USD 39.00 39.35
  • USD 39.00 39.35
  • EUR 39.10 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Кандидати у голови ОТГ: приховання патрійності, адмінресурс, думки місцевих

26 Жовтня 2017 17:15
29 жовтня на Волині – вибори голів та депутатів у 19 об’єднаних територіальних громадах. Продовжуємо детальніше знайомитися з головними суперниками на посади голів ОТГ, йдеться у ІІ частині матеріалу газети Волинські Новини від 26 жовтня (№ 42 (90).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ І ЧАСТИНУ: КАНДИДАТИ У ГОЛОВИ ОТГ: ПРИХОВУВАННЯ ПАРТІЙНОСТІ, АДМІНРЕСУРС, НОВІ СТАТКИ

Володимир-Волинський район

У Зарічанській та Оваднівській об’єднаних територіальних громадах лише по одному кандидату на посаду голови ОТГ.

У Зарічанській – нинішній голова Зарічанської сільської ради, самовисуванець Ігор Пальонка. Сім років тому йому чимало справ доводилося починати з нуля – ремонтувати дороги, облаштовувати вуличне освітлення, встановлювати дитячі майданчики й навіть відкривати дитсадок.

В Оваднівській ОТГ на посаду голови шляхом самовисування балотується теперішній Оваднівський сільський голова Сергій Панасевич. До цієї ОТГ увійдуть чотири сільради Володимир-Волинського району – Оваднівська, Галинівська, Красно­ставська, Білинська, а також Гайківська сільрада Турійського району. Сергій Панасевич уперше став сільським головою у 2010 році, у 2015 році громада знову довірила йому цю посаду. До роботи в органах місцевого самоврядування мав власну справу – заснував приватне підприємство «Колос», яке спеціалізувалося на заготівлі й переробці лісу.

Турійський район

У Турійській ОТГ фаворит передвиборної гонки – чинний Турійський селищний голова Олексій Безсмертний. Балотується від БПП «Солідарність», районний осере­док якої й очолює. Уперше сільським головою його обрали у 2002 році. До того працював керівником дитячого гуртка з туризму, вчителем історії у школі, її директором, начальником відділу внутрішньої політики в райдержадміністрації.

Вирішив спробувати себе у боротьбі за посаду голови молодий та амбітний учасник АТО Борис Дубасов, якого підтримує «Українське об’єднання патріотів – УКРОП». Проходив службу в армії у внутрішніх військах в роті спеціального призначення, мобілізований у 2014 році. Служив у 51-й бригаді, входив у тактичну групу «Колос». У 2010 році працював на залізничній станції черговим, у 2015 році призначений на посаду начальника станції «Турійськ» Рівненської дирекції залізничних перевезень Львівської залізниці.

У Луківській ОТГ на посаду голови два кандидати – нинішній голова Луківської селищної ради Анатолій Климук (самовисуванець) та Андрій Богданчук («Народний Рух України»). У 2015 році Анатолій Климук став очільником громади від партії УКРОП. Луківчани відгукуються про нього як про господарника.

Андрій Богданчук – приватний підприємець, має пилораму. У чоловіка активна громадянська позиція.

Рожищенський район

У Копачівській ОТГ – 5 претендентів на крісло очільника. Найбільше шансів у нинішнього Копачівського сільського голови Олександра Совтиса, який балотується як самовисуванець. Олександр Євгенійович за освітою економіст, працював у різних банківських установах. Починав з банку «Україна», де був і економістом, і начальником відділення. Перед тим як стати сільським головою, до 2015 року трудився у ТзОВ «Хадеа Стіл Компанія» на посаді бухгалтера. Люди кажуть про нього коротко: господарник. Адже за два роки зумів знайти можливість і ФАПи підтримати, і клуби поремонтувати, світло на вулицях облаштувати, зупинки встановити тощо.

Його найближчий суперник – самовисуванець Леонід Хведчак, голова Кременецької сільської ради. Місцеві розповідають, що пан Леонід заручився підтримкою БПП «Солідарність» та радикалів. До слова, представник останніх, депутат Волинської облради Сергій Котюк, який активно агітує за Хведчака, розробляє піщаний кар’єр і, ймовірно, має намір отримати нову земельку в ОТГ для свого бізнесу. Нагадаємо, кар’єр розташований за кілька кілометрів від Рожища на території Носачевичівської сільради. КамАЗи з піском цілий день курсують вулицею Промисловою в напрямку Луцька. Тріщини у будинках, розбита дорога, страх за власні життя та здоров’я дітей – таку ціну платять жителі цієї вулиці Промислової. Сергій Котюк пускати іншим шляхом великогабаритний транспорт не хоче, ремонтувати дорогу теж.

Наші джерела повідомляють, що від БПП у Копачівській ОТГ почали скуповувати голоси виборців на підтримку своїх.

Ківерцівський район

У Жидичинській ОТГ – свої «каруселі». Молода й амбітна голова Жидичинської сільради Юлія Дащук поступатися кріслом очільника не планує. Тому як самовисуванець заручилася підтримкою БПП і самого Гунчика. Про Юлю місцеві мають різні думки. Багато хто розповідає, що дівчина надзвичайно дбає про Жидичин, але значно менше уваги приділяє іншим селам. А ще помітили люди, що з Жидичинської сільради часто звільняються працівники.

Ще один кандидат на посаду голови ОТГ Вадим Дужик заручився підтримкою важковаговика політичних ігор, свого тестя – депутата Волинської облради, представника Радикальної партії Ляшка Анатолія Грицюка. Дарма, що Вадим Дужик – водій і в органах місцевого самоврядування досвіду абсолютно не має. Зате має тил, а тил дає гроші.

Ще одна кандидатка на посаду голови Жидичинської ОТГ – Галина Матвіюк, яка балотується шляхом самовисування. Нині вона вихователь у Волинському ліцеї-інтернаті Волинської обласної ради. А перед цим два роки працювала секретарем Жидичинської сільської ради. Тож робота в системі місцевого самоврядування їй добре відома.

У Цуманській ОТГ головні претенденти на посаду голови – само- висуванці: Цуманський селищний голова, учасник бойових дій Анатолій Дорошук та колишній міліціонер, нині пенсіонер Микола Фень.

Анатолій Дорошук довгий час працював у лісовій галузі. Був мобілізований під час третьої хвилі. Служив старшим на найближчому до Донецька контрольно-пропускному пункті «Мар’їнка». Після повернення додому за ініціативи громади балотувався на посаду Цуманського селищного голови. За менш як два роки, незважаючи на бюрократію, Анатолій Дорошук зробив чимало для розвитку громади: замінили покрівлю приміщення початкової школи, у 2017 році зробили тут ремонт на першому поверсі, працюють над реконструкцією системи водовідведення селища, з 2016 року почалися інтенсивні ремонтні роботи в Цуманській районній лікарні, належно облаштували центральну площу тощо. Підтримку Анатолію Дорошуку висловила і народний депутат України Ірина Констанкевич.

Микола Фень – підполковник у відставці, досвіду в органах місцевого самоврядування не має. Цього кандидата активно підтримує провладна партія. Додамо, що порошенківці вдаються до усіляких методів, аби лишень пропхнути своїх на керівні посади і не втратити позицій.

Іваничівський район

За крісло голови Іваничівської ОТГ – справжній батл. Головні конкуренти – Іваничівський селищний голова Федір Войтюк (УКРОП) та голова Іваничівської райради Андрій Бадзюнь («Свобода»). Команда останнього не гребує жодними методами, аби здобути перемогу. Андрія Бадзюня характеризують як людину, яка абсолютно не відзначається дипломатичністю. Про його емоційну вдачу, тоталітарний метод управління ширяться легенди. Окрім того, за два роки головування в райраді саме з його ініціативи на розвиток Іваничівської селищної ради не було виділено жодної копійки. Натомість не обділив свою рідну Грядівську сільраду, якій дали з бюджету понад мільйон гривень.

Федора Войтюка селищним головою обирали вже двічі. У 2015 році вибори були особливо важкі.

«Були і судові справи, і тиск. Місцеві представники партії «Свобода» хотіли будь-якими способами зняти мене з посади. Проте суд усе ж визнав, що вибори пройшли чесно», – зазначає Федір Васильович.

Про те, як господарює у громаді Федір Войтюк, свідчать результати його роботи: освітлені вулиці, ремонт каналізаційних мереж, облаш­тування дитячих майданчиків, ремонт кабінетів дитячої консультації та придбання медичного обладнання тощо. Саме за період головування Федора Войтюка Іваничі почали активно співпрацювати із закордонними сусідами – польською ґміною Конськоволя та німецьким містом Ерцгаузен.

Підтримку Федору Войтюку засвідчили народний депутат Ігор Гузь та голова Волинської облради, член президії УКРОПу, засновник Фонду «Тільки разом» Ігор Палиця.

Ратнівський район

У Велимченській ОТГ запекла боротьба між двома кандидатами-самовисуванцями – головою Велимченської сільради Анастасією Павлович та головою Датинської сільради Іваном Кобуком.

Молода, енергійна та амбітна юристка Анастасія Павлович два роки очолює Велимченську громаду. Дівчині тільки 26. До цього вона працювала в Ратнівському відділенні Пенсійного фонду України. Нині у її підпорядкуванні – два села в цьому ж районі – Велимче та Дош­не. Коли Анастасія балотувалася на посаду голови в 2015 році, її кандидатуру підтримали майже 60% виборців. І не розчарувалися.

Іван Кобук, розповідають місцеві, у Датинській сільраді має авторитет. Тому люди були дуже здивовані, коли всього за кілька днів до реєстрації у кандидати він вирішив припинити членство в партії «Батьківщина» та балотуватися у голови Велимченської ОТГ шляхом самовисування за негласної підтримки БПП. Люди кажуть, що особисто голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик викликав його на «співбесіду», де у разі перемоги пообіцяв чималу суму на розвиток ОТГ. Та щось останнім часом, подейкують датинці, Іван Григорович у БПП розчарувався.

Любомльський район

У цьому районі створюються три ОТГ – Любомльська, Рівненська та Головненська.

У Рівненській ОТГ шляхом самовисування балотується колишня Рівненська сільська голова Ольга Бондарук та від БПП – Рівненський сільський голова Володимир Крижук.

Ольгу Бондарук у Рівному пам’ятають як очільницю, завдяки якій у селі добудували школу та зробили дорогу. Організаторські здібності та наполегливість Ольги Миколаївни у розв’язанні цих питань помітив і тодішній губернатор Борис Клімчук.

Кажуть, що Володимир Крижук і донині є членом партії «Батьківщина», однак політичне забарвлення вже почав активно міняти. Місцеві помітили, що якраз у період передвиборної кампанії в сільраді перед зимою почали і бруківку класти, і спортмайданчик зі штучним покриттям облаштовувати. Така собі наочна агітація за бюджетні гроші.

У Головненській ОТГ безсумнівний лідер на посаду голови – нинішній Головненський селищний голова, самовисуванець Микола Демидюк. За час головування з не найбагатшим бюджетом йому вдалося реконструювати стадіон, зробити капітальний ремонт амбулаторії та будинку культури.

У Любомльській міській ОТГ охочих сісти в крісло очільника п’ятеро. Найбільше шансів у Любомльського міського голови Романа Ющука. Бюджет Любомля – чималий, адже тут багато автозаправок, з яких надходить акциз. Найбільшим досягненням Ющука місцеві називають ремонт доріг. Люди характеризують його як людину, якій важко йти на компроміс.

Бачить себе очільником ОТГ голова Любомльської райради, свободівець Микола Сушик. Місцеві звернули увагу, що він буває на всіх мітингах. Але далі участі в акціях розв’язання піднятих питань не рухається.

Головний бухгалтер Любомльського відділення управління виконавчої дирекції фонду соцстрахування Антоніна Куць балотується від «Батьківщини». Її підтримує чимало жителів сіл Борки, Куснища та Запілля.

Старовижівський район

У Старовижівському районі вибори також у трьох громадах. У Сереховичівській ОТГ лишився фактично один реальний претендент на посаду голови – Сереховичівський сільський голова Ростилав Шиманський. В інтерв’ю місцевій пресі він запевняє, що балотується як самовисуванець, і каже: «Якщо в селі почнемо зважати на політичну доцільність – то це вже не робота!». Насправді ж Шиманського підтримує БПП та особисто нардеп Степан Івахів.

У Дубечненській ОТГ головні конкуренти – Дубечненський сільський голова Анатолій Костючик та вчитель місцевої школи Дмитро Кабанов. Анатолій Костючик балотується від БПП. Воно й не дивно, адже це округ нардепа Івахіва.

У Смідинській ОТГ два претенденти на посаду голови – помічник народного депутата Ігоря Гузя Оксана Піцик та Смідинський сільський голова Петро Маринюк.

Оксана Піцик вчителювала у місцевій школі. З її ініціативи у селі діють дві громадські організації – «Смідинська ініціатива» та «СМІДИН». За час роботи цих організацій та співпраці з Ігорем Гузем, який, до слова, родом зі Смідина, у цю громаду залучили чималі кошти з державної субвенції (облаштували дитячі майданчики, перекрили дах клубу й відремонтували покрівлю школи в селі Рудня, придбали у навчальний заклад твердопаливний котел та комп’ютерний клас тощо).

Петро Маринюк є сільським головою з 2015 року. До того довгий час працював у структурах Управління водних ресурсів. Свого часу був членом Партії регіонів.

Згідно із результатами соціологічного дослідження, проведеного Центром Разумкова у період з 6 до 11 жовтня 2017 року, Президенту, лідеру БПП «Солідарність», не довіряють 68,2% українців. Нагадаємо, що у 2014 році Порошенко переміг на президентських виборах, набравши 54,7% голосів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Антиюля Показати IP 26 Жовтня 2017 20:35
Жидичин за Матвіюк
василь Показати IP 24 Вересня 2020 09:14
ПРАВДА ТУТ-ФЕНЬ МИКОЛА ДАНИЛОВИЧ ПОЛКОВНИК У ВІДСТАВЦІ УЧАСНИК АТО ТА НЕ ЙДЕ НА ГОЛОВУ ОТГ ВІД ПОРОШЕНКА

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus