USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

Карантинна верба б’є: як лучани освячували гілочки в храмах міста. Фоторепортаж

12 Квітня 2020 11:46
Напередодні вихідних на Волині оголосили посилення карантинних заходів, проте це не зупинило лучан, які виявили бажання освятити вербу в останню неділю перед святом Воскресіння Господнього.

Журналісти Інформаційного агентства Волинські Новини проїхались храмами міста та поспостерігали, як все відбувалось.

Напередодні вихідних у Волинській ОДА, щоб запобігти поширенню коронавірусу, обмежили в області перебування людей в громадських місцях та пересування у вихідні та святкові дні (з 13 години 00 хвилин суботи до 06 години 00 хвилини першого робочого дня після вихідних, святкових днів), починаючи з 11 квітня 2020 року. Серед багатьох волинян це спричинило паніку, вони ринулись в черги купувати продукти, дехто думав, що за вихід з дому штрафуватимуть.

Згодом, щоправда, пояснили, що виходити з дому не забороняють, а лише просять і рекомендують. Та чи зупинить це того, хто не дослухається закликів священників дивитись трансляції богослужінь вдома? Звичайно ні. То ж чимало лучан (хоча набагато менше ніж зазвичай) вирушили до храмів міста на богослужіння.

Вербна неділя у кафедральному Соборі Святої Трійці пройшла спокійно і без порушень. Священнослужителі храму ще раніше просили людей за можливості доєднатися до служби через перегляд онлайн-трансляції. Зокрема, митрополит Луцький і Волинській Михаїл з цього приводу процитував Біблію:

«В приповістях Соломона написано: «Обачний, бачачи лихо, ховається, а легковажний іде далі і зазнає кари». Тобто я би хотів, щоб сьогодні віряни, насамперед, раділи духовно, відзначаючи усі свята, зокрема Вербну неділю та Пасху, але були обачними та не стали носієм хвороби, не заразилися самі і не заразили інших».

У соборі провели низку приготувань, аби забезпечити максимально комфортне та безпечне перебування людей на території та всередині храму. Звечора намалювали розмітку на території вказівними стрілками із написами «вхід» та «вихід», аби люди дотримувалися вказаної дистанції у півтора-два метри.
За дотриманням цього слідкують священнослужителі. Жодних натовпів людей ні у храмі, ні на території немає.

При вході людей зустрічає священник, який нагадує про необхідність носити маску та дотримуватися дистанції. Також на церковному подвір'ї інший священник здійснює символічне побиття вербовою лозою. Він теж нагадує про необхідність дотримуватися дистанції. Усередині храму також все за правилами: людей не багато, між ними є необхідна дистанція.
Як сказав один із священників, «ми просимо людей потерпіти. Все проходить і це також пройде. Головне - бути здоровими та живими».

У Соборі Всіх Святих Землі Волинської, як і в більшості храмів в Луцьку, богослужіння на Вербну неділю відбулося. Вірян на території храму було досить багато, але священники у мікрофон закликали: «Браття і сестри, дотримуйтесь безпечної дистанції, всі встигнуть посвятити вербу».

Чи допомагали ці заклики та поради? Не завжди. Знаючи український менталітет, можна здогадатися, що окремі віряни дотримувалися дистанції, натомість інша частина людей перебувала у скупченні. Насправді так і було. Побачивши журналіста з камерою, окремі прихожани почали перешіптуватися «о, вже знімає», а один із вірян почав фотографувати його на телефон.
Звернувши увагу на камеру, заклики дотримуватися дистанції стали частішими. А один зі священників попросив допомогти вірянам в дотриманні дистанції, а «не знімати і потім писати гадості».

Відзначимо, що деякі з людей були без масок, але це швидше виняток, ніж закономірність, до того ж вони старалися не перебувати у скупченні прихожан, а стояли осторонь. Також збереглася традиція цілувати священникам руки, хоча сфотографувати цей процес нам не вдалося. Проте окремі прихожани були більш дружелюбні та просили їх сфотографувати з гілочками верби, які вони невдовзі понесли до своїх осель.
У Храмі преподобного Іова Почаївського ПЦУ - не велелюдно, святкове богослужіння тут відбувається на вулиці, в дворі храму. Прихожани дотримуються дистанції, більшість з них в масках.
А в Свято-Іллінському храмі УПЦ богослужіння вже завершилось, але потік жителів району ЛПЗ до храму не зменшується – ті, хто довго спали, поспішають отримати освячену вербу та привітати нею близьких. Жодного скупчення людей тут немає, люди одягають маски на власний розсуд, проте далеко не всі.
Інформаційне агентство Волинські Новини, своєю чергою, закликає вірян, які все ж ідуть на богослужіння до церкви, виконувати всі правила карантину та перебування у храмі на час поширення хвороби, адже здоров’я – це найважливіше.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 29
Отакої Показати IP 12 Квітня 2020 11:56
Це карантин?????Де поліція???
Баба Ганя до Отакої Показати IP 12 Квітня 2020 13:28
Як де? В парку в кущах
Іііі до Отакої Показати IP 13 Квітня 2020 16:30
Та подивіться скільки людей сьогодні совається надворі !!!!!!!!!! без масок, зустрічаються- вітаються, минають один- одного і не дотримуються соціальної дистанції ((((( Чого вчепились до церкви і віри
Шш Показати IP 12 Квітня 2020 12:08
Немає слів... Куди котиться світ...
Олександр до Шш Показати IP 12 Квітня 2020 13:18
То-то і є! Куди котиться світ, яким так легко маніпулювати??? Ну що ж, "розвідка боєм" вдалася. Тепер суспільству, якщо його так можна назвати, втюрять будь-що. Перевірено "коронавірусом"
Василь Показати IP 12 Квітня 2020 12:19
"Розумні люди вчаться на помилках других,а дурні-на своїх "-начебто слова Бісмарка.Досвіду Італії,Іспанії і США мало????Український менталітет!!
Якого Показати IP 12 Квітня 2020 12:41
якого милого 200тисячне місто наражається на небезпеку?
Лучанин Показати IP 12 Квітня 2020 12:49
І скільки ж з них бацили додому повезло? Люди якщо віруєте, моліться вдома. Будуйте храми душ своїх. Всі католики сидять вдома і дивляться службу онлайн.
АБАТ Показати IP 12 Квітня 2020 13:26
А де стрілки в сорону Гараджі???
Стас Показати IP 12 Квітня 2020 13:55
Хай бог їх береже і допоможе вилікуватися від коронавірусу , правда всіх не спасе , когось до себе забере
Саша Показати IP 12 Квітня 2020 13:57
Верба їх не спасе від вірусу
Лучанка Показати IP 12 Квітня 2020 14:11
не тільки ж себе наражають на небезпеку. Потім билло повалить у гості! Коли вже введуть надзвичайний стан?! Не розуміють по-хорошому!
Олександр до Лучанка Показати IP 12 Квітня 2020 17:38
А Ви їх в гості не пускайте, раз така правильна. Всіх ділов
Анонім до Олександр Показати IP 12 Квітня 2020 21:20
Їх тепер, по-хорошому, треба в домівках без права на вихід позакривати.
О00 Показати IP 12 Квітня 2020 14:42
Загляньте в епіцентр, а тоді коментуйте. Там купа людей, і 102 ніхто не викликає, а церковна служба вам всім мішає бо віри ви не маєте. В Євангелії написано - по вірі вашій буде дано вам. І я в те вірю.
факт до О00 Показати IP 12 Квітня 2020 16:27
Що ви до того Епіцентру причипились? Невже за стільки років не зрозуміли, що в Україні всім правлять гроші як і світом?! Пишіть що завгодно, а в них: собаки лють, а караван рухається (бабло заробляється)!!!
Скептик до О00 Показати IP 12 Квітня 2020 16:39
Італійці теж вірили. Поляки, Іспанці.
Дідо до О00 Показати IP 12 Квітня 2020 18:02
Тільки коли ти захворієш, то будь ласка не займай палату і апарат штучного дихання моєї дружини яка працює для вас у магазині наражаючись на небезпеку.
Волинь моя Показати IP 12 Квітня 2020 16:16
Так для чого тоді закрили базар??? Зупинили людям бізнес?
краса моя до Волинь моя Показати IP 12 Квітня 2020 16:30
А вам відразу Уханя чи Бергамо захотілось?! Потерпіть трохи, а то базар, базар заладили... Ви як у церквах на базарі стрілочки намалюєте, людей на небезпечну відстань поставите, дизенфікуюче біля кожного прилавка поставите?! :) Базар має зникнути взагалі у тому вигляді як "Старий ринок" або "Варшавка"!
Да Показати IP 12 Квітня 2020 16:59
Ох і дрімучий народ!!!!
Дідо Показати IP 12 Квітня 2020 18:00
Космос. Просто космос. Патички вони святять.
Злий Показати IP 12 Квітня 2020 18:40
Чим меньшосвідчене населення, тим воно релігіозніше. Хто вам заважає вдома помолитися? Як стадо валять в цю церкву. Не можете без неї прожити кілька місяців та перетерпіти карантин? Ні, треба сунутись, а потім родичів та знайомих інфікувати. Потрібно ж часом самостійно мислити а не бездумно робити те, що вам нав'язують інші. А щодо попів, ви там взагалі обнагліли? Без подачок людей не можете перетерпіти? Включайте через свої смартфони facebook трансляції та не наражайте людей на небезпеку!
Ха Показати IP 13 Квітня 2020 08:49
Хто вам винен якщо ви довіраєте тв більше а не здоровому глузду !Вам даже вашко перевірити супоставити факти а скоріше лень! Цей псевдо вірус показав як люди дегродовали!
Ахаха до Ха Показати IP 14 Квітня 2020 11:13
Ну нам ВАШКО СУПОСТАВЛЯТИ, вибаште нас...просто ЛЕНЬ...ми ДЕГРОДУВАЛИ...
Злому Показати IP 13 Квітня 2020 09:17
Ти теж неосвічений. Страшенно!!! В шести рядках недолугого тексту 13 елементарних граматичних помилок. Ти, крім Букваря, ще щось прочитав у своєму житті?
ЗабувНайнятиРедактор до Злому Показати IP 13 Квітня 2020 12:26
13? Ух! Аж моторошно.
123 Показати IP 13 Квітня 2020 10:45
покайтеся, пробачте один одному і живіть щасливо з Богом у серці.
Огоо Показати IP 13 Квітня 2020 13:27
Чого всі проти церкви? Чого не фотографують відкриття "Акценту" і чергу до цього надзвичайно важливого магазину.... Як можна порівнювати церкву і базар??? Так, я була в церкві : в масці, в рукавичках, стояла на віддалі від людей на дворі, нізким не спілкувалася. .. А в магазин я не ходжу, бо саме там - небезпека !!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus