USD 39.50 39.80
  • USD 39.50 39.80
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Назвали п’ять причин виникнення неприємного запаху в Луцьку

24 Липня 2018 09:39
У Луцьку виявили п’ять причин неприємного запаху. Також є підозра, що значний «внесок» у поширення смороду можуть робити аграрії з сіл, прилеглих до Луцька, які зливають у каналізації гноївку та відходи тварин.

Про це йшлося 24 липня під час оперативної наради у Луцькій міській раді.

Виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт зауважив, що неприємний запах – це проблема, якою 20 років ніхто не займався, тож тепер доводиться ліквідовувати ці наслідки.

«Проблема болюча, яка вже не просто набридла, а викликає вкрай різке негативне відчуття. А де посадові особи, коли є неправильні підключення в каналізаційні мережі? Невже не знаєте, що фекальну каналізацію не можна підключати до зливової? Є питання до керівника «Луцькводоканалу», з яким буде розмова, коли повернеться з відпустки. А річку Сапалаївку на що перетворили? То хто ж туди зливає, невже не лучани?

Зараз ми предметно зайняли цим питанням, яким 20 років ніхто не цікавився. Вже виявили чимало причин і надалі будемо цим активно займатися. Тому прошу робочу групу перевірити ферми довкола Луцька, адже запахи у районі Вересневого мають характерний запах», - наголосив Григорій Пустовіт.

Із цього приводу заступник Луцького міського голови Костянтин Петрочук додав, що фермери можуть зливати тваринні рештки у зливові каналізації міста.

«Є інформація, що у селі Полонка в особистих господарствах люди вирощують по 4-5 свиней на продаж. То ж є питання, куди вони решки тварин дівають. Більше того, нам надійшла відповідь із Костопільського ветсанзаводу, де значиться, що договори вони уклали лише з декількома волинськими підприємствами. А решта куди діває відходи? Також було зафіксовано викачування фекалій на вулицю з приватних помешкань. Тому звертаюся до мешканців, аби цього не робили, адже зекономивши пару гривень, ви робите значну проблему для сусідів, довкілля і себе», - зауважив Костянтин Петрочук.

Своєю чергою, начальник відділу екології Анатолій Гламазда заважив, що зараз у місті працює робоча група, до якої увійшли працівники виконавчих органів міської ради, керівники комунальних підприємств, спеціалісти Державної екологічної інспекції у Волинській області, управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА, Держпродспоживслужби, Волинського обласного лабораторного центру МОЗ України, Державного агентства водних ресурсів у Волинській області, правоохоронці та активісти.

Робочою групою проведено відповідну роботу, каже посадовець, і встановлено, що причини виникнення неприємних запахів такі:

- підключення зливової (дощової) каналізації від прибудинкових територій багатоквартирних будинків до фекальної каналізації (вул. Арцеулова, 6, 12, 14, 16, 18, 20, 22 та інші будинки на території міста), в результаті чого під впливом погодних умов запах із фекальної каналізації через решітки зливової піднімається в атмосферне повітря;

- злив відходів виробництва ТзОВ «Біопаливо-енергетична компанія» - мелясної барди - на поля фільтрації ПрАТ Днідавський цукровий завод», що призводить до виникнення різкого неприємного запаху;

- злив нечистот в дощову каналізацію з подальшим їх потраплянням в річку Сапалаївка (такі факти виявлено на пр-ті Відродження);

- підключення фекальних каналізацій приватних домоволодінь до зливових каналізацій;

- самовільні зливи нечистоти з асенізаційних автомашин в каналізаційну мережу у невідведених для цього місцях.

«Із забудовником багатоквартирних будинків на Арцеулова проведено перемовини і він готовий за власні кошти ліквідувати проблему. Робочою групою продовжуються роботи з виявлення інших будинків, зливова каналізація яких підключена до фекальної.

Також міською радою направлено лист в Державну екологічну інспекцію у Волинській області з проханням провести перевірку дотримання вимог природоохоронного законодавства ТзОВ «Днопаливо-енергетична компанія» щодо поводження з відходами мелясної барди, та законність скидання цих відходів на поля фільтрації ПрАТ «Гнідавський цукровий завод», - пояснив Анатолій Гламазда.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Вишків Показати IP 24 Липня 2018 09:59
А очисні водоканалу що не смердять? Та це ж перша причина смороду. А друга - поля фільтрації цукрового заводу. От і все!
Чак Норіс Показати IP 24 Липня 2018 10:06
Киівським смогом приємніше дихати чим Луцьким чистим повітрям, а Аграріів треба за я*ця підвісить - дороги по області зерновозами знищили та повітря засмородили гноївками.
таксист Показати IP 24 Липня 2018 10:30
найбільше відчувається аромат перед дощем \коли понижається атм. тиск\ це свідчить про те щоароматичні гази які скопились в порожнинах каналізаційної мережі виходять на зовні.років 20 тому такіж запахи були тілки весною та восени під час замерзання грунту та його відходження від морозу але це було тільки де довгоексплуатована каналізація.таке стало можливим через...1.збільшення обектів гром. харч вяких відсутні жировловлювачі на зливі в каналізацію .2.непроведення робіт по очищенню колодязів відстійників від намулення .3 використанням засобів прання та миття посуду який вступае в реакцію з намуленням
рибак Показати IP 24 Липня 2018 12:39
Може пора вже Ліплянські очисні зробити і дати людям і річці спокій.
Рибак з милуш Показати IP 24 Липня 2018 21:23
Та з вишківськіх відстійників смердить так що це просто пиз....ц. які в сраку луди що тримають свиней? Керівникі просто знущаються з людей. Ще й при цьому не забуваймо як з відстійників скидали якийсь слиз що подохла майже вся риба в стирю від вишкова до маяків в 2016
лучанин Показати IP 25 Липня 2018 12:21
я думаю це підпільні м'ясо-ковбасні-цехи на пром. зонах та окраїнах, так смердять. учора в центрі з 20.00 до 22.30, не можна було відкрити вікна
Олена Показати IP 25 Липня 2018 17:52
Та всі знають що з дозволу Корчука на очисні міста Луцька що рядом з Липлянами, крім того що поступає з міста з каналізації майже щодня курсують асенізаційні машини і зливають у відстійники казна що.Не так давно з першого відстійника знову збирали ртуть. Лаборанти чешуть язиками і аналізів ніхто не робить. Та що поступає і яка вода на виході то в записах все "фількіна грамота". Гроші в деяких кармана без ртуті і смердять.... А смородом в Корчука не пахне,кондиціонер в кабінеті імпортний...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus