USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Із теплом до Луцька «підкрадається» сморід. Як із ним будуть боротися?

2 Квітня 2021 20:42
Надворі гарна погода. Але, зважаючи на досвід попередніх років, потепління означає й появу неприємних запахів на території Луцька.

Які джерела смороду виявили цього року та як із ними буде боротися міська влада, про це розповів Луцький міський голова Ігор Поліщук під час традиційного щотижневого звіту 2 квітня.

«Неодноразово ми спілкувалися щодо механізмів вирішення цієї проблеми, але вона комплексна, багатогранна і непроста, оскільки є декілька різних джерел поширення смороду. У 2017- 2018 роках одним із основних джерел був завод «Біо ПЕК». А от щодо 2019 – 2020 року ми не можемо так сказати. Незаконний скид нечистот на території міста та неподалік нього є також джерелом поширення неприємного запаху», – каже мер.

Зі слів міського очільника, поширення неприємних запахів у місті виникає і через діяльність очисних споруд нашого КП «Луцькводоканал», адже вони побудовані у 1973 році.

За цей час жодного капітального ремонту та суттєвих фінансових вкладень в нормалізацію їх діяльності не було зроблено.

Натомість із 2020 року розпочалися активні роботи із очищення біоставків, повітредувок, двигунів очисних споруд. Окрім цього, встановлено обладнання для додавання коагулянту. Загальна вартість проекту 5 мільйонів гривень.

Як пояснив Ігор Поліщук, у 2021 році запланували фінансування робіт для модернізації очисних споруд КП «Луцькводоканал» із міського бюджету.

Зі слів керівника міста, для очистки стічних вод закуплять спеціальні біопрепарати, зокрема препарат «Біомікс» різних серій, який довів свою ефективність в інших містах.

Його вартість коливається у межах від 3 до 4 мільйонів гривень. Препарат додаватимуть і в мулові карти, і в аеротенки, і в біологічні ставки.

Очікуваний ефект – зменшення навантаження на блок біологічної чистки очисних споруд, зменшення інтенсивності запахів, зневоднення мулу на мулових картах та вивільнення їх частини.

Водночас міський голова зазначив, що у найближчих планах:

– заміна 800 метрів трубчастих аераторів в аеротенках, що є складовими системи біологічної очистки стічних вод.

– встановлення та модернізування системи високоякісної аерації на блоки біологічної очистки стічних вод.

– проведення капітального ремонту вторинного радіального відстійника на очисних спорудах.

Як повідомив Ігор Поліщук, на двох найбільших каналізаційно-насосних станціях – КНС № 1 та КНС № 3 встановлять дві системи озонування повітря, які очищують середовище від шкідливих речовин та неприємних запахів на території станцій та прилеглих до них територій. Вартість проекту – 1,3 мільйона гривень.

«Також плануємо очистити дві мулові карти. Такий комплекс робіт щодо очисних споруд необхідний для того, щоби зменшити викиди в атмосферу неприємних запахів їх діяльності. Паралельно працюємо над ліквідацією всіх інших джерел смороду в нашому місті та навколо нього», – підкреслив міський голова.

«Ми просуваємося в проекті капітальної реконструкції очисних споруд, вже вийшли на фінішну пряму щодо його реалізації. Розроблено технічно-економічне обгрунтування. Підприємство готове до проведення тендерних процедур і початку реалізації проекту. Зараз ведуться переговори з Міністерствами фінансів та розвитку громад та територій України про проведення тендерних процедур та отримання дозвільних документів. Вартість проекту становить 11 мільйонів євро. Ця сума для нас непійдйомна», – підсумував Ігор Поліщук.

Вікторія СЕМЕНЮК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
Богдан Сташинський Показати IP 2 Квітня 2021 21:24
Основна причина сморіду у центрі Луцька - об'єкти КП «ЛУЦЬКВОДОКАНАЛ». Игор візьми директора за шкірку і тицні носом в усе що розташовано поблизу Липлян - це повна бездіядьність і абсолютна відсутність його керівної ролі у процессі бороьби зі сморідом.
Анонім Показати IP 2 Квітня 2021 21:35
тобто сотні домоволодінь без централізованої каналізації довкола міста не причетні? куди з їх ям вивозять стоки? набудували бездумно в полях, а про лайно не думали куди подінуть
ВІРУС Показати IP 2 Квітня 2021 21:53
ХАЙ ХОДЯТЬ З ЛОПАТОЮ НА ГОРОД....
Тоя Показати IP 3 Квітня 2021 07:38
Скажу, поки не було свідомих, то й не смерділо. До майдана, якось не було в місті таких запахів. Совпаденіе?
Хахаха до Тоя Показати IP 3 Квітня 2021 10:43
Свідомі як ти назииваєш, були завжди, особлива на заході України. Завжди! А воняти стало як зазезеніло. Совпадєніє?
Майстрим Показати IP 3 Квітня 2021 09:08
Знаю точно де скидають и бачив декілька разів. І всі на вулиці Львівска знають роками ніяких заходів не роблять хоча скарг хватае
Анонім Показати IP 3 Квітня 2021 09:18
Більша половина приватних домоволодінь під"єдналася до дощової каналізації і зливає свої помиї в неї. В багатьох місцях замість решіток дощової каналізації кришки колодязів. Це ж так просто пройтися по вуличках у приватному секторі, де є дощова каналізація і подивитись - а що там у колодязі. Не відстають, а то й попереду маленьких приватників великі будівельні монстриЮ які так само підключають багатоповерхові будинки до дощової каналізації.
Анонім до Анонім Показати IP 3 Квітня 2021 20:03
nice))))
Житель Луцька Показати IP 4 Квітня 2021 07:54
Сотні домоволодінь у кожному селі без централізованої каналізації, а городяни їздять у ті села дихати свіжим повітрям. І це їм вдається. Отож шукаємо причину не в приватних домоволодіннях

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus