USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Інсульт – не вирок: як у Луцькій міській лікарні рятують пацієнтів

22 Січня 2021 20:40
Не завжди медустанови мають можливість надати якісну допомогу, аби пацієнт не лише вижив, а й повернувся до повноцінного життя, адже не мають сучасного обладнання. Оперативні втручання, які проводять у Луцькій міській клінічній лікарні, аби врятувати інсультних хворих, є одними з найкращих у нашій країні.

Про це йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс».

Інсульт – це раптове порушення кровопостачання ділянки головного чи спинного мозку людини. Ця хвороба вже багато років посідає друге місце з-поміж найчастіших причин смертності серед населення. Для того аби врятувати людину та повернути її до повноцінного життя, потрібно вчасно звернутися по медичну допомогою, адже, як кажуть лікарі, після шести годин від початку розвитку інсульту в людини відбуваються незворотні зміни у мозку.

«У нейрохірургів, які займаються цією проблемою, є девіз: «Час – це мозок». Якщо ви бачите якісь симптоми інсульту, а це перш за все – слабкість у кінцівках, асиметрія обличчя, порушення мови, виражене голово кружіння з блюванням тощо, то до такого пацієнта потрібно негайно викликати швидку допомогу і максимально швидко доправити його у лікарню», – розповідає нейрохірург Луцької міської клінічної лікарні Євген Вольга.

Будь-якій хворобі простіше та дешевше запобігти, ніж потім лікувати. І це правило дуже актуальне, якщо йдеться про інсульті.

Лікар додає: хвороба дуже помолодшала.

«У нас був пацієнт на Новий рік – 46-річний молодий чоловік. Він поступив до нас з важким інсультом, – провадить Євген Вольга. – Ми йому провели тромбоекстракцію із стентуванням внутрішньої сонної артерії, чоловік відновився повністю й повернувся до повноцінного життя».

Якщо при подібних ураженнях, коли тромби блокують артерії мозку й не відбувається кровотік, не відновити ці артерії, то людина в кращому випадку лишається глибоким інвалідом, за яким потрібен постійний догляд, а в гіршому – помирає.
Для того аби проводити такі операції, потрібні були дороге сучасне обладнання та високопрофесійний медперсонал.

«Наша клініка є однією з найкращих в країні, – каже професор, керівник центру кардіоваскулярної патології Луцької міської клінічної лікарні Андрій Ягенський. – Ми першими в Західній Україні у 2006 році почали тромболізис при інсульті. Працюємо досить активно в цьому плані, рівень фахівців – надзвичайно високий. Допомогу надаємо в цілодобовому режимі. Важливо, що маємо можливості працювати на рівні Європи й сучасного Західного світу».

Ефективно лікувати інсульт можна тільки в умовах стаціонару, особливо в перші дні після його виникнення. Лише протягом перших чотирьох з половиною годин – у так зване терапевтичне вікно від початку ішемічного інсульту – можливе проведення оперативного втручання.

Пам’ятайте про це та пропускайте на дорозі авто швидкої, яке мчить з увімкненою сиреною!
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
мммм Показати IP 22 Січня 2021 21:12
Брехня це все. В нас в лікарні на третій день розвився інсульт.
Невже до мммм Показати IP 22 Січня 2021 23:53
Якраз таки написане не брехня, а чистесенька правда, от тільки везе не всім, як і у всіх клініках світу. В вас на третій день розвився інсульт, ви виявили симптоми - а кого ви повідомили і хто не зреагував? Чи просто розвився як факт? Але таке цілком можливе, він може вас підловити будь-де і будь-коли, від нього ніхто не застрахований, саме головне вчасно зреагувати. Ще є інфаркт, він також в вас може розвинутися в лікарні зненацька, наприклад якщо ви будете сильно хвилюватися за ваше лікування.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus