USD 39.75 40.04
  • USD 39.75 40.04
  • EUR 39.80 40.10
  • PLN 9.85 10.00

Кабмін скасував ПСО. Експерти прогнозують ріст тарифів та колапс в галузі теплокомуненерго

19 Травня 2021 18:13
Із завтрашнього дня в Україні скасовано фіксовані ціни (ПСО) на газ для підприємств теплокомуненерго. Таким чином, вони відправлені у вільне плавання, а відповідальність за тарифи на тепло і гарячу воду тепер лежить тільки на місцевій владі.

Таке рішення прийняли на сьогоднішньому засіданні Кабміну, повідомляє Страна.ua.

«Із завтрашнього дня уряд більше не регулює ціни на газ для теплокомуненерго і не зобов’язує Нафтогаз продавати газ для них за фіксованою ціною», – заявив прем’єр.

За його словами, тепер комунальники будуть самі укладати договори на поставку газу. Єдине послаблення, на яке пішов Кабмін – дозволив підприємствам змінювати постачальників газу навіть при наявності боргів за колишніми контрактами.

Денис Шмигаль сказав, що тепер тарифи для населення – виключно зона відповідальності місцевої влади. А неефективність менеджменту теплокомуненерго вже не дозволять прикривати спеццінами на газ.

«Тим часом, наслідки скасування ПСО можуть виявитися для житлово-комунальної сфери просто убивчими. Простою мовою це означає, що вже з нового опалювального сезону тарифи на опалення для населення будуть відпущені у вільне плавання. І, судячи з усього, будуть підвищені. І це зведе нанівець всі спроби влади регулювати ціни на газ для населення. Збільшення платіжок за опалення перекриє будь-яке зниження цін на газ для домогосподарств», – пише телеграм-канал «Політика країни».

Комунальники вже пророкують ринку колапс. Як заявили в профільній асоціації «Укртеплокомуненерго», вже на початку липня їм можуть зовсім обрізати газ за борги, які стрімко ростуть. Виробники тепла заборгували за газ більше 50 млрд.

Читати ще: Тарифи зростуть. Із 20 травня лучани можуть залишитися без гарячої води

При цьому борги держави по компенсації різниці в тарифах, які тягнуться ще з 2016 року, – 27 млрд.

На сьогодні різниця між ринковими цінниками на газ і тими, що закладені в тарифи на тепло і гарячу воду, – близько 30%, і не зрозуміло, що з цим робити далі.

«Скасування ПСО і перехід підприємств до роботи в умовах ринку газу при наявності колосальних боргів призведе до колапсу галузі вже в найближчі місяці і зриву опалювального сезону», – говорить віце-президент асоціації «Укртеплокомуненерго» Сергій Дунайло.

Як розповів експерт енергоринку Олег Попенко, скасування ПСО без надання будь-яких нових програм або банківських продуктів, спровокує колапс в сфері теплокомуненерго.

«По-перше зараз всі ТКЕ отримують газ без передоплати, хоча й за завищеними цінами. Нафтогаз уже розіслав ТКЕ умови придбання газу – це передоплата або гарантії органів місцевого самоврядування. Це нездійсненна умова для малих і середніх населених пунктів з дефіцитними бюджетами – у них просто немає грошей на закупівлю газу.

По-друге, більшість ТКЕ затверджували свої тарифи при більш низьких цінах на газ. Нафтогаз же зараз пропонує їм по 8 200 за тисячу кубів, а після скасування ПСО ціна буде близько 9 500 гривень. Це автоматично призведе до того, що всі ТКЕ будуть погоджувати нові тарифи на тепло і гарячу воду, вище існуючих на 30 до 60%. Це означає, що платіжки за тепло в квартирі в 50 квадратів виростуть до нового опалювального сезону на 1-2 тисячі гривень», – підрахував Попенко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 9
НАФТОГАДЬ Показати IP 19 Травня 2021 18:40
А НАМ ВСЬО РАВНО. МИ КОСІМ БАБЛО
Лучанин Показати IP 19 Травня 2021 18:53
Тепер побачимо, як наша місцева влада знизить тарифи. Вони ж тільки обурюватись можуть і говорити, що у всьому ВР винувата. Все, тепер все у ваших руках
Анонім до Лучанин Показати IP 19 Травня 2021 22:33
підвели під монастир місцеву еліту...
Народна прокуратура Показати IP 19 Травня 2021 19:28
Радійте, хто так хотів нових облич у владі!!!
Май_даун до Народна прокуратура Показати IP 20 Травня 2021 03:15
Слава майдану!
Aleksasha Показати IP 19 Травня 2021 23:37
Ось вам і рехворми. Всі надра народу, отримайте і розпишіться.
Микола Показати IP 20 Травня 2021 07:12
То для чого потрібна верховна рада, коли вони нічого не можуть вирішити ???
ну Показати IP 20 Травня 2021 09:11
європа нам поможе. браття європейці поможіть хто чим може.!!!)))
Анонім Показати IP 20 Травня 2021 09:37
При чому тут місцева еліта? Центральна влада знайшла спосіб скараскатись проблем з тарифами і знайшли царів відбувайлів. А в кінці кінців заплатять люди.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus