USD 39.85 40.24
  • USD 39.85 40.24
  • EUR 39.96 40.20
  • PLN 9.95 10.20

Ірландський суд розморозив 100 мільйонів євро з рахунків Михайла Ходорковського

7 Грудня 2016 21:05
Окружний суд Дубліна задовольнив клопотання колишнього власника ЮКОСа Михайла Ходорковського про розмороження коштів двох інвестиційних фондів на загальну суму понад 100 мільйонів євро, заблокованих п'ять років тому владою Ірландії, - повідомляє BBC.

Першим про рішення суду повідомив сам Ходорковський: "Ірландський суд підтримав моє прохання розморозити рахунок, що "висів"з 2011 року. Брехня про "відмивання"залишилося брехнею", - написав колишній глава нафтової компанії, засуджений в Росії і помилуваний Путіним в 2013 році.

На сайті Ходорковського сказано, що суддя Тімоті Люсі визнав кошти Ходорковського такими, що не являються доходами від злочинної діяльності.

Інформацію про рішення суду Дубліна на користь Ходорковського підтвердив глава Міжнародного центру правового захисту Андрій Кондаков (центр координує захист від позовів колишніх акціонерів ЮКОСа за дорученням Мін'юсту Росії). Він поскаржився на те, що російська сторона не була повідомлена належним чином про позов Ходорковського і тому не мала можливості надати необхідні докази про незаконне походження заморожених коштів, незважаючи на "готовність і бажання".

Понад 100 мільйонів євро зберігалося в двох інвестиційних фондах в Ірландії і належали трасту на острові Гернсі, чиїм бенефіціаром був Ходорковський. У 2011 році гроші були заморожені ірландським бюро з розслідування економічних злочинів на підставі другого вироку Ходорковському, винесеному екс-главі ЮКОСа в 2010 році.

Слухання в окружному суді Дубліна почалися 21 листопада 2016 року. Виступаючи на початку процесу, адвокат Ходорковського Ремі Фаррелл говорив, що ірландське бюро з розслідування економічних злочинів "здається, єдина держустанова в цивілізованому світі", яка вважає юридично виправданими вироки Ходорковському.

У відповідь представник поліції Майкл Макдауелл заявив, що гроші від угод ЮКОСа могли вступити до Ірландію через мережу трастів, а закон про протидію відмиванню грошей зобов'язував Ходорковського доводити відсутність злочинних схем при переказі грошей. Адвокат заперечував: підозри про злочинне походження грошей грунтувалися тільки на вироках російських судів.

Сам Ходорковський говорив, що хоча заморожена в Ірландії сума для нього не є критичною, він займається громадською діяльністю, і ці гроші були б для нього не зайвими.

Коментуючи рішення суду на свою користь, екс-глава ЮКОСа пообіцяв витратити частину розморожених коштів на рух "Відкрита Росія", яке він заснував після звільнення.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus