USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Тарифи зростуть. Із 20 травня лучани можуть залишитися без гарячої води

17 Травня 2021 21:09
20 травня мешканці Луцька, а також усі комунальні заклади, які отримують послуги гарячого водопостачання від котелень, що працюють на природному газі, імовірно, залишаться без гарячої води. Така ж ситуація може очікувати абсолютну більшість українських міст, де подають гарячу воду.

Наскільки довго вимкнуть гарячу воду, наразі невідомо. Все буде залежати, зокрема, від того, наскільки сумлінно населення сплачуватиме борги за вже спожиті послуги гарячого водопостачання та опалення.

Директор ДКП «Луцьктепло» Іван Скорупський розповів Інформаційному агентству Волинські Новини, що підприємство на сьогодні має єдиного гарантованого постачальника природного газу – це АТ НАК «Нафтогаз України».

Відповідно до Положення про покладення спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу (ПСО), Кабмін поклав зобов’язання на АТ НАК «Нафтогаз України» як на єдиного постачальника газу для виробників тепла.

Протягом дії цього положення будь-який виробник тепла, повністю розрахувавшись зі всіма борговими зобов’язаннями перед «Нафтогазом України», міг змінити постачальника, аби купувати газ на зовнішніх ринках. Однак компаній, які могли б повністю розрахуватися за газ із «Нафтогазом України», обмаль.

На сьогодні виробники тепла в Україні заборгували за спожитий газ «Нафтогазу України» понад 50 мільярдів гривень, 10 мільярдів із яких – це штрафи та пені. Левова частина цієї заборгованості припала на останніх п’ять років. АТ НАК «Нафтогаз України», попри пандемію та карантинні обмеження, продовжує нараховувати штрафи і пені. Водночас ДКП «Луцьктепло», відповідно до чинного законодавства, не може відключити боржнику послуги чи застосувати щодо нього якісь непопулярні дії.

У цілому ДКП «Луцьктепло» боргує «Нафтогазу» 350 мільйонів гривень, із яких 55 мільйонів – це штрафи та пені.

«Протягом дії Положення про покладення спеціальних обов’язків, зокрема в останні роки, ми купували газ за цінами орієнтовно на 1000 гривень за 1000 кубометрів вищими, ніж ринкові, – зазначив Іван Скорупський. – Дію ПСО вже продовжували в травні 2020-го на рік. І хоч рік минув, проблеми в галузі виробництва тепла тільки накопичилися. Кабмін зараз приймає рішення припинити дію ПСО. Таким чином усіх виробників тепла підштовхують на вільний ринок природного газу, де діють певні умови закупівлі, зокрема передплата. Натомість чинні договори з «Нафтогазом України» передбачали післяплату. Зрозуміло, що за послуги, які ми надаємо, а це постачання теплової енергії та гарячої води, всі споживачі здійснюють післяплату. Аби вийти на попередню оплату, потрібно підготувати проєкти законів, які передбачили б і передоплату споживачів, щоб уникнути касового розриву».
ПСО та договір із «Нафтогазом України» передбачали: якщо ДКП «Луцьктепло» забезпечує рівень розрахунків за газ на рівні 90% на післяплаті, то матиме газ на наступний період. У разі скасування ПСО жоден постачальник на ринку не продасть газ підприємству з боргами.

«Тобто, якщо ми в місяць мали намір купити, наприклад, півтора мільйона кубометрів газу за 18 мільйонів гривень і не повністю розрахувалися, то цей постачальник уже наступного місяця газу нам не дасть», – пояснив Іван Скорупський.

Щоб своєчасно розпочати опалювальний період ДКП «Луцьктепло» потрібні 120 мільйонів гривень: 40 мільйонів гривень у вересні, аби купити газ на жовтень, та 80 мільйонів гривень у жовтні, щоби забезпечити газом котельні в листопаді. Натомість споживач, отримавши послугу в жовтні, заплатить за неї тільки в листопаді.

«Тобто ми постійно будемо в так званому грошовому дефіциті. Споживач ще не отримає послуги, а ми муситимемо десь взяти гроші. І на сьогодні на запитання, де взяти ці гроші, відповіді немає… Ця ситуація стосується всіх виробників тепла в Україні. Ще жодне підприємство не заявило, що має фінансовий ресурс, аби гарантувати собі зиму», – звернув увагу директор «Луцьктепла».

Сьогодні газ на «Українській енергетичній біржі» коштує близько 11 750 гривень за 1000 кубометрів газу. АТ НАК «Нафтогаз України» в особі дочірньої компанії «Нафтогаз Трейдінг» у переддень відміни ПСО, тобто перед Великоднем, запропонували «Луцьктеплу» купувати газ за 8300 гривень.

«До сьогодні ми не знаємо, за якою ціною купуємо газ, бо зазвичай «Нафтогаз України» оприлюднює ціну в кінці місяця використання. Ми чітко розуміємо, що в тарифі закладена неринкова ціна і не та, за якою «Нафтогаз України» її декларує. При цій вартості ми використовуємо газу орієнтовно на 17-18 мільйонів гривень на місяць. Споживачі сплачують за послуги близько 12 мільйонів гривень. Решта – це втрати з трубопроводів теплових мереж, втрати в системі гарячого водопостачання, наприклад, коли хтось не подає показники лічильника й ми втрачаємо з об’ємів. Тобто є велика дельта, яка не повертається».

Оскільки в тарифі закладена неринкова вартість газу, «Луцьктепло» готує на розгляд виконкому проєкт рішення про зміни тарифу. З 1 липня цього року ціна на гарячу воду зросте на близько 25% – до 151 гривні за кубометр. Зараз вартість кубометра гарячої води становить 122-124 гривні.

У підприємства та міста зараз немає коштів, аби покрити дефіцит у газі, виробити і подати гарячу воду населенню.

Однак у районі ЛПЗ функціонує твердопаливний котел у котельні, що на вулиці Боженка, 34. Він працює на трісці. Нещодавно «Луцьктепло» перепідключило споживачів, які користуються гарячою водою від котельні на Даньшина, 10, до твердопаливної котельні. І на сьогодні понад 5200 користувачів гарячої води із 41 тисячі матимуть гарячу воду, незалежно від того, чи надійде газ.

Крім того, на вулиці Стефаника працює котельня на твердопаливній палеті. Завдяки її роботі госпіталь ветеранів війни також буде забезпечений тепловою енергією та гарячою водою.

Як нагадав Іван Скорупський, опалювальний період 2020-2021 «Луцьктепло» розпочинало із заборгованістю лучан за послуги в розмірі 90 мільйонів гривень. Наразі заборгованість населення становить близько 135 мільйонів гривень. Своєю чергою, за 46 мільйонів гривень, які лучани заборгували за останній опалювальний сезон, гарячою водою місто можна було би забезпечити на три літні місяці.

«Ми активно звертається до наших користувачів і наголошуємо: від вашої повноцінної оплати залежить те, чи отримуватимете ви послуги надалі. На сьогодні, як і напередодні Великодня, ми вже отримали повідомлення від оператора системи розподілу АТ «Волиньгаз» про те, що 20 травня о 7 годині ранку ми змушені закрити всю запірну арматуру, якою подається природний газ на наші джерела виробництва тепла, тому що не перебуваємо в переліку підприємств, які забезпечені цим ресурсом на 20 травня. На інформаційній платформі оператора транспортної системи «Укртрансгазу» постачальники газу вносять інформацію про те, чи є в споживача ліміт. «Нафтогаз України» цю інформацію по «Луцьктеплу» вже забрав і газ на 20 травня у нас не закуплений. Тому ми змушені будемо виконати повідомлення «Волиньгазу». Інакше щодо нас будуть застосовані штрафні санкції», – розповів очільник «Луцьктепла».

Отож, 20 травня лучани, які отримують послуги від котелень, що працюють на природному газі, залишаться без гарячої води. Школи, садочки, всі лікарняні заклади, залежні від котелень, які працюють на природному газі, теж будуть відключені. Наскільки довго, поки що невідомо. Усе буде залежати від того, чи сумлінно населення сплачуватиме борги за вже спожиті послуги гарячого водопостачання та опалення.

«Залежно від того, як платитимуть лучани, чи зможемо ми назбирати протягом місяця 18 мільйонів гривень, будемо розглядати питання закупівлі газу, включення котелень і виробництва гарячої води. Зараз ми шукаємо ресурси, аби знайти кошти на опалювальний період, тому що це глобальніша проблема».

Сьогодні 80% коштів, які сплачують споживачі, спрямовуються «Нафтогазу України». Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України №217 про алгоритм розподілу коштів, оскільки в тарифі «Луцьктепла» 80% – це доля енергетичних ресурсів (природний газ, електроенергія, послуги з їх розподілу), то всі кошти, які сплачують споживачі, в банку автоматично розщеплюються і 80% спрямовуються «Нафтогазу України».

«Щоби ми далі мали можливість купувати газ самостійно, потрібно цю постанову скасовувати, тому що ми не зможемо знайти фінансовий ресурс, аби купити газ. Ще у червні ця постанова діятиме. Тобто ще в червні «Нафтогаз» забере з наших рахунків гроші за газ, який ми використовуємо в травні», – сказав Іван Скорупський.

Як пригадав, у лютому 2021 року між Асоціацією міст України та Кабінетом Міністрів України був підписаний меморандум, згідно з яким міста мали не підвищувати тарифи до ринкової вартості. Ці умови міста виконали, натомість влада не дотрималася своїх зобов’язань щодо компенсації різниці в ціні за газ.

«Ми надавали послуги за економічно необґрунтованими тарифами. В умовах, у яких ми сьогодні опинилися (якщо скасують ПСО, якщо ми вийдемо на ринок), якщо, як згадував, вартість гарячої води зросте на 25%, то в опалювальний період вартість послуги за тепло може зрости навіть на 35%. Це буде колосальне навантаження на сімейні бюджети. А ми передусім залежні від вартості енергоресурсів», – зауважив очільник «Луцьктепла».

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
Суддя Дреддд Показати IP 17 Травня 2021 22:29
мда, бойлєр ще пригодиться...
Анонім Показати IP 17 Травня 2021 22:43
Навіть не дочитав до кінця. Все ясно. У нашій країні стабільність тільки у одному- постійному зростанні цін і тарифів. І якщо замерзнути взимку, думаю не дадуть,( хоча у нас все можливо), то за гарячу воду можна забути. Проблеми населення нікого не цікавлять. Ставте бойлери, якщо витримає проводка. Ніхто не обіцяв, що по дорозі в Європу, все буде в шоколаді.
Дідо до Анонім Показати IP 18 Травня 2021 00:47
от і маєте
Дідо до Дідо Показати IP 18 Травня 2021 09:34
Хто не скаче той москаль!
123 до Анонім Показати IP 18 Травня 2021 08:38
Ставте ставте бойлери, зараз світло в 2 раза піднімуть.
Ойай Показати IP 17 Травня 2021 23:12
Да бистріше підвищуйте вже, а то покращення не відчувається...
Анонім Показати IP 18 Травня 2021 00:27
Набридло кожен день читати новини про покращення життя. Дайте якусь сумну новину
До всіх Показати IP 18 Травня 2021 07:20
Куда ще вище, подуріли чи що ?
Остап Вакарчук Показати IP 18 Травня 2021 08:28
Вони сволота і зі світлом нас дістануть. З 01 липня 2021 року у двічі піднімають тарифи на використання населенням електроенергії в Україні. Ніби, якщо використовуєш світло не більше 100 кіловат на місяць, то найменший ціновий тариф, якщо 200 кіловат, то у два раза збільшується тариф, а якщо більше 200 кіловат використав за місяць, то тарифи захмарні. Та що і від бойлера не помиєшся нормально, накладно буде пересічному громадянину і бойлер використовувати.
Ноунейм Показати IP 18 Травня 2021 08:38
Скільки вам ще треба боргів щоб збанкротувати?
ВІРУС Показати IP 18 Травня 2021 09:05
СВИНЯ ВСЕ ЖИТТЯ НЕ МИЄТЬСЯ І САМА ЖИРНА,А МЕДВІДЬ ЦІЛУ ЗИМУ І САМИЙ ЗДОРОВИЙ.
999 Показати IP 18 Травня 2021 10:03
Доскакались на тих майданах, що при Ющенкові з Тимошенчихою, що при Порошенкові з Зеленським, всі вони одного поля ягоди. Ведуть Україну невідомо куди??? А страждає простий українець. Де той хохол візьме гроші на комуналку, якщо 80% населення в державі отримує пенсію та зарплату найнижчу на пострадянському просторі, щодо Європи, то я вже не кажу. Ось і вибирай або заплати всі гроші за комуналку, а потім труси з носками штопай - кожний день.
333 до 999 Показати IP 18 Травня 2021 15:57
Одного януковича ви не згадуєте, одна законтачена янночка вам мила та до серця. Вас на Майдані не п*з*ил* ?
? до 999 Показати IP 18 Травня 2021 15:59
В тебе в голові каша, як в розумововідсталого. Все в кучі, і так по хитрож.пому ти янека відмазуєш, що я напевно знаю, хто ти такий.
Труба зовьот до 999 Показати IP 18 Травня 2021 16:03
Клятий Порошенко, знову тарифи підняв. Добре що зек тарифи тримав, хоча розісрав всі золотовалютні резерви в 42 млрд. доларів, і збанкрутував Україну. Але то таке ...
Дєд до Труба зовьот Показати IP 18 Травня 2021 22:57
Золоте під час майдану, тю-тю...
До Людей Показати IP 18 Травня 2021 10:14
Я ще із зими не можу розплатитися за опалення і гарячу воду, а тут ще й щомісячний платіж в 350 грн, плюс підвищення тарифів. Не ІЗДІВАЙТЕСЯ, люди що мають віддати всю мінімальну зарплату за опалення і ще кредит брати, щоб погаситиборги перед комунальними службами? Замахали.
Пффф до До Людей Показати IP 18 Травня 2021 17:14
Працювати не пробували? Тоді будуть гроші і на комуналку і на їжу і на все інше.
ха Показати IP 19 Травня 2021 21:43
да пх. все рівно піднімуть, пишіть не пишіть. Як там 14 тий рік "гідності"?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus