USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Їхати машиною не раджу: лучанка розповіла, як перетнути українсько-польський кордон із дітьми

28 Лютого 2022 18:25
Жінки та діти можуть виїхати з України до країн Європейського Союзу, зокрема Польщі, навіть без наявності закордонного паспорта. Кордон можна перетнути з українським паспортом або свідоцтвом про народження.

Про те, як перетнути кордон і отримати допомогу за кордоном, Інформаційному агентству Волинські Новини розповіла лучанка Ірина Тимчук. Через українсько-польський кордон вона перевезла трьох дітей: двох власних діток і сина знайомих. Перехід вони здійснили в пункті пропуску через державний кордон у Раві-Руській. Своєю чергою, в Польщі їх зустріла сестра чоловіка Ірини, яка тимчасово забрала дітей до Німеччини. Натомість Ірина повернулася додому, аби займатися волонтерською діяльністю.

«Ми вирішили вивезти дітей за кордон, бо в Німеччині мешкає сестра мого чоловіка Надія. У наших дітей були закордонні паспорти, а от у сина знайомих – ні, але він зміг перетнути кордон зі свідоцтвом про народження», – зазначила вона.

Читати ще: Українці можуть в’їхати в Польщу без закордонного паспорта

Як пригадала, кордон перетнути було дуже тяжко, адже черги на пунктах пропуску величезні.

«Нас підвезли до заправки перед пунктом пропуску. Далі ми йшли пішки. Однак після КПП іти пішки не можна, адже в Раві-Руській немає пішого переходу – дозволено перетинати кордон тільки на автомобільному транспорті. Але є волонтери, які допомагають під’їхати жінкам із дітьми. Ми перетинали кордон на невеликих бусах. Польські прикордонники дуже гарно до дітей поставилися, відразу дали їм цукерки, шоколадки. З кордону нас відвезли в пункт прийому біженців у Гребенному», – розказала Ірина Тимчук.

Читати ще: Волинські рятувальники та волонтери розгорнули пункти життєзабезпечення на кордоні з Польщею

У цілому їм вдалося перетнути кордон досить швидко – за вісім годин. Бувають випадки, коли українці чекають на перетин кордону навіть три доби. До того ж, чоловіків віком від 18 до 60 років через воєнний стан з України не випускають.

У пункті прийому біженців у Гребенному, облаштованому в приміщенні школи, Ірині з дітьми надали допомогу, зокрема обігріли й напоїли гарячим чаєм.

«Біля школи – дуже багато поляків. Усі пропонують допомогу, можуть безплатно підвезти, куди потрібно. Ми ще раніше забронювали готель, де мали зустрітися з сестрою чоловіка, тому попросили, аби нас туди підкинули. Там я передала їй діток. Вони поїхали в Німеччину, а я повернулася додому», – сказала Ірина Тимчук.

Тим, хто збирається перетинати кордон, вона порадила не везти з собою багато речей, брати лише найнеобхідніше, не забувати про їжу і термоси з гарячими напоями.

Як додала, кордон перетнути можна, але доведеться довгий час очікувати на вулиці, тож варто подбати заразом про теплий одяг і відповідне взуття.

Читати ще: На українсько-польському кордоні відкрили ще два піші переходи

«Машиною їхати взагалі не раджу. Розповідають, що люди займають місце в черзі й потім продають його. Однокласниця моєї донечки разом із батьками виїхали на півдоби раніше, ніж ми. Вони їхали машиною. Так ось, вони перетнули кордон за півтори доби», – зауважила Ірина.

Наголосимо, що українсько-польський кордон можна перетнути з українськими документами. В такому разі легально можна перебувати в Польщі протягом 15 діб. Упродовж цього часу потрібно звернутися до воєводського департаменту у справах іноземців і подати заяву про надання дозволу на постійне перебування.

«У Німеччині, наприклад, Надія пішла реєструвати дітей як біженців. Попередньо Німеччина анонсувала, що готова приймати всіх біженців з України», – сказала Ірина.

Відзначимо, що, за повідомленням Міністерства здоров’я Польщі, громадяни України, які прибули до цієї країни в страху перед діями російського агресора, мають можливість скористатися безплатною медичною допомогою (ідеться про первинну медичну допомогу, обстеження, стаціонарне лікування). Цю медичну допомогу гарантує українцям польська держава.

Читати ще: Луцьк Експрес безкоштовно возить людей до пунктів пропуску з Польщею

Окрім того, перевізник Flixbus повідомив, що безплатно перевозитиме українців від кордону. Рейси вирушають із Пшемисля та Жешува.

Щоб сісти до автобуса, потрібно отримати квиток у працівника компанії на вокзалі в Пшемислі (він одягнений у куртку з логотипом Flixbus) або одержати онлайн-квиток, попередньо надіславши повідомлення на мейл [email protected] (у темі листа потрібно вказати «Україна», а в самому мейлі – місце відправлення (Пшемисль чи Жешув), місце призначення, ім’я, прізвище, номер телефону та електронну пошту, на яку прийде квиток).

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus