити 4 на цукровий, тепер є в планах знову напакостити?
скептик до Лучанин Показати IP 1 Вересня 2018 10:37
це також неправильно. згідно Конституції всі громадяни мають рівні права
лучанка Показати IP 31 Серпня 2018 22:54
давно пора прибрати старий рынок і впорядкувати там гарну туристичну зону
скептик до лучанка Показати IP 31 Серпня 2018 23:23
та вже пиши рідною, російською. чого мучишся ?
Анонім до лучанка Показати IP 2 Вересня 2018 19:29
Ти видно під туристами заробляєш,раз тебе це саме більше турбує.Ти хоч розумієш що означають твої слова,вигадані туристи там будуть на розкладушках спати і ти там будеш гууляяти.Заїздили тему до дир
Йопрст Показати IP 1 Вересня 2018 00:53
Вже у міста були БОГДАНИ -у лізингу,що люди без зарплати сиділи місяцями,треба щоб пенсія теж платила за проїзд
пенсіонер до Йопрст Показати IP 1 Вересня 2018 10:43
заплати пенсію хоча б по нормах ООН межі бідності - 500 євро, то буду платити за проїзд
Ноунейм до пенсіонер Показати IP 1 Вересня 2018 11:53
Воу воу, палєхчє пєнсія 500 євро, в Чехії мінімальна зарплата 480 євро, а йому пєнсію 500 подавай, може ще путьовку на каріби раз в рік безкоштовно кожному пенсіонєру?
пенсіонер до Ноунейм Показати IP 1 Вересня 2018 19:02
від путівки також не відмовлюсь. можна на мальдіви. в чехії мінімальна зарплата і мінімальна пенсія - 480 євро, вартість проїзду для пенсіонерів - 20 корун, тобто 0,77 євро.за мінімальну пенсію можна проїхати 620 раз, в люцьку - 1423/5= 285 раз. РІЗНИЦЮ ВІДЧУВАЄШ ?
Anonymous Показати IP 1 Вересня 2018 08:54
Пільговики... А які, к бісу, пільговики? ВСІ платити повинні, за схемою - пільговик з карткою лучанина - 50 коп., не пільговик, але з карткою - 3 грн., БЕЗ картки (БЕЗ поділу на пільговика чи ні, хоч генерал армії при виконанні) - 4 грн. І тролейбуси оновлюватись почнуть, і зарплата на ЛПЕ зросте, і на нові лінії гроші знайдуться. Розвели армію халявщиків, за яких всі ми щопівроку платимо підвищеннями вартості проїзду.
скептик до Anonymous Показати IP 1 Вересня 2018 10:47
а що таке картка лучанина ? це фількіна грамота, якою навіть не підітрешся. свої печерні уявлення застосовуй в себе вдома

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus