USD 39.80 40.10
  • USD 39.80 40.10
  • EUR 39.90 40.20
  • PLN 9.85 10.00

Кабмін пропонує нові покарання для ухилянтів

26 Грудня 2023 21:49
Разом із реєстрацією законопроєкту № 10378, який передбачає посилення мобілізації, Кабінет міністрів подав у Верховну Раду проєкт закону № 10379. Документ передбачає внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу щодо посилення відповідальності за військові правопорушення.

Якщо народні депутати підтримають ініціативу уряду, в Україні зростуть штрафи за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону, передає Кореспондент.

Зокрема, Кабмін пропонує встановити штраф за порушення призовниками, військовозобов’язаними й резервістами правил військового обліку (стаття 210 КУпАП) у розмірі від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8 500 до 17 000 гривень). Чинна норма КУпАП передбачає покарання від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 – 1700 гривень).

Читати ще: Велика мобілізація у 500 тисяч осіб: Залужний пояснив, звідки така цифра

Також законопроєкт пропонує суворіше покарання для працедавців, які не забезпечують персональний військовий облік своїх працівників. Зміни до статті 210-1 КУпАП передбачають штраф за порушення законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію, здійснене в умовах особливого стану від 9 000 до 12 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (153 000 – 204 000 гривень).

Також уряд пропонує збільшити термін давності за цими статтями до трьох років з дня вчинення або виявлення правопорушення. Термін давності для більшості адміністративних правопорушень в Україні становить три місяці.

Що стосується посилення кримінальної відповідальності, то за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації (у тому числі відмову від проходження медичного огляду) в особливий період, на військову службу за призовом осіб з-поміж резервістів пропонують карати позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років. Раніше норма про покарання саме за відмову від проходження медогляду була відсутня.

Читати ще: Мобілізація в Україні стане жорсткішою: нардепка повідомила деталі про новий законопроєкт

Серед іншого – законопроєкт пропонує запровадити можливість затримувати в особливий період людей, які порушили:

– законодавство про оборону,

– військовий обов’язок і військову службу,

– правила військового обліку,

– мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Термін затримання – на строк до трьох годин для складення протоколу, а в необхідних випадках для встановлення особи та/або з’ясування обставин правопорушення – до трьох діб.

Крім того, передбачається запровадження механізму, за яким не складатиметься протокол у разі вчинення в особливий період адміністративних правопорушень, розгляд яких віднесено до ТЦК та СП, якщо громадянин не з’являється без поважних причин або без повідомлення причин неприбуття на виклик військкомату.

При цьому зазначено, що до цього йому мали «належним чином» повідомити про дату, час і місце виклику. Своєю чергою військкомати повинні мати підтверджувальну інформацію про те, що громадянин отримав такий виклик.

Нагадаємо, до Верховної Ради внесли законопроєкт про мобілізацію. Він має на меті зміни у процедурі мобілізації, військовій службі та запроваджує можливість часткового звільнення чи перепочинку для чинних військових.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний підтримав виключення терміну «обмежено придатний» із законопроєкту про мобілізацію. На його думку, на сьогодні оперування ступенями інвалідності не є актуальним. Чи придатний чоловік до військової служби, чи непридатний – визначає військово-лікарська комісія, а не група інвалідності.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
владі Показати IP 27 Грудня 2023 00:18
Невже ви не розумієте - людина, відловлена на вулиці, насильно забрана від сім'ї, і кинута в окопи ніколи за вас воювати не буде. Не тіште себе надією, що людолови наберуть вам хороших солдатів.
232 до владі Показати IP 27 Грудня 2023 08:44
Ще й як буде!
Правда Показати IP 27 Грудня 2023 06:18
А можна чітко сформувати список захворювань які не дозволяють мобілізовувати.І все.Це можна зробити швидко.А ні.Бо це ж спотворить всю картину і вибє грунт у ВЛК і ТЦК.Це ж клондайк.
Обама Показати IP 27 Грудня 2023 07:56
Млять ! Розбігуться ті українці по усьому світі ...
Анонім Показати IP 27 Грудня 2023 11:39
та хто їх випустить. якби відкрили кордони то мало вже б хто залишився певно.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus